Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Χάνει την δυναμική του το ακροδεξιό AfD μετά την επίθεση στη συναγωγή στις 9/10

Γερμανία: Χάνει την δυναμική του το ακροδεξιό AfD μετά την επίθεση στη συναγωγή στις 9/10
Το ακροδεξιό AfD κατηγορείται ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά του αντισημιτισμού
Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ήταν ο στόχος σφοδρών φραστικών πυρών που εξαπέλυσαν άλλες πολιτικές δυνάμεις χθες Σάββατο, μετά την θανάσιμη επίθεση ενός νεοναζί στη συναγωγή του Χάλε στις 9/10, όπου και έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.
Ο 27χρονος δράστης σχεδίαζε να διαπράξει πολύ περισσότερες δολοφονίες εβραίων και προσπάθησε επανειλημμένα να εισβάλει στη συναγωγή της πόλης Χάλε. Ομολόγησε το έγκλημά του στην αστυνομία, ενώ παραδέχθηκε ότι είναι ακροδεξιός εξτρεμιστής και η επίθεση είχε ελατήριο τον αντισημιτισμό.
Το AfD - το οποίο προβάλλει ανοικτά αντιμεταναστευτικές και ξενοφοβικές θέσεις - καταδίκασε την ενέργεια κι απέρριψε τις τοποθετήσεις αρκετών πολιτικών από άλλους χώρους, για τους οποίους του αναλογεί σημαντικό μερίδιο ευθύνης.
Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην πόλη Ζααρμπρίκεν, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός του συγκυβερνώντων Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο Markus Soder, κατηγόρησε απερίφραστα την ηγεσία του AfD για υποκρισία.
«Δεν πιστεύω την υποκριτική ανησυχία που εκφράζεται από ορισμένους», ξεκαθάρισε πριν προχωρήσει σε μια πολύ πιο ευθεία βολή: «Η AfD οδεύει να γίνει το αληθινό NPD στη Γερμανία», είπε, αναφερόμενος στο διαβόητο κόμμα της άκρας δεξιάς που τέθηκε εκτός νόμου το 2017, αφού η δράση του κρίθηκε ότι ήταν αντισυνταγματική.
Σε κομματική εκδήλωση της AfD στο κρατίδιο της Έσσης, ο συμπρόεδρος της ακροδεξιάς παράταξης Jörg Meuthen χαρακτήρισε το σχόλιο του Soder, «επίθεση» χωρίς «καμία βάση» με στόχο κατ’ αυτόν να εκτραπεί η προσοχή από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν είχε φροντίσει η συναγωγή στη Χάλε να φρουρείται.
Σε άλλη εκδήλωση, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, ο Andreas Stoch, επικεφαλής της οργάνωσης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στο κρατίδιο, κατηγόρησε την AfD για αντισημιτισμό. Η παράταξη αυτή «εγγυάται ότι οι αντισημιτικές, ακροδεξιές εξτρεμιστικές απόψεις είναι επίσης παρούσες στα κοινοβούλια», τα τοπικά και το ομοσπονδιακό, στηλίτευσε.
Η AfD, κόμμα που ιδρύθηκε το 2013 και μπήκε στην ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, την Μπούντεσταγκ, το 2017, κατέγραψε μεγάλα κέρδη στις πρόσφατες τοπικές εκλογές στα κρατίδια του Βρανδεμβούργου και της Σαξονίας.

www.bankingnew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης