Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance): Ο Τραπεζικός Ηρακλής και η Λερναία Ύδρα του

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance): Ο Τραπεζικός Ηρακλής και η Λερναία Ύδρα του
Αναμένουμε την προσέγγιση των οριοθετημένων στόχων της εξελισσόμενης αντίδρασης, αυξάνοντας ελαφρά ρευστότητα όποτε μας επιτρέπουν οι τιμές
Η Ελληνική κεφαλαιαγορά, συνέχισε την ασθενική ανοδική της αντίδραση με ατμομηχανή τις τραπεζικές μετοχές, μετά και την έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος των κόκκινων δανείων.
Σε συνδυασμό με το αρνητικό επιτόκιο δανεισμού των εντόκων γραμματίων, κρατούν την αγορά πάνω από σημαντικά τεχνικά επίπεδα.
Το σχέδιο «Ηρακλής», παρά τις αδυναμίες του και την κριτική που δέχεται για διάφορα θέματα, είναι το μοναδικό που θα προσπαθήσει να κόψει τα χρόνια προβλήματα «της Τραπεζικής Λερναίας Ύδρας», τα οποία ταλαιπωρούν ακόμα την Ελληνική οικονομία.
Σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος, κρατικές εγγυήσεις και νέες θυσίες κεφαλαίων, αλλά αυτό είναι και δεν υπάρχει άλλο, ελπίζοντας ότι μετά από τόσες ανακεφαλοποιήσεις θα καταφέρουν επιτέλους να λύσουν το πρόβλημα..
Ως αναφορά τις Διεθνείς αγορές, στις αναταραχές που υπέβοσκαν σε πολλά μέτωπα, προστέθηκε άλλο ένα, η εισβολή της Τουρκίας στην Συρία, με άγνωστες προς το παρόν παρενέργειες.
Όμως επικινδυνότερο γεγονός είναι η αλλοπρόσαλλη εικόνα που εκπέμπει ο Πρόεδρος Trump και κατ’ επέκταση η ΗΠΑ, για όλα τα ανοικτά θέματα, γεωπολιτικά και οικονομικά. Αυτή η κατάσταση μακροπρόθεσμα θα πλήξει όχι μόνο την εικόνα της υπερδύναμης, αλλά θα εντείνει την τάση αμφισβήτησης της, δημιουργώντας σοβαρές παρενέργειες και στην παγκόσμια οικονομία που ήδη βλέπει τα πρώτα σημάδια αδυναμίας.
Στην Ελληνική αγορά ομολόγων, παρά το αρνητικό επιτόκιο που καταγράφηκε στα έντοκα γραμμάτια, η επιτοκιακή αποκλιμάκωση σε όλη την καμπύλη σταμάτησε και μάλλον είδαμε τα χαμηλά (τουλάχιστον) για το 2019, με την 5-ετή έκδοση να κινείται στο 0,7710% έναντι 0,7190% πριν 7 μέρες.
Αντίστοιχα η 10-ετή έκδοση κινείται πέριξ του 1,4580% έναντι 1,3570% στις 03/10/19.
Στο Ελληνικό χρηματιστήριο η σχέση ανοδικών-καθοδικών-αμετάβλητων, επιβεβαιώνει την αδυναμία της αγοράς σε συνδυασμό με τους χαμηλούς τζίρους των τελευταίων ήμερων.
Οι Τραπεζικές μετοχές ελέω «Ηρακλή» οδηγούν την ανοδική αντίδραση, αντιπροσωπεύοντας το 57% της συνολικής αξίας συναλλαγών, καθιστώντας τον κλάδο σηματωρό για την μετέπειτα πορεία της αγοράς.
Τεχνική κίνηση του ΔΤΡ πάνω από τις 850 μονάδες, θα δώσει προεξοφλητικό σήμα ότι τα κεφάλια «της τραπεζικής Ύδρας» σιγά αλλά σταθερά αποκόπτονται και η Ελληνική οικονομία αναπνέει περισσότερο..
Στο Γενικό Δείκτη, τα επόμενα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 830, 820 και 810 μονάδες. Η εξελισσόμενη αντίδραση θα βρει αντιστάσεις στα επίπεδα των 842, 855 και 870 μον.
Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι κοντινές στηρίξεις εντοπίζονται στις 2065, 2036 και 2010 μονάδες.
Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2093, 2125 και 2140 μονάδες.
Συμπερασματικά αναμένουμε την προσέγγιση των οριοθετημένων στόχων της εξελισσόμενης αντίδρασης, αυξάνοντας ελαφρά ρευστότητα όποτε μας επιτρέπουν οι τιμές και οι επενδυτικοί μας σύμβουλοι. Παρακολουθούμε «εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα» στο γεωπολιτικό & οικονομικό περιβάλλον αναπροσαρμόζοντας την στρατηγική μας αναλόγως.

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης