Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας: Η Ελλάδα κοιτάζει την Τουρκία ως ίσος προς ίσο - Δεν την οδηγεί πουθενά n πολιτική των κανονιοφόρων

Δένδιας: Η Ελλάδα κοιτάζει την Τουρκία ως ίσος προς ίσο - Δεν την οδηγεί πουθενά  n πολιτική των κανονιοφόρων
"Η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός παίκτης ο οποίος διαθέτει αυτοπεποίθηση", τονίζει ο Ν. Δένδιας
Η Ελλάδα κοιτάζει την Τουρκία ως ίσος προς ίσο, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας.
Όπως σημειώνει, «η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός παίκτης ο οποίος διαθέτει αυτοπεποίθηση.
Εμείς βλέπουμε την Τουρκία ως ίσος προς ίσο.
Εάν η Τουρκία έχει την ψευδαίσθηση ότι αυτή είναι ισχυρή και απευθύνεται σε ανίσχυρο συνομιλητή, κάνει τεράστιο λάθος.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει βγει από την οικονομική κρίση, αναπτύσσεται, μετέχει στο πιο εξελιγμένο σύστημα κρατών στην ιστορία της ανθρωπότητας, με πάρα πολλούς συνομιλητές, και επανέρχεται στα Βαλκάνια με δυνατότητες επιρροής.
Έχει τη διάθεση να βοηθήσει άλλες χώρες να επιτύχουν ό,τι n Ελλάδα έχει ήδη πετύχει, δηλαδή τη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα πραγματικά ισχυρή και που εύχεται το καλύτερο για την Τουρκία, δηλαδή, να μπορέσει να φτάσει στο ίδιο επίπεδο.
Σε αυτό τον τρόπο συνεννόησης, τον οποίο η χώρα μας καταθέτει, η Τουρκία απαντά με έναν τρόπο ο οποίος ήταν αποδεκτός πριν από 150 χρόνια».
Η Τουρκία, όπως σημειώνει,  «οφείλει να εγκαταλείψει τη λογική που ίσχυε πριν από 150 χρόνια» και δεν την οδηγεί πουθενά «n πολιτική των κανονιοφόρων».
Ακόμη , ο υπουργός αναφέρεται στην κοινή στρατηγική Ελλάδας - Κύπρου ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας πως είναι «μια απολύτως συμπεφωνημένη στρατηγική από τις δύο πλευρές, η οποία βασίζεται σε ιδέες που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον».
Όπως σημειώνει «έχουμε μια στρατηγική ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Μια στρατηγική υλοποίησης, σε μεγάλο βαθμό, προηγουμένων αποφάσεων της Ε.Ε. που θέτουν το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία για έκνομες ενέργειες» και «είναι μια απολύτως συμπεφωνημένη στρατηγική από τις δύο πλευρές, η οποία βασίζεται σε ιδέες που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον».
 Κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη υπογραφή της τροποποίησης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει ότι «είναι μια συμφωνία που θεσμοθετεί κάτι που ώς ένα βαθμό υπήρχε.
Η χρήση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Στεφανοβίκειο και της Λάρισας δεν είναι κάτι νέο, όπως βεβαίως και η Σούδα.
Όμως, η νέα συμφωνία δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, ενώ και από τις δύο πλευρές αναλαμβάνονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις για συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας αυτών των εγκαταστάσεων».
«Η συμφωνία αυτή δεν στρέφεται κατά κάποιου άλλου» και «αυξάνεται το αμερικανικό αποτύπωμα στην Ελλάδα», σημειώνει μεταξύ άλλων ο υπουργός.
Παράλληλα, χαρακτηρίζει  την τοποθέτηση του M. Pompeo έναντι της Τουρκίας σχετικά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, «μια υπηρεσία στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, όχι απλώς μια τοποθέτηση υπέρ της Ελλάδας».
 «Κατονόμασε ποιος είναι ο "ζαβολιάρης", ποιος με τον τρόπο που λειτουργεί, παραβαίνει τους κανόνες», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας «δεν φωνάξαμε τον «μεγάλο μας αδελφό επειδή ο συμμαθητής μας στο σχολείο είναι άτακτος και μας απειλεί».
Αντιθέτως, κατέστη σαφές ότι στην «τάξη» αυτή πρέπει να εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο.
Σε αυτό το επίπεδο η Ελλάδα είναι εξαιρετικά ισχυρή.
Και τηρεί τους κανόνες και συμμετέχει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, το οποίο αποτελεί τον κατ' εξοχήν παράγοντα σταθερότητας και εφαρμογής των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης