Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Πιθανή εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας δεν θα αποτρέψει την πτώση στη Wall

Capital Economics: Πιθανή εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας δεν θα αποτρέψει την πτώση στη Wall
Οι αγορές μετοχών και ομολόγων βρίσκονται στο έλεος της εμπορικής διαμάχης
Μία πιθανή εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας δεν θα αποτρέψει την πτώση στις μετοχές της Wall Street, εκτιμούν οι αναλυτές της Capital Economics.
Οι αγορές μετοχών και ομολόγων βρίσκονται στο έλεος της εμπορικής διαμάχης.
Ωστόσο ακόμη και η επίτευξη της μερικής συμφωνίας, η οποία ανακοινώθηκε την Παρασκευή, δεν θα εμποδίσει την πτώση μετοχών και ομολόγων.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές, δεν πρόκειται να επιλυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, ενώ την ίδια ώρα η Federal Reserve δεν θα προχωρήσει στον εύρος της μείωσης των επιτοκίων το οποίο αναμένουν οι αγορές, ακόμη και αν οι καταρρεύσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Αδιαμφισβήτητα, η επίδραση του εμπορικού πολέμου στις αγορές είναι σημαντική.
Από την κατάρρευση των εμπορικών διαπραγματεύσεων στα τέλη Ιουλίου, που οδήγησε στην επιβολή νέων δασμών και από τις δύο πλευρές, οι αμερικανικές και κινεζικές μετοχές υποχώρησαν 4% και 9% αντίστοιχα.

Image
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε στο 1,6% από 2,1%, καθλως η Fed προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.
Στα μέσα Αυγούστου, ΗΠΑ και Κίνα αποφάσισαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα το ράλι σε S&P 500 και Hang Seng.
Ωστόσο, από τα μέσα Σεπτεμβρίου οι μετοχές και οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει, παρά την αισιοδοξία για το εμπόριο, λόγω των αδύναμων μακροοικονομικών στοιχείων.
Την περασμένη Παρασκευή (11/10) ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, ανακοίνωσε μία «πολύ ουσιαστική συμφωνία πρώτης φάσης», η οποία περιελάμβανε την προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και την αγορά αμερικανικών αγροτικών προϊόντων από την Κίνα.
Η σχετική εξέλιξη οδήγησε παράλληλα και στην ακύρωση της επιβολής νέων δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων από τις ΗΠΑ, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να τεθούν σε εφαρμογή αύριο Τρίτη (15/10).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης