Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προς συμφωνία Μητσοτάκη - Γεννηματά για τους απόδημους - Φρένο (;) στην παραμονή Παυλόπουλου στην Προεδρία - Χάσμα με Τσίπρα - «Ναι» με αστερίσκους από ΚΚΕ

Προς συμφωνία Μητσοτάκη - Γεννηματά για τους απόδημους - Φρένο (;) στην παραμονή Παυλόπουλου στην Προεδρία - Χάσμα με Τσίπρα - «Ναι» με αστερίσκους από ΚΚΕ
Η ψήφος του απόδημου ελληνισμού στο επίκεντρο των συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς
(upd5) Αισιόδοξος ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία για την ψήφο των αποδήμων εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Μετά από το μπαράζ συναντήσεων σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του Πρωθυπουργού αναφέρεται ότι «Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων, είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης.
Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις.
Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης".
Η ανακοίνωση καταλήγει ότι "για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.
Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη».
Όλα δείχνουν ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι αυτό που συμφωνεί με την κυβέρνηση, ενώ θετικός εμφανίστηκε και ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, ενώ ο επικεφαλής του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας είπε ένα κατ' αρχήν «ναι» αλλά με προϋποθέσεις.
Χάσμα φαίνεται, αντίθετα, ότι υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα.
Οι πληροφορίες από το Κίνημα Αλλαγής κάνουν λόγο για σύγκλιση και στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής, οι οποίες εάν επιβεβαιωθούν βάζουν τέλος στα σενάρια για επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ότι θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις για την Πορεδρία της Δημοκρατίας τα Χριστούγεννα.
Η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει τον προσεχή Μάρτιο και η διαδικασία για τη διαδοχή του ή την επανεκλογή του, πρέπει να ξεκινήσει στις πρώτες εβδομάδες του 2020.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν επίσης οι προκλήσεις της Τουρκίας, η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και η αμυντική συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας.

Μαξίμου: Υπάρχει περιθώριο σύγκλισης για κοινά αποδεκτή λύση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

H παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου αποτελεί για την κυβέρνηση βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου για την ψήφο των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό, αναφέρει το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, σε ανακοίνωση, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Αυτό σημαίνει, εξηγεί η ανακοίνωση, ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α' και β' κατηγορίας.  
Στις συναντήσεις που έγιναν στο γραφείο του στην Βουλή, αναφέρει η ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών.
Ακολούθως η ανακοίνωση αναφέρει: "Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων, είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης".
Η ανακοίνωση καταλήγει ότι "για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.
Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη".


Τέσσερα σημεία από το ΚΙΝΑΛ για την ψήφο των απόδημων

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, όσον αφορά την ψήφο των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού, το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι είναι καθήκον και υποχρέωση της Ελληνικής πολιτείας απέναντι τους και γι’ αυτό δεν είναι νοητές ούτε κομματικές σκοπιμότητες, ούτε περαιτέρω καθυστέρηση.
Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τις Συνταγματικές προβλέψεις η ψήφιση και εφαρμογή του Νόμου αυτού απαιτεί πλειοψηφία 200 βουλευτών, το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί απαραίτητη την διαδικασία διαλόγου μεταξύ των κομμάτων.
Υπό αυτό το πρίσμα, η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά έθεσε σήμερα προς τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη 4 βασικά σημεία – προτάσεις.
1ον  Δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού, εφ’ όσον είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα δημοτολόγια.
2ον Για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή τους καθιερώνεται η Επιστολική Ψήφος, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της.
3ον Η ψήφος τους θα προσμετράται στο εθνικό αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό απαιτούν η αρχή της ισότητας και καθολικότητας της ψήφου. Δεν μπορεί οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας.
4ον Να εξασφαλισθεί με τον κατάλληλο τρόπο η εκπροσώπηση των Αποδήμων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Γεννηματά: Θέλουμε επιτέλους να ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού


«Θέλουμε επιτέλους να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι του εξωτερικού» ανέφερε σε δήλωση της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.
«Να προσμετράται η ψήφος τους.
Να εκλέγουν αντιπροσώπους.
Όχι άλλη χαμένη ευκαιρία.
Όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους» υπογράμμισε η κα.Γεννηματά, η οποία συζήτησε με τον πρωθυπουργό και το ζήτημα των συνεχιζόμενων προκλήσεων από την Τουρκία.
«Επεσήμανα στον κ. Μητσοτάκη ότι απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα χρειάζονται εθνική ομοψυχία και αποφασιστική στάση στο εσωτερικό όπως και συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις τώρα από τους εταίρους και συμμάχους μας.
Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει οπωσδήποτε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και αλλαγή της Κοινής Δήλωσης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό» υποστήριξε η κα.Γεννηματά.

Κουτσούμπας: Ναι στην ψήφο των αποδήμων αλλά με προϋποθέσεις

«Η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων ήταν το βασικό θέμα συζήτησης με τον κ. πρωθυπουργό, στον οποίο θέσαμε τις απόψεις του ΚΚΕ γύρω απ΄ αυτό το ζήτημα.
Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, των Ελλήνων δηλαδή που εργάζονται, ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες με συγκεκριμένα κριτήρια» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Θέσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν σχέση με την Ελλάδα, περιουσία, οικογένεια, αυτό να εκφράζεται με τον ΑΦΜ ο οποίος δεν πρέπει να είναι γενικά και αφηρημένα, αλλά να φορολογείται, να αφορά φορολογητέα περιουσία, περιουσιακά στοιχεία, κατοικία, να υπάρχει κάποια κατοικία στην Ελλάδα, να έχει σχέσεις δηλαδή ο μετανάστης, ο απόδημος με τη χώρα, και να έχει και λόγο έτσι ώστε να ψηφίζει και να εκφράζει τη θέση του για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία που εκλέγεται και τους νόμους που πλήττουν και τον ίδιο και τον αφορούν, και το εισόδημά του κλπ» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.
«Δεύτερο κριτήριο σοβαρό, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι εύλογο το χρονικό διάστημα που απουσιάζει από την Ελλάδα, δεν μπορεί να έχει φύγει πριν 100 χρόνια και να έχει κάνει οικογένεια δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς με βάση το "δίκαιο του αίματος".
Πρέπει δηλαδή να ορίζεται συγκεκριμένα με βάση, για παράδειγμα, ενδεικτικά τριάντα χρόνια- θα μπορούσε να είναι αυτό το κομβικό διάστημα που απουσιάζει.
Έτσι πιάνονται και όλοι οι μετανάστες που έφυγαν την περίοδο της κρίσης ή έφυγαν να σπουδάσουν και δεν βρίσκονται στην Ελλάδα» προσέθεσε.
Ως τρίτο στοιχείο, ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε το ζήτημα της «έκφρασης της ψήφου».
«Αποκλείουμε την επιστολική ψήφο στο συγκεκριμένο ζήτημα, πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη η εκλογή, όπως γίνεται και με όλους τους Έλληνες πολίτες εδώ στην Ελλάδα, είτε ζουν στην Αλεξανδρούπολη και ψηφίζουν στην Αθήνα, ή στην Κρήτη και ψηφίζουν αλλού.
Και βεβαίως να υπάρχουν εκλογικά τμήματα, παραβάν με ευθύνη των πρεσβειών, των προξενείων και οπουδήποτε αλλού μπορούσαν να δημιουργηθούν τέτοια εκλογικά τμήματα που να διευκολύνουν την έλευση των αποδήμων Ελλήνων στο χώρο για να ψηφίσουν», σημείωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και συμπλήρωσε: «Φυσικά όλα αυτά τα ζητήματα θα προσμετρώνται οπωσδήποτε στην ψήφο του εκλογικού αποτελέσματος του συνολικού.
Τα συζητάμε αυτά τα ζητήματα, θα δούμε τις διαδικασίες και πού θα καταλήξει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση.
Θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη συζήτηση και η τελική μας στάση θα καθοριστεί από το πώς θα έλθει το νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων στη Βουλή και τι ακριβώς θα προβλέπει για όλα αυτά τα ζητήματα που θέσαμε.
Εκεί θα είναι και η οριστική μας στάση».
 
Παραμένει το χάσμα με Τσίπρα

Νωρίτερα,ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, με το χάσμα για το ζήτημα της ψήφου των απόδημων να παραμένει.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για προσπάθεια ψηφοθηρίας από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης από αυτές της κυβέρνησης.
«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η πρώτη από τη μεταπολίτευση που επιχείρησε να δώσει απάντηση σε ένα σύνθετο ζήτημα, όπως η διευκόλυνση ψήφου των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό», αναφέρει σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας.
«Τον Φλεβάρη του ‘18, ψηφίσαμε σχετικό νόμο ώστε να καταρτιστεί πρόταση από ειδική επιστημονική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπ όψιν όλες τις κρίσιμες παραμέτρους.
Και ταυτόχρονα φροντίσαμε να ανοίξει στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης το άρθρο 54, ώστε η σχετική νομοθετική ρύθμιση να αντιστοιχίζεται με το Σύνταγμα της χώρας.
Η πρόταση που καταθέτουμε σήμερα βασίζεται στο πόρισμα αυτής της επιτροπής.
Να μπορούν δηλαδή να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Και να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.
Είμαστε φυσικά ανοιχτοί να συζητήσουμε και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού
Με μια και μόνο προϋπόθεση:
Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας.
Μια τέτοια σκοπιμότητα, πέραν της προφανούς θεσμικής ανευθυνότητας για όσους θα το επιχειρούσαν, θα  διακινδύνευε και το πολυτιμότερο χαρακτηριστικό του απόδημου ελληνισμού που είναι η ενότητα στον κοινό εθνικό στόχο της στήριξης των εθνικών συμφερόντων αλλά και της θετικής προβολής της πατρίδας μας στο εξωτερικό.
Επιθυμούμε, λοιπόν, να εντάξουμε τους Έλληνες της διασποράς δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Επιθυμούμε τη ψήφο τους και την εκλογή των εκπροσώπων τους στην Ελληνική Βουλή.
Δεν επιθυμούμε όμως - και θα μας βρει απέναντι οποιαδήποτε πρόταση το επιχειρήσει - να μετατρέψουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε.
Η πρόταση που μου παρουσίασε προφορικά ο κος Μητσοτάκης, δυστυχώς εκεί κατατείνει.
Θα περιμένουμε να δούμε και γραπτώς τις τελικές του προτάσεις.
Τον προέτρεψα όμως να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεων μας και να προχωρήσουμε συναινετικά.
Και σε κάθε περίπτωση να μην οδηγήσουμε τους Έλληνες της διασποράς στο διχασμό.
Οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο.
Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς», καταλήγει η δήλωση Τσίπρα.

Κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας προτείνει ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας με την ευκαιρία της συνάτησης, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να ζητήσει επιτέλους την εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που από κοινού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πετύχαμε ως απόφαση στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής».
Όπως αναφέρει στη δήλωσή του, «οι διαρκείς και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν αντιμετωπίζονται με μια τακτική κατευνασμού απέναντι στον παραβάτη του Διεθνούς δικαίου, αλλά ούτε και συμψηφισμού με τις προσφυγικές ροές.
Η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία και σε κάθε περίπτωση να μην απεμπολεί τα ήδη κεκτημένα σε επίπεδο αποφάσεων της Ε.Ε».

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Νωρίτερα, ο διάλογος των δύο μπροστά στις κάμερες ήταν σε ιδιαίτερα... εύθυμο κλίμα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σχολιάζει τη... διακόσμηση στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.
«Βλέπω έκανες αλλαγές» είπε ο κ. Τσίπρας στον πρωθυπουργό, μπαίνοντας στο γραφείο του.
«Αλλαγές μικρές», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, εννοώντας τους πίνακες κλπ.
«Ξεκίνησες τις μεταρρυθμίσεις», επέμεινε ο κ. Τσίπρας.
«Μεταρρυθμίσεις επίπλων» ανταπάντησε ο πρωθυπουργός, κόβοντας την συζήτηση εκεί.
Η συνάντηση του κ.Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι, και πλέον ο πρωθυπουργός συναντάται με την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.
Κατά την είσοδο της στο γραφείο του πρωθυπουργού η κα.Γεννηματά είπε στον κ.Μητσοτάκη ότι είναι άρρωστη και ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Μητσοτάκης: Πώς είσαι;
Γεννηματά: Δεν είμαι πολύ καλά
Μητσοτάκης: Ούτε κι εγώ
Γεννηματά: Ωραία δεν κινδυνεύουμε ο ένας από τις ιώσεις του άλλου
Μητσοτάκης: Εγώ θα παραγγείλω ένα ζεστό πράσινο τσάι
Γεννηματά: Σηκώθηκα μόνο για να έρθω εδώ
Μητσοτάκης: Το εκτιμώ ιδιαίτερα

Με στόχο τη συναίνεση 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταβάλει προσπάθεια να πείσει τα κόμματα να συναινέσουν για την διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους ψηφοφόρους που διαμένουν εκτός Ελλάδας.
Άλλωστε, όπως τόνισε και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση με διάθεση να κάνει και τις αναγκαίες υποχωρήσεις -όπου χρειάζεται- για να βρεθεί ένας κοινός τόπος.
Ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι επιτέλους το πολιτικό σύστημα να κάνει πράξη τη δέσμευσή του απέναντι στους συμπατριώτες μας οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν στο μόνιμο τόπο διαμονής τους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ανοιχτός, σε συζητήσεις και σε συνεργασίες με μία εξαίρεση: «Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε οι πολίτες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και η ψήφος τους να μην προσμετράται στην Επικράτεια.
Να τους λέμε, δηλαδή, πολύ απλά, ότι μπορούν να ψηφίσουν για κάποιους βουλευτές, αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν για Πρωθυπουργό».
Αυτό τους λένε κάποιοι, όπως τόνισε, οι οποίοι εισηγούνται προτάσεις οι οποίες συν όλων των άλλων είναι και κατάφωρα αντισυνταγματικές. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος, καθώς φαίνεται, θα εξαντλήσει τις δυνατότητές του για να βρεθεί κοινός τόπος.
Και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα τα καταφέρει ενώ έκανε λόγο για μία ένδειξη σπάνιας συνεννόησης του ελληνικού πολιτικού συστήματος αν μπορούσε το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου.
Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην καθιέρωση διαδικασιών για να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους οι Έλληνες του εξωτερικού. Διαδικασίες οι οποίες εκκρεμούν, σχεδόν δύο δεκαετίες καθώς δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής η πλειοψηφία των δύο τρίτων της Βουλής, δηλαδή 200 ψήφων για να μπορέσει να περάσει ο σχετικός νόμος όπως ορίζει το αναθεωρημένο Σύνταγμα του 2001.
Ο πρωθυπουργός θα καταβάλει προσπάθεια να κάμψει τις αντιρρήσεις που φαίνεται να υπάρχουν σε ορισμένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και σίγουρα στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν θέλει να μετρούν στο σύνολο της επικράτειας οι ψήφοι των αποδήμων του ελληνισμού, κάτι που σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι και αντισυνταγματικό γιατί θα έχουμε δύο διαφορετικής βαρύτητας ψήφους.
Δηλαδή, η ψήφος των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό αλλά θα έρθουν να ψηφίσουν θα προσμετράται κανονικά. Ενώ,η ψήφος των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό αλλά θα ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, θα μετράει μόνο για την εκλογή δύο ή τριών βουλευτών επικρατείας.
Και πέραν αυτού, είναι, όπως λένε από την κυβέρνηση, προσβλητικό για τους ομογενείς που τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και πιο πρόσφατα υποχρεωθηκαν να φύγουν από τη χώρα λόγω και της οικονομικής κρίσης που είχαμε.
Στην Αξιωματική Αντιπολίτευση θέτουν ως βάση συζήτησης την πρόταση της επιτροπής Σοφών που υιοθέτησε άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτοντας εκ των προτέρων το κυβερνητικό σχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο θεωρεί ότι στοχεύει στη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως, αναμένουν την τελική πρόταση που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τις αντιδράσεις των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης ενώ σημειώνουν ότι ήδη, το ΚΙΝΑΛ, σχεδόν ταυτίζεται με τις κυβερνητικές απόψεις σε ό,τι αφορά την ψήφο των ομογενών.
Ειδικότερα, στα σημεία της επιστολικής ψήφου αλλά και της προσμέτρησης της ψήφου της ομογένειας στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του πάντως, όπως δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, προσέρχεται «με διάθεση θετική και με έναν τόμο.
Περάσαμε νόμο να συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να υπάρξει ένα πόρισμα ώστε να γίνει η πράξη το αίτημα για ψήφο αποδήμων.
Αν η πρόταση της ΝΔ είναι να αφήσουμε ανοιχτούς τους εκλογικούς καταλόγους και να καθορίζουν δέκα εκατομμύρια εκλογείς την κυβέρνηση των υπόλοιπων που ζουν εδώ, όχι», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, σήμερα μετά τα ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πέντε αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα έχουμε μια πρώτη εικόνα για τις διαθέσεις όλων των πλευρών.
Μένει να δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, δεδομένου ότι το παζλ διαφαίνεται, ως αυτή την ώρα τουλάχιστον, ανέφικτο, διότι οι διακόσιες ψήφοι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν.

«Άσκηση συναίνεσης, όχι επικοινωνιακό παιχνίδι»

Τα περί «επικοινωνιακού παιχνιδιού» όσον αφορά τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς με βασικό θέμα τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικράτειας εκλογέων, απορρίπτει η κυβέρνηση τονίζοντας ότι πρόκειται για «άσκηση συναίνεσης».
«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ενόψει των συναντήσεων.
«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους» τόνισε επίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης