Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία - Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι - Trump: Εξετάζουμε διαμεσολάβηση

tags :
Προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία - Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι -  Trump: Εξετάζουμε διαμεσολάβηση
Διεθνής ανησυχία για τη νέα τροπή που παίρνει ο 8ετής εμφύλιος πόλεμος στη Συρία
(upd) Σε «κρανίου τόπο» παραπέμπει ήδη η βόρεια Συρία κατόπιν της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας, με τη φρίκη να αποτυπώνεται σε κάθε εικόνα, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται με δραματικό ρυθμό και να ανέρχεται πλέον σε εκατοντάδες και με τα βίντεο με τους χιλιάδες κατοίκους που οδηγούνται στη φυγή να συγκλονίζουν.
H Τουρκία αποκαλώντας τρομοκράτες τους Κούρδους, έχει εισβάλει στη βορειοανατολική Συρία και προελαύνει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, την ώρα που η διεθνής κατακραυγή εντείνεται υπό τον φόβο των συνεπειών που θα έχει μελλοντικά η στρατιωτική αυτή επιχείρηση.
Οι κουρδικές δυνάμεις είναι εκείνες που πολεμούν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους οπότε αυτόματα με τα χτυπήματα της Τουρκίας εγείρεται ο φόβος περί αναζωπύρωσης της τρομοκρατίας, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς καταστράφηκε φυλακή όπου κρατούνταν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί από την τουρκική εισβολή στη Συρία ανέρχονται σε τουλάχιστον 277 ενώ σοκ προκαλεί το γεγονός ότι πάνω από 60.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, με τις πόλεις Ρας αλ Άιν και Νταρμπάσιγια να έχουν κυριολεκτικά ερημώσει μετά τις τουρκικές επιθέσεις.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump με νέα παρέμβαση του αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μεσολάβησης των ΗΠΑ προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία Τουρκίας - Κούρδων, ενώ το State Department υποστηρίζει ότι μέχρι στιγμής οι τουρκικές στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία δεν έχουν ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές των ΗΠΑ.

Trump: Έχουμε τρεις επιλογές για τη Συρία – Στρατιωτική εμπλοκή, κυρώσεις ή μεσολάβηση

Μια νέα ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump έρχεται να ταράξει τα νερά σχετικά με την εξελισσόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας κατά των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία.
Στην ανάρτηση του αυτή ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεσολαβήσει μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων προκειμένου να μπει ένα τέλος στην πολεμική σύρραξη.
«Εξαλείψαμε κατά 100% το Χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους και πλέον δεν έχουμε στρατεύματα στην περιοχή που τελεί υπό την επίθεση των Τούρκων στη Συρία.
Κάναμε τη δουλειά μας άψογα!
Τώρα η Τουρκία επιτίθεται στους Κούρδους, οι οποίοι βρίσκονται σε διαμάχη εδώ και 200 χρόνια…
Έχουμε τρεις επιλογές: Να στείλουμε χιλιάδες στρατιώτες και να κερδίσουμε στρατιωτικά, να χτυπήσουμε πολύ σκληρά την οικονομία της Τουρκίας με κυρώσεις ή να μεσολαβήσουμε για μια συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων» ανέφερε ο Trump.

Image

State Department: Δεν έχει ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές μας η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία

Την θέση ότι η Τουρκία με την μέχρι στιγμής επίθεση της στη βορειοανατολική Συρία δεν έχει ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει οι ΗΠΑ και πρόεδρος Donald Trump διατύπωσε το State Department.
Αξιωματούχος του State Department, όταν του ζητήθηκε να δώσει σαφέστερο ορισμό αυτών που αποκάλεσε κόκκινες γραμμές, διευκρίνισε πως η Ουάσινγκτον θα θεωρήσει ότι ξεπεράστηκαν  οι κόκκινες γραμμές, εάν διαπιστώσει πως διαπράττεται «εθνική κάθαρση», ή ότι εξαπολύονται «αεροπορικά ή χερσαία πλήγματα αδιακρίτως εναντίον του άμαχου πληθυσμού».
«Δεν έχουμε δει σημαντικά παραδείγματα τέτοιων ενεργειών σε αυτό το στάδιο, όμως η τουρκική επιχείρηση δεν βρίσκεται παρά στην αρχή της ακόμη» τόνισε ο αξιωματούχος του State Department, ο οποίος υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Trump έχει αναθέσει σε Αμερικανούς διπλωμάτες να αποπειραθούν να μεσολαβήσουν για να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός» μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων και να τερματιστεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.
«Μας ανατέθηκε από τον πρόεδρο να προσπαθήσουμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχουν πεδία συνεννόησης ανάμεσα στα δύο μέρη, εάν είναι εφικτό να καταλήξουμε σε κατάπαυση του πυρός, και βρισκόμαστε στη διαδικασία να το κάνουμε» είπε ο Αμερικανός αξιωματούχους, ο οποίος τόνισε ότι η Τουρκία αποπειράθηκε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στη στρατιωτική επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία, αλλά το αίτημά της απορρίφθηκε.
«Οι ΗΠΑ δεν θα προσφέρουν οποιαδήποτε στρατιωτική υποστήριξη στην Τουρκία.
Ζητήθηκε από τους Τούρκους σε πολλά επίπεδα, πολλές φορές, και στη συνδιάλεξη του προέδρου Trump με τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan αλλά η αμερικανική θέση έγινε σαφής στους Τούρκους» υποστήριξε ο αξιωματούχος του State Department.

Προχωρά ακάθεκτα ο τουρκικός στρατός


Βάσει σχεδίου και με επιτυχία προχωρά η Τουρκία στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις κατά των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία, όπως τουλάχιστον διατείνεται η Άγκυρα, με τη διεθνή κοινότητα να εκφράζει τον προβληματισμό και την ανησυχία της για τις εξελίξεις που θα πυροδοτήσει η τουρκική εισβολή στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής και για τα νέα και επικίνδυνα δεδομένα που δημιουργούνται πλέον στον 8ετή πόλεμο στη Συρία.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τα τουρκικά στρατεύματα να προωθούνται ακόμα βαθύτερα στο συριακό έδαφος, ανατολικά του Ευφράτη ποταμού.
«Οι ηρωικοί μας κομάντο που συμμετέχουν στην Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης συνεχίζουν να προωθούνται ανατολικά του Ευφράτη» ανέφερε χθες 10/10 σε μήνυμα του στο twitter το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, το οποίο ανήρτησε και βίντεο που δείχνει Τούρκους στρατιώτες με τον οπλισμό τους να προχωρούν μέσα στο σκοτάδι.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις τουρκικές στρατιωτικές επιθέσεις, τραυματίστηκαν και άλλοι 40 Κούρδοι.
Η Τουρκία διαμηνύει ότι στόχος της είναι να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» στα νότια σύνορα της, ότι δεν επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ότι μέλημα της είναι σε αυτήν την περιοχή να εγκατασταθούν τα δύο εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στο έδαφος της.
Ωστόσο, οι διεθνείς δυνάμεις διατυπώνουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους ότι η επίθεση της Τουρκίας θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τον εμφύλιο που μαίνεται στη Συρία και θα ενισχύσει τον κίνδυνο να δραπετεύσουν τζιχαντιστές μαχητές του ISIS, τους οποίους οι Κούρδοι της Συρίας κρατούν φυλακισμένους.
Άλλωστε σε αυτήν την φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πως τελικά θα αποφασίσουν να κινηθούν οι Κούρδοι της Συρίας, αν για παράδειγμα θα αναδιπλωθούν στο εσωτερικό της Συρίας και άρα θα αποφευχθεί το αιματοκύλισμα ή αν θα πάνε σε ένα κανονικό πολεμικό μέτωπο με την Τουρκία, σενάριο που μπορεί να περιπλεχθεί ακόμα περισσότερο και ανάλογα με τη στάση που θα τηρήσει ο πρόεδρος της Συρίας, Bashar al Assad, η Ρωσία αλλά και το Ιράν που διατηρεί δυνάμεις στην περιοχή.

Ο τουρκικός στρατός έχει περικυκλώσει τις συριακές πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν 

Ο τουρκικός στρατός «απελευθέρωσε» από «τρομοκράτες» επτά χωριά κοντά στις συνοριακές πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν στην βορειοανατολική Συρία, στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» που εξαπέλυσε χθες η Άγκυρα, εισβάλλοντας στη Συρία, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και ένας εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων.
Τα χωριά αλ Γιαμπισάχ και Τελ Φαντάρ ήταν τα πρώτα που «εκκαθαρίστηκαν από τρομοκράτες». Ακολούθησαν τα χωριά Μουσεϊρίφα, Νταμπάτ, Μπιρ Ασίφ και Χαμιντίγια στην Τελ Αμπιάντ και το χωριό Κίστο της Ρας αλ Αϊν, ανέφερε το Anadolu.
Οι αντάρτες του αποκαλούμενου Συριακού Εθνικού Στρατού λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ασφαλείας στα χωριά που βρίσκονται δυτικά της Τελ Αμπιάντ.
Ο εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Στρατού Γιούσεφ Χαμούντ δήλωσε πως Τούρκοι στρατιώτες και Σύροι αντάρτες έχουν πλέον περικυκλώσει τις πόλεις Ρας αλ Αϊν και Τελ Αμπιάντ, έπειτα από χερσαία επίθεση που εξαπέλυσαν.
Οι πόλεις αυτές ελέγχονται από τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).
Image

Image

Επανέρχεται ο Trump: Παρακολουθώ στενά την κατάσταση στη Συρία - Εάν η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια θα την καταστρέψω οικονομικά

Από τη μία πλευρά ανάβει το πράσινο φως για την τουρκική εισβολή στην Τουρκία, και από την άλλη την απειλεί ότι θα την καταστρέψει οικονομικά εάν ξεπεράσει τα όρια.
Ο λόγος για τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, o οποίος επανέλαβε τις απειλές περί οικονομικής καταστροφής της Τουρκίας.
«Η Τουρκία σχεδίαζε πολύ καιρό την επίθεση στους Κούρδους.
Πολεμούσαν πάντα.
Δεν έχουμε στρατιώτες κάπου κοντά στην περιοχή όπου γίνονται οι συγκρούσεις.
Προσπαθώ να βάλω εάν τέλος στον ατελείωτο πόλεμο, μιλώντας και στις δύο πλευρές.
Κάποιοι από θέλουν να στείλουμε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή για να αρχίσουμε ένα νέο πόλεμο,
Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Άλλοι λένει "μην ανακατεύεσαι", άσε τους Κούρδους να τα βγάλουν πέρα μόνο τους.
Εγώ λέω ότι θα "χτυπήσω" πολύ σκληρά την οικονομία της Τουρκίας και με κυρώσεις εάν δεν παίξουν βάσει των κανόνων!
Παρακολουθώ στενά» σχολίασε στο twitter.

Τουρκία σε ΟΗΕ: Η επιχείρηση στη Συρία θα είναι αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη

 
Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, η Τουρκία κάνει λόγο για μια μετρημένη στρατιωτική επιχείρηση.
Την θέση ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία θα είναι αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη διατύπωσε η Τουρκία απευθυνόμενη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τη συνεδρίαση για την τουρκική επιχείρηση.
Η Τουρκία υποστήριξε ότι η επιχείρηση έχει στόχο να εξαλειφθεί αυτός που ο πρόεδρος της Τουρκίας Rejep Tayip Erdogan αποκαλεί «διάδρομο του τρόμου» νότια των συνόρων της χώρας του με τη Συρία.
Η Τουρκία διατείνεται ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού, βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, είναι ο συριακός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, της αυτονομιστικής οργάνωσης που πολεμά εναντίον του τουρκικού κράτους από τη δεκαετία του 1980.
«Η επιχείρηση θα στοχοθετήσει μόνο τρομοκράτες και κρησφύγετά τους, καταφύγια, θέσεις, οπλισμένα οχήματα και εξοπλισμό.
Λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού», διαβεβαίωσε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στον ΟΗΕ.
Image
Πυρά Αμερικάνων στρατιωτών κατά Trump - Καταστροφή για τις ΗΠΑ η «προδοσία» σε βάρος των Κούρδων

Όπως ήταν αναμενόμενο η απόφαση του Trump να εγκαταλείψει τους Κούρδους της Συρίας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Όχι μόνο από το πολιτικό προσωπικό της χώρας αλλά και από στρατιωτικούς.
Ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, ο στρατηγός Joseph Votel, κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι εγκατέλειψε τους συμμάχους οι οποίοι, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.
«Αυτή η πολιτική εγκατάλειψης απειλεί να αποδομήσει πέντε χρόνια μαχών εναντίον του ΙΚ και θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην αξιοπιστία των Αμερικανών σε όλες τις μελλοντικές μάχες στις οποίες θα χρειαστούμε ισχυρούς συμμάχους», ανέφερε ο Votel.
«Οι SDF απελευθέρωσαν δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του ΙΚ.
Στη διάρκεια μαχών έχασαν 11.000 ανθρώπους», τόνισε o Votel, αναφέροντας ως μέτρο σύγκρισης, πως μόνο έξι στρατιώτες και δύο μέλη πολιτικού προσωπικού των ΗΠΑ σκοτώθηκαν.
Ο Mark Hertling, πρώην στέλεχος του αμερικανικού στρατού ξηράς στην Ευρώπη, εκτίμησε ότι η απόφαση Trump «προμηνύει μια επικείμενη καταστροφή για τις ΗΠΑ».
«Οι Κούρδοι των SDF – οι πρώην έμπιστοι σύμμαχοί μας στη μάχη κατά του ΙΚ - δέχονται επίθεση από έναν σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία», έγραψε στο Twitter.
«Οι επιπτώσεις για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα είναι μακροχρόνιες και επιβλαβείς για την ασφάλεια της Ευρώπης και του κόσμου», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, οι Κούρδοι ήταν καλύτερα εκπαιδευμένοι από τους Τούρκους ή τους Ιρακινούς στρατιώτες για να διεξάγουν εκστρατείες για την ανακατάληψη πόλεων από το ΙΚ.
«Όταν κατέρρευσε ο ιρακινός στρατός, οι Κούρδοι ήταν αυτοί που ανέλαβαν το βάρος να αντιμετωπίσουν την επίθεση του ΙΚ εναντίον του πολιτισμού μας, όχι εμείς, ούτε οι Τούρκοι», υπενθύμισε ο Ruben Gallego, βουλευτής των Δημοκρατικών και πρώην στρατιωτικός που υπηρέτησε στο Ιράκ.
«Η εγκατάλειψη των Κούρδων είναι ακόμη μία υπενθύμιση ότι το (σύνθημα) “Πρώτα η Αμερική” σημαίνει “Η Αμερική μόνη”», πρόσθεσε στο Twitter.
«Εκτός από το Ισραήλ ο πιο ισχυρός και σημαντικός μας σύμμαχος στη Μέση Ανατολή έχουν υπάρξει οι Κούρδοι (…) και αυτό το χάσαμε», κατήγγειλε, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να αναμένουν από τους συμμάχους τους να τους εμπιστεύονται.
Image
Διεθνής κατακραυγή - Να σταματήσουν οι επιθέσεις

Την ίδια στιγμή έντονες είναι οι αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα για τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών A. Guterres εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για τις τελευταίες εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία, τονίζοντας πως «η οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να σέβεται απόλυτα τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Από την πλευρά της η ΕΕ κάλεσε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία, αναφέροντας πως δεν θα έχουν καλό αποτέλεσμα»
«Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σταματήσει την μονομερή στρατιωτική δράση.
Δεν θα χορηγήσουμε βοήθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη σε περιοχές όπου τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών αγνοούνται» αναφέρουν σε κοινό ανακοινωθέν τους οι 28 της ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, V. Putin, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του T. Erdogan, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης ενώ ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg υποστήριξε ότι «βασίζομαι στην Τουρκία ότι θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση και θα διασφαλίσει ότι η πρόοδος που έχουμε σημειώσει στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν θα τεθεί σε κίνδυνο».
Το Ιράν ζήτησε να σταματήσει «αμέσως» η τουρκική επίθεση και να αποσυρθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας από το Ιράν, ενώ «εκφράζει ανησυχίες» για τις συνέπειες σε ανθρωπιστικό επίπεδο αυτής της επιχείρησης ενώ η Κίνα ζήτησε να γίνει σεβαστή η συριακή κυριαρχία.
«Η Κίνα πίστευε ανέκαθεν πως η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να είναι σεβαστές και να διαφυλαχθούν» ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Έκτακτη Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου στις 12/10

Εν τω μεταξύ ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε σήμερα ότι συγκαλεί για το Σάββατο 12/10 έκτακτη σύνοδο του οργανισμού για την επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.
«Κατόπιν αιτήματος της Αιγύπτου, οι άραβες υπουργοί Εξωτερικών θα συνέλθουν στο Κάιρο στις 12 Οκτωβρίου για να συζητήσουν για την τουρκική επίθεση στο συριακό έδαφος» ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, αναφέροντας ότι η τουρκική επίθεση «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και συνιστά απαράδεκτη επίθεση κατά της εθνικής κυριαρχίας ενός κράτους μέλους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης