Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σήμερα (14/10) κληρώνει για το δημοσιονομικό κενό – Στην Ουάσιγκτον (17/10) Σταϊκούρας και Ζαββός για το ΔΝΤ, συνάντηση με Georgieva

Σήμερα (14/10) κληρώνει για το δημοσιονομικό κενό – Στην Ουάσιγκτον (17/10) Σταϊκούρας και Ζαββός για το ΔΝΤ, συνάντηση με Georgieva
Διαφορετική τροπή στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το δημοσιονομικό κενό του 2020, το οποίο έχει περιοριστεί στα 200-300 εκατ. ευρώ, έδωσαν τα αρνητικά επιτόκια (-0,02%) δανεισμού στα έντοκα γραμμάτια που απέσπασε για πρώτη φορά στην ιστορία του το ελληνικό Δημόσιο
Παρά τα συνεχή μηνύματα από τις αγορές, ήταν ένας γεγονός το οποίο βρήκε απροετοίμαστους τους πιστωτές, δεν περίμεναν δηλαδή να συμβεί κάτι τόσο γρήγορο για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αλλά και ΔΝΤ να βλέπουν με διαφορετικό μάτι την προοπτική βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Είναι μια γωνία που αλλάζει τα δεδομένα και δίνει μια διαφορετική προοπτική στη σημερινή, τελευταία, τηλεδιάσκεψη της Αθήνας με τους θεσμούς, πριν το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού σταλεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Η τηλεδιάσκεψη για τον λογαριασμό του 2020 θα είναι σε τεχνικό επίπεδο, ενώ στόχευση της ελληνικής πλευράς είναι να πείσει τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες ότι τα «νούμερα στον προϋπολογισμό βγαίνουν, παρά τις ελαφρύνσεις και τις νέες παροχές».
Το τελευταίο διάστημα πάντως έχει παρατηρηθεί το εξής: Κυβερνητικά στελέχη να εξαγγέλλουν φοροελαφρύνσεις με πολύ μεγάλη ευκολία, χωρίς μάλιστα να έχουν ενημερωθεί από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και των όσων διημείφθησαν μέχρι τώρα.
«Λόγω της άνθησης της ελληνικής οικονομίας, θα υπάρξει ένα πλεόνασμα το οποίο μας επιτρέπει να δώσουμε ένα ποσό γύρω στα 200 εκατ. ευρώ σε ευάλωτες κατηγορίες ανθρώπων, το οποίο θα δοθεί τον Δεκέμβριο» ανέφερε από το κανάλι του OPEN ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, τη στιγμή που αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν αποκλείσει για φέτος ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Εν πάση περιπτώση, εφόσον και σήμερα δεν γεφυρωθεί η διαφορά με τους δανειστές, οι διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους θα συνεχιστούν περίπου έως τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλήξει σε θετικά σχόλια για τον νέο προϋπολογισμό τόσο στην ειδική σχετική έκθεσή της όσο και στην τέταρτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.
Αμφότερες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα μέσα στον Νοέμβριο, ενώ στο τέλος του ίδιου μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή το στικάκι με τους τόμους του προϋπολογισμού του 2020.
Η νέα έκθεση της Επιτροπής για την τέταρτη αξιολόγηση, σε συνδυασμό με την επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά και του κλίματος που θα προκύψει στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον στις 15-20 Οκτωβρίου, θα διαμορφώσουν τις συνθήκες που θέλει η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου όπου θα κληρώσει για τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα.
Θα είναι παράλληλα σημείο εκκίνησης των συζητήσεων για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
Στην φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Τον υπουργό Οικονομικών θα συνοδεύσει στην αμερικανική πρωτεύουσα στις 17 Οκτωβρίου ο Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τα χρηματοπιστωτικά θέματα.
Η ελληνική αποστολή θα πλαισιωθεί από τον Μιχάλη Ψαλιδόπουλο, που είναι ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ και θα συντονίσει το πρόγραμμα των επαφών του Χρήστου Σταϊκούρα.
Στο πρόγραμμα του υπουργού περιλαμβάνονται ραντεβού με στελέχη διεθνών οργανισμών, διαχειριστές κεφαλαίων τραπεζίτες, Ευρωπαίους αξιωματούχους, εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών οίκων αλλά και με πολιτικούς.
Από την ατζέντα ξεχωρίζει η συνάντηση με τη νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης