Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ανακωχή ή πραγματική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας; - Τι απαντούν 4 επενδυτικοί οίκοι

Ανακωχή ή πραγματική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας; - Τι απαντούν 4 επενδυτικοί οίκοι
Η επίτευξη αρχικής συμφωνίας αναστέλλει τις νέες αυξήσεις δασμών (από 25% σε 30%), που είχε σχεδιάσει ο Trump για την επόμενη εβδομάδα
Ιδιαίτερα «συγκρατημένοι» εμφανίζονται οι αναλυτές όσον αφορά τη νέα φάση στην οποία έχουν περιέλθει οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας μετά την μερική συμφωνία που κατέληξαν την Παρασκευή (11/10/2019).
Όπως αναφέρουν, δεν αγγίζει επαρκώς τα ακανθώδη ζητήματα που μαστίζουν τις δύο πλευρές και προειδοποιούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να καταρρεύσουν πάλι πριν συνταχθεί η συμφωνία πρώτης φάσης.
«Πιστεύουμε ότι η "ουσιαστική" πρώτη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Trump και Κίνας μοιάζει περισσότερο με ανακωχή παρά με πραγματική συμφωνία» λέει ο Christiaan Tuntono από την Allianz Global Investors.
Την ίδια άποψη συμμερίζονται και οι αναλυτές από την Macquarie Capital, οι οποίοι κάνουν λόγο για μια «προσωρινή ανακωχή».
Από την πλευρά του, ο Vishnu Varathan από τη Mizuho Bank δήλωσε στο CNBC ότι «όσον αφορά τα πραγματικά ακανθώδη ζητήματα, δεν έχει επιλυθεί κανένα.
Έτσι, η "ουσιαστική" συμφωνία αφορά τα πολύ εύκολα ζητήματα.
Και δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα πραγματικό» πρόσθεσε.
Εξάλλου, η μερική συμφωνία δεν διευθετεί σημαντικά θέματα, όπως η κυβερνοασφάλεια, το θέμα με τη Huawei και το μέλλον των κινεζικών εταιρειών που είναι στη μαύρη λίστα.
«Ενώ η αρχική συμφωνία θεωρείται συμφωνία, δεν απομακρύνει το βάρος των δασμών στο αμερικανό-κινεζικό εμπόριο ούτε περιορίζει την αβεβαιότητα των επιχειρήσεων για τις μελλοντικές σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας» επισημαίνει ο Tuntono.
Οι αναλυτές αναφέρουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος ότι προχωρώντας, οι επόμενες φάσεις των διαπραγματεύσεων να καταρρεύσουν απότομα - όπως συνέβη νωρίτερα αυτό το έτος.
«Πρώτον, η σύνταξη της συμφωνίας μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία.
Η ξαφνική κατάρρευση των διαπραγματεύσεων Απριλίου / Μαΐου είναι ένα καλό παράδειγμα ενός τέτοιου κινδύνου» επισημαίνουν οι αναλυτές της ANZ Research σε σημείωμα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Tuntono, ο οποίος είπε ότι η οριστικοποίηση αυτής της συμφωνίας πρώτου σταδίου θα μπορούσε να διαταραχθεί ακόμα και όταν συντάσσεται.
«Οι περαιτέρω διαπραγματεύσεις για το δεύτερο στάδιο και άλλες συμφωνίες μπορούν να παγώσουν με την επαναφορά των δασμών» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συμφωνία θα περιλαμβάνει προβλέψεις για τις ισοτιμίες, τα αγροτικά προϊόντα και τα πνευματικά δικαιώματα.
Η επίτευξη της αναστέλλει τις νέες αυξήσεις δασμών (από 25% σε 30%), που είχε σχεδιάσει ο Trump για την επόμενη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης