Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουμουτσάκος: Όσο κρατά η σύγκρουση στη Συρία, υπάρχει ο κίνδυνος ενός νέου μεταναστευτικού κύματος

Κουμουτσάκος: Όσο κρατά η σύγκρουση στη Συρία, υπάρχει ο κίνδυνος ενός νέου μεταναστευτικού κύματος
Εδώ και πέντε μήνες έχει αρχίσει μια αύξηση ροών που έχει φτάσει στο 240% ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Την θέση ότι όσο κρατά η σύγκρουση στη Συρία υπάρχει ο κίνδυνος ενός νέου μεταναστευτικού κύματος διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Κουμουτσάκος.
«Όσο κρατάει η σύγκρουση στη Συρία και όσο εμπλέκονται κι άλλοι παίκτες, όσο η σκακιέρα της Συρίας απλώνεται και κάθε μία κίνηση σε κάποια περιοχή μπορεί να έχει επιπτώσεις σε κάποια άλλη, ανεβαίνει και το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο μεταναστευτικό και προσφυγικό κύμα» ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Κουμουτσάκος, τονίζοντας ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφεται αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών.
«Η μεταβολή στην ορολογία προηγήθηκε των γεγονότων της Συρίας και οφείλεται στο εξής: εδώ και πέντε μήνες έχει αρχίσει μία αύξηση των ροών, η οποία έχει φτάσει στο 240%, οι νεοεισερχόμενοι, κυρίως η τάση είναι να έχουν μεταναστευτικό προφίλ, με αποτέλεσμα να πέφτει το προσφυγικό προφίλ.
Αθροιστικά από τον Μάιο έχουμε δεχθεί περίπου 45-50.000 ανθρώπους.
Την ίδια εποχή, στην Ιταλία, οι αριθμοί ήταν χαμηλότεροι.
Η Ευρώπη έδωσε σημασία στις αρχές του καλοκαιριού στην κεντρική Μεσόγειο και όχι στην Ανατολική» υποστήριξε ο κ.Κουμουτσάκος.
«Οι βασικοί μας συνομιλητές σε αυτό το στάδιο είναι η Γερμανία και η Γαλλία.
Και με τους Αυστριακούς μιλάμε και με άλλους εταίρους.
Αυτό που βλέπω είναι ότι αυξάνεται αλματωδώς η συνείδηση στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει έναν ρόλο που την υπερβαίνει, δηλαδή τον ρόλο της χώρας – σύνορο του πρώτου κυματοθραύστη, ενός ωστικού κύματος μεταναστευτικού και προσφυγικού που είναι πολύ πιθανό να προκύψει και από τις εξελίξεις στη Συρία.
Είναι μια συνεχής μάχη, να περάσει μια κυβέρνηση ή να πείσει τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν από τις δηλώσεις στις πράξεις.
Αυτή η συμφωνία ανακατανομής είχε υπάρξει πριν από την κρίση.
Μετά, όταν ήρθε η κοινή δήλωση Τουρκίας – ΕΕ, θεώρησαν στις Βρυξέλλες ότι πλέον οι υποχρεώσεις ανακατανομής είχαν περάσει και είχαν τελειώσει, διότι πλέον ήμασταν στο νέο καθεστώς, αφού θα μπορούσαμε να στέλνουμε από την Ελλάδα στην Τουρκία πίσω και να γίνεται όλη αυτή η ρύθμιση της συμφωνίας του 2016.
Η συμφωνία είχε αδύνατα σημεία και δεν έφερε αποτέλεσμα» είπε ο κ.Κουμουτσάκος σχετικά με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό/προσφυγικό.
«Αν οι εξελίξεις στη Συρία εξαπλωθούν και αγγίξουν και περιοχές των βορειοδυτικών συνόρων της Συρίας και παρατηρήσουμε μια αλματώδη αύξηση των ροών, η Ελλάδα κρατάει πάντα τη δυνατότητα, όταν το κρίνει κι αν είναι τέτοιες οι συνθήκες, να επικαλεστεί από την ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ, το άρθρο 78 3, που προβλέπει ότι σε έκτακτες συνθήκες, μεγάλης εισροής πολιτών τρίτων χωρών σε κράτος μέλος, τότε μπορεί να υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης αυτού του κράτους που να είναι και νομικά, υποχρεωτικά.
Αυτό το κρατάμε ως χαρτί, για ένα στάδιο που μπορεί να αντιμετωπίσει η χώρα πολύ δραματικότερο από ότι σήμερα» είπε ο κ.Κουμουτσάκος, ο οποίος ερωτήθηκε και για το ενδεχόμενο εισβολής τρομοκρατών στην Ελλάδα.
«Δεν θα δημιουργήσω πρόσθετη ανησυχία, αλλά η διάσταση ασφαλείας, εσωτερική και εξωτερική που συνδέεται με το προσφυγικό/μεταναστευτικό, γίνεται κάθε μέρα σοβαρότερη, επομένως οι σοβαρές κυβερνήσεις και τα σοβαρά κράτη δεν μπορούν να την αγνοήσουν καθόλου, θα έλεγα σε αντίθεση με την προκάτοχο κυβέρνηση που το θέμα ασφαλείας το έχει υποβαθμίσει» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης