Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Creta Farms: Αίτηση για προσωρινή διοίκηση κατέθεσαν οι τράπεζες - Στις 16/10 η δικάσιμος

tags :
Creta Farms: Αίτηση για προσωρινή διοίκηση κατέθεσαν οι τράπεζες - Στις 16/10 η δικάσιμος
Η δικάσιμος έχει οριστεί για την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019 στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου
Νέο κεφάλαιο ανοίγει στη διαμάχη για τη διοίκηση της Creta Farms, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες υπέβαλαν αίτηση για προσωρινή διοίκηση.
Η δικάσιμος έχει οριστεί για την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019 στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση που θα προταθεί στο δικαστήριο, θα έχει περιορισμένες αρμοδιότητες, όπως να ολοκληρώσει την υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα,  προκειμένου να προστατευτεί η εταιρεία και να ευκολυνθεί η διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή.
Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό ποια πρόσωπα θα προταθούν για το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο, , ωστόσο καλές πηγές αναφέρουν ότι έχει συντάξει σχετική λίστα η Ernst & Young, η οποία θα προσκομιστεί στο δικαστήριο, από τον CRO κ. Χουρδάκη.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, από αναβολή σε αναβολή οδηγείται η διαδικασία ανεύρεσης επενδυτή στην Creta Farms και ήδη βρίσκεται εκτός των συμφωνηθέντων στο MOU των βασικών μετόχων με τις πιστώτριες τράπεζες που υπεγράφη στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, καθώς οι υποψήφιοι επενδυτές έλαβαν ειδοποίηση από τον CRO κ. Χουρδάκη ότι η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών είναι η 1η Νοεμβρίου ενώ μπορεί να «πάει όπου θέλει» η διαδικασία καθώς ο CRO έχει το απίστευτο προνόμιο, σύμφωνα με την ενημέρωση των υποψήφιων επενδυτών, να παρατείνει κι άλλο την προθεσμία (έως και 3 μήνες) με προειδοποίηση πριν την 20η Οκτωβρίου και χωρίς αιτιολόγηση.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι προτιμητέος επενδυτής για την εταιρία είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει πριν τα μέσα Νοεμβρίου ενώ η συνεχής καθυστέρηση οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερου ύψους κούρεμα του 60% που αναφέρουν φήμες ότι κινείται η καλύτερη μη δεσμευτική προσφορά.
Την ίδια στιγμή η εταιρία βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα καθώς μέχρι και χθες το βράδυ δεν υπήρχε συναίνεση του κ. Εμμ. Δομαζάκι στο αίτημα των τραπεζών για διοίκηση κοινής αποδοχής προκειμένου να αρθεί το διοικητικό αδιέξοδο.
Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωσή του ο κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης δήλωσε ότι αποδέχεται το αίτημα των τραπεζών.
Βέβαια προκαλεί εντύπωση γιατί οι τράπεζες επιμένουν για πλέον των δέκα ημερών να περιμένουν τους μετόχους να δώσουν λύση ενώ έχουν στα χέρια τους τις μετοχές και θα μπορούσαν να έχουν συγκαλέσει Γενική Συνέλευση και να διορίσουν διοίκηση της εμπιστοσύνης τους.
Η διοικητική αβεβαιότητα στην εταιρία πάντως δημιουργεί τον κίνδυνο ακόμα και να τιναχτεί η όποια διαδικασία στον αέρα καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία διοικητική νομιμοποίηση με άμεσο κίνδυνο την ολοσχερή κατάρρευση.
Και αυτό διότι δεν είναι δυνατή η υποβολή ακόμα και του άρθρου 106α προκειμένου να προστατευτεί η εταιρία από τους πιστωτές της. Δεδομένης της έλλειψης νομιμοποίησης η Creta Farm στην παρούσα φάση δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τραπεζικές συναλλαγές και αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορεί να πληρωθεί καμία υποχρέωση. Η παραγωγή έχει σταματήσει , το προσωπικό παραμένει απλήρωτο ενώ οι προμηθευτές έχουν αρχίσει τις επιθετικές νομικές ενέργειες.
Η έλλειψη νομιμοποίησης πάγωσε και το factoring με αποτέλεσμα ουσιαστικά να έχει μηδενιστεί το ταμείο της εταιρίας ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν δεσμευτεί τα όποια ποσά υπήρχαν.
Δεδομένης της εικόνας της εταιρίας δεν αποκλείεται ακόμα και να βρεθεί διοικητική λύση να μην υπάρχει ουσιαστική δυνατότητα πληρωμών (προσωπικό, προμηθευτές κλπ) πριν κατατεθεί η αίτηση υπαγωγής στο 106α και ληφθεί από το δικαστήριο προσωρινή διαταγή λόγω των διαδικασιών κατασχέσεων που έχουν κινήσει προμηθευτές της Creta Farms.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι για την κατάσταση ευθύνεται και η τραπεζική ολιγωρία (ειδικά της επικεφαλής του syndication) αλλά και η ολιγωρία του CRO που δεν πρόβλεψαν ότι μπορεί να υπάρξει εμπλοκή στη Γενική Συνέλευση και καθυστέρησαν να πάρουν τα ενέχυρα από τους βασικούς μετόχους αλλά και δεν εκκίνησαν την διαδικασία υπαγωγής στο άρθρο 106α παρ ότι γνώριζαν την πίεση από τους προμηθευτές και το σφράγισμα επιταγών ήδη από τον Αύγουστο.
Εν τω μεταξύ την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι το ποσοστό της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων ανήλθε στα επίπεδα του 25% μετά την εκχώρηση των δικαιωμάτων ψήφου από τους βασικούς μετόχους ενώ αναμένεται και η ανακοίνωση για το υπόλοιπο ποσοστό περίπου 57% που έχουν λάβει οι συστημικές τράπεζες.
Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων βρέθηκε με δάνειο της τάξεως των 3,5 εκ ευρώ να έχει το 25% των μετοχών ενέχυρο ενώ οι συστημικές τράπεζες με δάνεια που προσεγγίζουν τα 100 εκ ευρώ το 57%!!!
Υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται πάντως ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι τελικά η εταιρία δεν θα βάλει λουκέτο, γεγονός που αν μη τι άλλο θα πλήξει την εικόνα του κ. Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος πήρε πάνω του πολιτικά τη διάσωση της εταιρίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης