Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χρυσή τομή στην ψήφο των αποδήμων ψάχνει ο Μητσοτάκης στη συνάντηση με τους πέντε αρχηγούς της αντιπολίτευσης

Χρυσή τομή στην ψήφο των αποδήμων ψάχνει ο Μητσοτάκης στη συνάντηση με τους πέντε αρχηγούς της αντιπολίτευσης
Στην Αξιωματική Αντιπολίτευση θέτουν ως βάση συζήτησης την πρόταση της επιτροπής Σοφών που υιοθέτησε άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ
(upd) Η πρώτη απόπειρα να βρεθεί κοινός τόπος στην ψήφο των απόδημων θα γίνει σήμερα 11/10/2019 στα τετ α τετ του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αρχής γενομένης με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταβάλει προσπάθεια να πείσει τα κόμματα να συναινέσουν για την διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους ψηφοφόρους που διαμένουν εκτός Ελλάδας.
Άλλωστε, όπως τόνισε και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση με διάθεση να κάνει και τις αναγκαίες υποχωρήσεις -όπου χρειάζεται- για να βρεθεί ένας κοινός τόπος.
Ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι επιτέλους το πολιτικό σύστημα να κάνει πράξη τη δέσμευσή του απέναντι στους συμπατριώτες μας οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν στο μόνιμο τόπο διαμονής τους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ανοιχτός, σε συζητήσεις και σε συνεργασίες με μία εξαίρεση: «Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε οι πολίτες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και η ψήφος τους να μην προσμετράται στην Επικράτεια.
Να τους λέμε, δηλαδή, πολύ απλά, ότι μπορούν να ψηφίσουν για κάποιους βουλευτές, αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν για Πρωθυπουργό».
Αυτό τους λένε κάποιοι, όπως τόνισε, οι οποίοι εισηγούνται προτάσεις οι οποίες συν όλων των άλλων είναι και κατάφωρα αντισυνταγματικές. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος, καθώς φαίνεται, θα εξαντλήσει τις δυνατότητές του για να βρεθεί κοινός τόπος.
Και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα τα καταφέρει ενώ έκανε λόγο για μία ένδειξη σπάνιας συνεννόησης του ελληνικού πολιτικού συστήματος αν μπορούσε το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου.
Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην καθιέρωση διαδικασιών για να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους οι Έλληνες του εξωτερικού. Διαδικασίες οι οποίες εκκρεμούν, σχεδόν δύο δεκαετίες καθώς δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής η πλειοψηφία των δύο τρίτων της Βουλής, δηλαδή 200 ψήφων για να μπορέσει να περάσει ο σχετικός νόμος όπως ορίζει το αναθεωρημένο Σύνταγμα του 2001.
Ο πρωθυπουργός θα καταβάλει προσπάθεια να κάμψει τις αντιρρήσεις που φαίνεται να υπάρχουν σε ορισμένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και σίγουρα στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν θέλει να μετρούν στο σύνολο της επικράτειας οι ψήφοι των αποδήμων του ελληνισμού, κάτι που σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι και αντισυνταγματικό γιατί θα έχουμε δύο διαφορετικής βαρύτητας ψήφους.
Δηλαδή, η ψήφος των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό αλλά θα έρθουν να ψηφίσουν θα προσμετράται κανονικά. Ενώ,η ψήφος των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό αλλά θα ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, θα μετράει μόνο για την εκλογή δύο ή τριών βουλευτών επικρατείας.
Και πέραν αυτού, είναι, όπως λένε από την κυβέρνηση, προσβλητικό για τους ομογενείς που τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και πιο πρόσφατα υποχρεωθηκαν να φύγουν από τη χώρα λόγω και της οικονομικής κρίσης που είχαμε.
Στην Αξιωματική Αντιπολίτευση θέτουν ως βάση συζήτησης την πρόταση της επιτροπής Σοφών που υιοθέτησε άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτοντας εκ των προτέρων το κυβερνητικό σχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο θεωρεί ότι στοχεύει στη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως, αναμένουν την τελική πρόταση που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τις αντιδράσεις των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης ενώ σημειώνουν ότι ήδη, το ΚΙΝΑΛ, σχεδόν ταυτίζεται με τις κυβερνητικές απόψεις σε ό,τι αφορά την ψήφο των ομογενών.
Ειδικότερα, στα σημεία της επιστολικής ψήφου αλλά και της προσμέτρησης της ψήφου της ομογένειας στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του πάντως, όπως δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, προσέρχεται «με διάθεση θετική και με έναν τόμο.
Περάσαμε νόμο να συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να υπάρξει ένα πόρισμα ώστε να γίνει η πράξη το αίτημα για ψήφο αποδήμων.
Αν η πρόταση της ΝΔ είναι να αφήσουμε ανοιχτούς τους εκλογικούς καταλόγους και να καθορίζουν δέκα εκατομμύρια εκλογείς την κυβέρνηση των υπόλοιπων που ζουν εδώ, όχι», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, σήμερα μετά τα ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πέντε αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα έχουμε μια πρώτη εικόνα για τις διαθέσεις όλων των πλευρών.
Μένει να δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, δεδομένου ότι το παζλ διαφαίνεται, ως αυτή την ώρα τουλάχιστον, ανέφικτο, διότι οι διακόσιες ψήφοι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν.

«Άσκηση συναίνεσης, όχι επικοινωνιακό παιχνίδι»

Τα περί «επικοινωνιακού παιχνιδιού» όσον αφορά τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς με βασικό θέμα τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικράτειας εκλογέων, απορρίπτει η κυβέρνηση τονίζοντας ότι πρόκειται για «άσκηση συναίνεσης».
«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ενόψει των συναντήσεων.
«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους» τόνισε επίσης.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης