Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Για νέα οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ προετοιμάζονται οι αγορές και οι οικονομολόγοι

Reuters: Για νέα οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ προετοιμάζονται οι αγορές και οι οικονομολόγοι
Σε ενδεχόμενη νέα ύφεση οι ΗΠΑ θα χρειαστούν ένα γενναιόδωρο πακέτο 1,7 τρισεκ. δολαρίων διπλάσιο από αυτό που απαιτήθηκε στην ύφεση του 2009
Την επόμενη οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ αναμένουν οι οικονομολόγοι οι οποίοι διαφωνούν μόνο για «το πότε θα συμβεί».
Όπως αναφέρει το Reuters, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταπολεμήσει την ύφεση που έρχεται με ένα τεράστιο δημοσιονομικό πρόγραμμα και να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα που θα απογειώσουν το έλλειμμα τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει η κυβέρνηση Trump.
Η συζήτηση έχει προς το παρόν επικεντρωθεί στο κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) καθώς το αυξανόμενο χρέος των ΗΠΑ πρόκειται να προκαλέσει επιπλέον κινδύνους.
Η Karen Dynan, που έχει διατελέσει μέλος της Fed και του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών και τώρα εργάζεται στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών του Peterson,εκτιμά ότι «σε ενδεχόμενη «νέα ύφεση» οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εξετάσουν «ένα αρκετά γενναιόδωρο πακέτο» ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, διπλάσιο από αυτό που απαιτήθηκε για την αντιμετώπιση της ύφεσης στις αρχές του 2009».
Αυτή η προληπτική τακτική αντιμετώπισης του υψηλού χρέους βρίσκει σύμφωνους πολλούς οικονομολόγους επιχειρήσεων, ακαδημαϊκούς και αναλυτές think tank.
Η Ιαπωνία, για παράδειγμα, με χρέος διπλάσιο από το μέγεθος της οικονομίας της, ακολούθησε αυτή την οικονομική πολιτική. Κι ενώ για πολλούς η περίπτωση της Ιαπωνίας θεωρείται μοναδική με κάποιο τρόπο, και κράτη της Ευρώπης εμφανίζονται θετικά προς μια τέτοια προοπτική δανεισμού για να ανταποκριθούν ιδιαίτερα για να αντιμετωπίσεις τις επιπτώσεις από την μείωση της χρήσης του πετρελαίου και των παραγώγων του» εκτιμά ο Jean Pisani, ανώτερος στέλεχος του Bruegel.
Η πολιτική αυτή φαίνεται πιο αποδοτική τη στιγμή που και η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πιθανή νέα ύφεση ενώ και η οικονομία της Κίνας έχει μειωθεί λόγο του εν εξελίξει εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, που μπορεί να οδηγήσει σε μακρά και δαπανηρή προσαρμογή σε ένα λιγότερο παγκοσμιοποιημένο σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης