Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αναγκαστικά θα γράψουν όλες τις ζημιές από την Thomas Cook οι έλληνες ξενοδόχοι

Αναγκαστικά θα γράψουν όλες τις ζημιές από την Thomas Cook οι έλληνες ξενοδόχοι
Τουλάχιστον 315 εκ ευρώ η ζημία σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων
Να εγγράψουν όλες τις ζημιές από την κατάρρευση της Thomas Cook θα αναγκαστούν οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που είχαν συνδεθεί με τα δίκτυα του δεύτερου μεγαλύτερου διοργανωτή ταξιδιών στον κόσμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τους εκκαθαριστές, το ποσοστό ανάκτησης της ζημιάς που έχουν υποστεί οι Έλληνες ξενοδόχοι είναι πολύ μικρό και αγγίζει μόλις το 1%.
Ως εκ τούτου όπως αναφέρουν στο bankingnews οι ίδιοι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να κινηθούν νομικά οι Έλληνες ξενοδόχοι εναντίον της Thomas Cook, αφού οι πιθανότητες να πάρουν οποιαδήποτε αποζημίωση είναι μηδενικό».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γ. Ρέτσο οι επιπτώσεις από την πτώχευση της Thomas Cook δεν έχουν φανεί ακόμα σε πλήρη έκταση στην ελληνική οικονομία και στην «ραχοκοκαλιά» της τουριστικής βιομηχανίας, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Με βάση έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η συνολική ζημία στα καταλύματα της χώρας από την πτώχευση της Thomas Cook, αποτιμάται στα 315 εκατ. ευρώ.
Υπογραμμίζεται ότι η έρευνα πεδίου του Ινστιτούτου πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 24/09/2019 έως 27/09/2019 και αφορά την καταγραφή πρωτογενών στοιχείων από ξενοδοχεία που συνεργάζονταν με την Thomas Cook την 23/09/2019, ημερομηνία που ανακοινώθηκε η πτώχευσή της.
Στην έρευνα που παρουσιάστηκε προ ημερών σε συνέντευξη Τύπου καταγράφεται ότι από το σύνολο των 9.917 ξενοδοχείων της χώρας, 1.193 ξενοδοχεία συνεργάζονται με τον Όμιλο Thomas Cook το 2019, αριθμητικό δεδομένο που αντιστοιχεί στο 12% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού της Ελλάδος.
Επίσης μεταξύ άλλων αποτυπώνεται χαρακτηριστικά πως το 48% των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων με την Thomas Cook εντάσσεται στις κατηγορίες 1, 2 και 3 αστέρων.
Ωστόσο οι αρνητικές επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνον στις απαιτήσεις του 2019 που δεν μπορούν πλέον να καλυφθούν.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι εκτιμώμενες απώλειες αφίξεων και διανυκτερεύσεων για τον τουριστικό κλάδο, εξαιτίας της πτώχευσης της Thomas Cook για το 2020 προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ (929.073.511 ευρώ).
Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, για ολόκληρη την οικονομία, με βάση τον τουριστικό πολλαπλασιαστή, οι απώλειες θα αγγίξουν τα 2,5 δισ. ευρώ το 2020.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης