Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Εντυπωσιακή η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Εντυπωσιακή η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας
ΑΓΟΡΑ: Πολύ δυνατή αντίδραση, βάλσαμο θα λέγαμε. Για τους βραχυπρόθεσμους που είδαν τη βελτίωση των αποτιμήσεων οι υπεραξίες είναι αρκετά καλές σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Οι τράπεζες οδήγησαν την κούρσα της ανόδου με υψηλούς όγκους συναλλαγών.

Εξαιρετική παρουσία και από τη ΔΕΗ αλλά και από αρκετές ακόμα μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η έγκριση του σχεδίου Ηρακλής αλλά και η πορεία των ξένων αγορών ανακούφισαν τους επενδυτές του ΧΑ.

Από την άλλη η συνεδρίαση στιγματίστηκε από το limit down της MLS, όπου το -30% πλήγωσε πολλά χαρτοφυλάκια και μάλλον είχαμε και συνέπειες σε άλλα χαρτιά. Με καλό κλίμα κάποια μικρομεσαία που είχαν καλή συμπεριφορά, βυθίστηκαν σήμερα. Μόνο τυχαίο δεν ήταν.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Από το πάτημα στη στήριξη του δείκτη, υπήρξε θεαματική βελτίωση και πλέον μάζεψε σχεδόν όλη την πτώση των τελευταίων ημερών. Ο δείκτης στις 818 περίπου μονάδες με άνοδο 4,42% και την Εθνική να πρωταγωνιστεί με υψηλό μάλιστα όγκο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι υστέρησαν οι άλλες συστημικές αφού είχαν άνοδο πάνω από 3% και όλες πλην βέβαια της Πειραιώς είχαν τζίρο πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Επιτέλους και ένα καλό ανοδικό μάζεμα με καλό όγκο και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας. Θέλουμε βέβαια περαιτέρω άνοδο προκειμένου να… ξαναμπεί το νερό στο αυλάκι.

CENERGY: Για λίγες μέρες βρέθηκε κάτω από τα 1,30 ευρώ και πλέον είναι στα γνωστά επίπεδα των 1,35 ευρώ. Σήμερα έκλεισε στα 1,3660 ευρώ.

ΕΛΠΕ: Ωραία κίνηση και κλείσιμο σχεδόν στα υψηλά ημέρας.

MLS: Περίπου 895 χιλ. τεμάχια είχαν στο τέλος εξαμήνου οι εγχώριοι θεσμικοί με τα περισσότερα να τα έχει η 3K και η Metlife και λιγότερα η CPB. Η μετοχή έκλεισε στο -30% και στα 2,07 ευρώ. Τον περασμένο Απρίλιο ήταν πάνω από τα 5 ευρώ. Ο όγκος στις 166 χιλ. τεμάχια αλλά έμειναν ανεκτέλεστα στους πωλητές 91 χιλ. τεμάχια.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Μόλις χθες γράφαμε ότι θέλουμε βελτίωση αποτελεσμάτων για να δούμε καλύτερο περιθώριο ανόδου αφού θεωρούμε τον δείκτη EV/EBITDA υψηλό αν και έχει χαμηλό p/bv. Όμως η «ελκυστικότητα» μίας μετοχής μπορεί να έρθει ή από βελτίωση κερδών ή από μείωση αποτίμησης.

Τρομερό άδειασμα σήμερα στη μετοχή με υψηλότατο όγκο συναλλαγών 467 χιλ. τεμάχια. Σε κάποιες μετοχές βγαίνουν πολλά κομμάτια και δεν αποκλείουμε η μία να συνδέεται με κάποια άλλη και να έχουμε σπάσιμο περιθωρίων από κάποια «λόμπι» ή διαχειριστές. Η αποτίμηση σε μία μέρα μειώθηκε κατά 2 εκατ. ευρώ. Στα 0,30 ευρώ και στο -16,20 ευρώ.

FORTHNET: Φαίνεται πως το deal τελειώνει και η αγορά το υποδέχεται θετικά. Θα υπάρξει βελτίωση του ισολογισμού με κούρεμα βέβαια, αλλά μάλλον θα γίνει και αύξηση κεφαλαίου.

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ: Με 162 χιλ. τεμάχια έκλεισε στα 0,19 ευρώ και στο -15,18%. Δεν τη λες και ήπια την πτώση.

ΚΛΜ: Βρίσκουν ευκαιρίες. Στο -3,72% και στα 0,7760 ευρώ με όγκο 20 χιλ. τεμάχια. Αποτίμηση 31 εκατ. ευρώ, δηλαδή τσάμπα.

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Στα 2,10 ευρώ με άνοδο 7,69% και καλό όγκο 52 χιλ. τεμάχια. Καλή η απόδοση της μετοχής στις τελευταίες συνεδριάσεις αφού έγραψε χαμηλό στα 1,86 ευρώ.

ΑΒΑΞ: Εξαιρετική κίνηση. Στα 0,6470 ευρώ με άνοδο 10% και όγκο 404 χιλ. τεμάχια. Ωραίο εξάμηνο, χαμηλό p/bv αλλά υψηλή η μόχλευση και έτσι δεν μπορούμε να την «ακολουθήσουμε». Μακάρι όμως να πάει και καλύτερα.

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Καλή η κερδοφορία εξαμήνου, αλλά λίγο και εδώ η μόχλευση είναι πιο ψηλή από αυτή που θα θέλαμε. Έχει χαμηλό p/bv και αν συνεχίσει το στόρι της επιστροφής στην κερδοφορία με καλή ανάπτυξη θα δει υψηλότερες αποτιμήσεις.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Μαζεύτηκαν τα κομμάτια που πουλούσαν στις τελευταίες συνεδριάσεις και πήρε ανάσες η μετοχή.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης