Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προς τις 845 μονάδες κινείται η αγορά με καλύτερες συναλλαγές

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προς τις 845 μονάδες κινείται η αγορά με καλύτερες συναλλαγές
ΑΓΟΡΑ: Η καλή εικόνα των ξένων αγορών βοηθάει και τη δική μας. Έχουμε και τη θετική εξέλιξη από το σχέδιο για τις τράπεζες και στο άνοιγμα κινούμαστε προς τις 845 μονάδες με καλύτερες συναλλαγές. Μοιρασμένη η άνοδος στα βαριά χαρτιά και δεν ξεχωρίζει κάποια. Όλες έχουν από μικρή άνοδο έως 2%.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Οι τράπεζες δείχνουν μία αυξανόμενη δυναμική με και πρωταγωνίστρια την Πειραιώς πάνε να τραβήξουν όλη την αγορά υψηλότερα και να βελτιώσουν περαιτέρω το momentum.

CENERGY: Ανακάμπτει η μετοχή στις τελευταίες συνεδριάσεις και πέρασε πάνω από τα 1,32 ευρώ και σήμερα είναι πάνω από τα 1,34 ευρώ. Θετική εξέλιξη για καθαρά τεχνικούς λόγους.

ΑΔΜΗΕ: Για να δούμε πότε θα ξεκολλήσει η συγκεκριμένη.

ΟΤΕ: Κάνει πράξεις πλέον πάνω από τα 13 ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τρίτη μέρα χωρίς μεγάλες πωλήσεις. Χθες μπήκε βέβαια ένα «μηχανάκι» στους πωλητές αλλά η προσφορά βρήκε αγοραστές. Σήμερα αν δεν εμφανιστεί ο πωλητής ίσως δούμε καλή αντίδραση. Οι αγοραστές θα έχουν μόνο τους βραχυπρόθεσμους traders και βλέπουμε.

FORTHNET (απάντηση): Φυσικά και ένα μεγάλο κούρεμα των δανείων θα βελτιώσει την εικόνα του ισολογισμού με παράλληλη ενίσχυση της καθαρής θέσης η οποία στο εξάμηνο ήταν αρνητική κατά 212,7 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός ήταν περίπου 290 εκατ. ευρώ μαζί με τις μισθώσεις.

Στην υπόθεση κουρέματος 80% των δανείων η καθαρή θέση θα μπορούσε να μηδενίσει ή να γυρίσει και λίγο θετική, αλλά οι ζημιές στο εξάμηνο ήταν στα 15,2 εκατ. ευρώ, άρα στο έτος θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη και άρα να επηρεαστεί περαιτέρω η καθαρή θέση. Όμως δεν γνωρίζουμε και τις προθέσεις του ενδιαφερόμενου και τι σκοπεύει να κάνει.

Δεν ξέρουμε ποιες είναι οι προθέσεις των τραπεζών αλλά θα προτιμούσαμε να γινόταν η πώληση με κούρεμα και κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων, ώστε οι τράπεζες να συνεχίσουν να έχουν ένα ποσοστό, μικρότερο προφανώς, από τον αγοραστή, αλλά μαζί του να ελέγχουν την πλειοψηφία των μετοχών στις γενικές συνελεύσεις και να έχουν και ένα κίνητρο να συνεχίσουν να παρακολουθούν την εταιρεία. Αλλά εμάς δε μας πέφτει λόγος…

Πάντως με λίγα λόγια η εξέλιξη είναι θετική, γιατί θα ελαφρύνει ο ισολογισμός από βάρη και θα μειωθούν και χρηματοοικονομικά έξοδα που στο εξάμηνο ήταν στα 7,3 εκατ. ευρώ. Βέβαια δεν είναι αρκετό για να γυρίσει σε κέρδη τον όμιλο. Η μετοχή είχε κάνει μία κίνηση μέχρι τα 0,46 ευρώ λόγω των πληροφοριών για το ενδιαφέρον Μαρινάκη, αλλά τώρα είναι στα 0,31 ευρώ.

ΜΟDA BAGNO: Σύμφωνα με τη διοίκηση για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 πολλά θα εξαρτηθούν από την πολιτική γραμμή της νέας κυβέρνησης, κυρίως, στον τομέα των επενδύσεων και στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Πάντως εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα θα βελτιωθούν σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, καθότι η συνεχιζόμενη αναδιάρθρωση των λειτουργιών και ο διαρκής έλεγχος των δαπανών της εταιρείας, που έχουν ήδη μειώσει σημαντικά τα έξοδα της εταιρείας, αναμένεται να αντισταθμίσουν την πιθανή μείωση του κύκλου εργασιών.

Παράλληλα η εταιρεία προωθεί νέες συνεργασίες με εστίαση στη παραθεριστική κατοικία, στην ανάπτυξη οικιστικών συγκροτημάτων σε τουριστικούς προορισμούς, ενώ δίνει βαρύτητα στην ανάπτυξη του τομέα παραγωγής (Εργοστάσιο Γέρακας), σε είδη με σημαντικά μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

Οι πωλήσεις μειώθηκαν λίγο αλλά συγκρατήθηκαν τα έξοδα με αποτέλεσμα να γυρίσει το λειτουργικό αποτέλεσμα σε θετικό έστω και οριακά. Θα ήταν ακόμα καλύτερα αν δεν είχαν γίνει προβλέψεις 291 χιλ. ευρώ από 39 χιλ. ευρώ στο περσινό εξάμηνο. Τα ίδια κεφάλαια στα 14,8 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση στα 10,3 εκατ. ευρώ

MEDICON: Δεν έχει τραβήξει και λίγα η συγκεκριμένη από το δημόσιο. Να της χρωστάει εκατομμύρια να της δίνει άτοκα ομόλογα και μετά να τα κουρεύει βαθιά. Να έρχονται και οι τράπεζες στη συνέχεια και να καταγγέλλουν τα δάνεια. Και παρόλο αυτά κατάφερε και άντεξε στις δικαστικές διαμάχες, στις μεγάλες ζημιές λόγω κουρέματος και στα claw back και rebate. Τι άλλο να της τύχει;

Στην περσινή χρήση είχε κέρδη από πώληση των τελευταίων ομολόγων που είχε και επομένως η φετινή κερδοφορία των 579 χιλ. ευρώ δεν μπορεί να συγκριθεί με την περσινή των 2,03 εκατ. ευρώ. Αν όμως αφαιρέσουμε το έκτακτο τότε τα κέρδη είναι μειωμένα κατά 200 χιλ. ευρώ σε επίπεδο προ φόρων. Η καθαρή θέση είναι στα 10,8 εκατ. ευρώ και έχει περίπου 10,5 εκατ. ευρώ καθαρό δανεισμό.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης