Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το έργο του Ελληνικού φέρνει 2% ανάπτυξη, ένα εκατ. τετραγωνικά νέες κατοικίες και 72.000 τ.μ. εμπορικά καταστήματα

Το έργο του Ελληνικού  φέρνει 2% ανάπτυξη, ένα εκατ. τετραγωνικά νέες κατοικίες και 72.000 τ.μ. εμπορικά καταστήματα
Τι θα φέρει το έργο του Ελληνικού - Η χρηματοδότηση και οι στόχοι
Η Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013 είναι πρώτη ημερομηνία σταθμός για το έργο του Ελληνικού όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Οδυσσέας Αθανασίου της Lamda Development, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετοχών.
Ανέφερε ότι ήταν η πρώτη  συνάντηση με το βασικό μέτοχο της εταιρείας κ. Σπύρο Λάτση στο Λονδίνο και του  παρουσίασαν  για πρώτη φορά το project του Ελληνικού Πρόσθεσε ότι σε λιγότερο  από τρεις  ώρες ο Σπύρος  Λάτσης άναψε το «πράσινο φώς» για την υλοποιηση του έργου.
Πέρασαν έξι χρόνια για να φτάσουμε στην έκτακτη γενική συνέλευση  των μετόχων της 10ης  Οκτωβρίου  2019, οι οποίοι κλήθηκαν  να δώσουν  έγκριση στη μεγαλύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εισηγμένης  εταιρείας  του Χρηματιστηρίου  Αθηνών  που φτάνει  τα  650 εκατ. ευρώ.
Ο διευθύνων σύμβουλος κ Οδυσσέας Αθανασίου κάλεσε τους μετόχους να  ακολουθήσουν το όραμα του Ελληνικού παρουσιάζοντας στη κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου τα επενδυτικά  σχέδια του έργου όπως και τα πρώτα έσοδα του project .
Έκανε σαφές ότι η εσωτερική αξία της εταιρείας σήμερα διαμορφώνεται στα 6,1 ευρώ ανά μετοχή χωρίς να περιλαμβάνει τις προσδοκίες από το εμβληματικό έργο του Ελληνικού. Μετά την ΑΜΚ η εσωτερική αξία της εταιρείας θα έχει ξεπεράσει το 1 δισ ευρώ.

Τι θα φέρει το έργο του Ελληνικού

Η Lamda  Development ανεβάζει  στα 2  δις. ευρώ τις επενδύσεις  στα πρώτα  5 χρόνια  από 1,1 δις ευρώ που προέβλεπε  το αρχικό  σχέδιο.
Η  εταιρεία η οποία  στο μέλλον θα έχει  μόνο το έργο  του Ελληνικού αφού ο βασικός πυλώνας της σημερινής μορφής της  εισηγμένης  με τα 3 εμπορικά  κέντρα θα ενταχθούν αυτόνομα στο Χρηματιστήριο Αθηνών τους επόμενους 15 μήνες δίνοντας την ευκαιρία σε μερίδα επενδυτών  που δεν επιθυμεί να αναλάβει το ρίσκο του Ελληνικού.
Τα πρώτα έσοδα  θα έρθουν  από την  πώληση κατοικιών που θα καλύπτουν  το 58%  του συνόλου , τα δύο εμπορικά  κέντρα  που θα γίνουν  θα φέρουν το 8%, τα ξενοδοχεία  το 6% , το καζίνο θα προσφέρει  το 10%  και οι  υπόλοιπες δραστηριότητες το 28% των εσόδων.  
Σε μία έκταση 1 εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων  θα κατασκευαστούν  περίπου  10.000 κατοικίες .
Για τις πρώτες 800  βίλες έχει εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον  και ήδη  έχουν εμφανιστεί 240 αγοραστές  που καλύπτουν  το 30% των  ακινήτων.
Τα έσοδα  από  τα ακίνητα έχουν ως βάση τις 3.500  έως 4.000  ευρώ ανά  τετραγωνικό μέτρο όταν η περιοχή  της  Γλυφάδας και γενικότερα  στο παραλιακό  μέτωπο  το κόστος μιας κατοικίας διαμορφώνεται υψηλότερα των 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Ο στόχος είναι να πωλούνται 500 κατοικίες το χρόνο και στην περίπτωση που η πώληση  ανά τετραγωνικό  αυξηθεί κατά 500 ευρώ  ανά τ.μ. τα έσοδα θα είναι αυξημένα κατά 500 εκατ. ευρώ.
Το εμπορικό κέντρο  που δημιουργηθεί στο ελληνικό θα προσφέρει στους ενδιαφερόμενους 72.000 τετραγωνικά όταν σήμερα τα προσφερόμενα τετραγωνικά   του The  Mall Athens  φτάνουν τα 58.500 τετραγωνικά μέτρα.
Η ενοικίαση του εμπορικού κέντρου στο Ελληνικό  υπολογίζεται προς 37 ευρώ ανά τ.μ. έναντι 38,4 ευρώ ανά τ.μ. Οι εκτιμήσεις όπως ανέφερε ότι ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου είναι συντηρητικές αλλά ικανοποιητικές για να προσδιορίσουμε πότε η εταιρεία θα περάσει σε κερδοφορία.
 
Η χρηματοδότηση του έργου
 
Τα πρώτα 600 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ,  τα 400 εκατ.  ευρώ από την πώληση κατοικιών και των εμπορικών κέντρων.
Η εταιρεία θα προχωρήσει άμεσα σε τραπεζικό  δανεισμό ύψους 850 εκατ ευρώ και οι σχετικές  ανακοινώσεις  θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες.
Επιπλέον η διοίκηση της εταιρείας  θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου ύψους 150 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου  διευκρίνισε ότι η έκδοση θα επιτρέπει  τη συμμετοχή των μικροεπενδυτών καθώς  η φιλοσοφία του έργου  είναι να προσφέρει  στην ελληνική  οικονομία και την κοινωνία.
Η  υλοποίηση του έργου του Ελληνικού θα  φέρει ανάπτυξη 2%  κάθε χρόνο τόνισε  ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development.
Η συνολική  επένδυση  είναι στα 7 δις. ευρώ  αφού η εταιρεία  θα πρέπει  να καταβάλει τίμημα 915 εκατ.  ευρώ για την παραχώρηση  της έκτασης που ανέρχεται στα 6.200 στρεμματα. Είναι τρεις φορές  μεγαλύτερη  από την έκταση του Μονακό και 2 φορές από το πάρκο του Λονδίνου.
Το project του Ελληνικού θα φέρει στην Αθήνα  επιπλέον  1 εκατομμύριο τουρίστες οι οποίοι  θα ξοδεύουν πάνω από τα μέσο όρο που σήμερα είναι στα 750  ευρώ ανά άτομο  ενώ  το Ελληνικό  μπορεί να φέρει τουρίστες που θα ξοδεύουν 1500 ευρώ.  

Η  αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί το ενημερωτικό δελτίο με το περιεχόμενο  της ΑΜΚ η οποία μπορεί να  έχει ολοκληρωθεί  μέχρι  τα τέλη  Δεκεμβρίου. 
Ο κ  Αθανασίου διευκρίνισε  ότι ο βασικός μέτοχος κ. Σπύρος  Λάτσης  θα καλύψει τη συμμετοχή του  και  έχει την πρόθεση  να  αγοράσει και τις αδιάθετες  μετοχές που τυχόν προκύψουν.
Ανάλογες  δηλώσεις  έχουν  γίνει και  από τους βασικούς  μετόχους Πάνο  Γερμανό και  Βασίλη Κάτσο  που  προτίθεται να βάλλουν επιπλέον 60 εκατ. ευρώ μέσα  από το  κοινό  εταιρικό σχήμα.  
 
Ο πρόεδρος της Lamda Develοpment Τάσος Γιαννίτσης
 
Επισήμανε πως «στις 27 Φεβρουαρίου 2014, μέσα στην πιο βαθιά ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, η Lamda Develοpment πήρε μια απόφαση που φάνταζε αδιανόητη.
Από πλευράς δαπάνης έφτανε όσο και τα 3 - 4 μεγαλύτερα έργα των τελευταίων δεκαετιών.
Η σύλληψη της ιδέας ξεκίνησε από τον όμιλο Λάτση, που παρά τις δυσκολίες και αβεβαιότητες έμεινε προσηλωμένος στην ιδέα της επένδυσης, τη στήριξε σημαντικά».
Τα δύο πρώτα ορόσημα με την ανάληψη του έργου και την υπογραφή της σύμβασης έχουν περάσει, είπε ο κ. Γιαννίτσης, ενώ «το τρίτο ορόσημο θα είναι η επίσημη έναρξη της επένδυσης και το τέταρτο θα είναι η  ολοκλήρωση των επιμέρους επενδύσεων που θα μετατρέπουν μια άμορφη περιοχή σε ένα συγκροτημένο και λειτουργικό σύνολο.
 
Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης