Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Επικίνδυνη οποιαδήποτε ενέργεια εκτός των διεθνών συνθηκών στο Αιγαίο - Η Ελλάδα είναι ένας συνεπής σύμμαχος του NATO

Μητσοτάκης: Επικίνδυνη οποιαδήποτε ενέργεια εκτός των διεθνών συνθηκών στο Αιγαίο - Η Ελλάδα είναι ένας συνεπής σύμμαχος του NATO
Κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg
Την ανάγκη το ΝΑΤΟ να έχει πιο ενεργή συμμετοχή στην αντιμετώπιση των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού Jens Stoltenberg.
Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός η Ελλάδα θεωρεί ότι πρέπει να καταδικάζονται με τον πιο σαφή τρόπο όλες οι ενέργειες στο Αιγαίο οι οποίες καταπατούν τις διεθνείς συνθήκες, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και μία από τις ελάχιστες χώρες οι οποίες καταβάλλουν το 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες.
«Η Ελλάδα καταδικάζει την παραβίαση συνόρων και συνθηκών.
Χρέος της διεθνούς κοινότητας να ασκηθεί κάθε επιρροή ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία.
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «Με τον γγ του ΝΑΤΟ συζητήσαμε την κατάσταση στη γειτονιά μας τα Βαλκάνια, και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ενημέρωσα για την κατάσταση στο Αιγαίο και πρέπει να τονίσω ότι κάθε συμπεριφορά εκτός διεθνούς δικαίου είναι άγονη και επικίνδυνη.
Η Ελλάδα τάσσεται ιστορικά κατά της χρήσης απειλών ή βίας.
Η Ελλάδα είναι ένας σύμμαχος συνεπής και σταθερός για το ΝΑΤΟ.
Ζητούμε όμως πιο ενεργή συμμετοχή του ΝΑΤΟ και στο μεταναστευτικό».
Από την πλευρά του ο γγ του ΝΑΤΟ αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό τόσο για τη φιλοξενεία όσο και για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στον οργανισμό εκτίμησε «Η Αθήνα ένας ισχυρός εταίρος και σύμμαχος εδώ και δεκαετίες», προσθέτοντας, όμως, ότι «Δεν πρόκειται να μιμηθούμε το παράδειγμα της Ρωσίας, καθώς δεν έχουμε πρόθεση να αναπτύξουμε πυραύλους εδάφους στην Ευρώπη».
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία ο κ. Stoltenberg δήλωσε «Εχω πει ότι περιμένω από την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και οι δράσεις της στην Βόρεια Συρία να είναι μετρημένες και να αποφευχθεί ανθρώπινος πόνος».
Από την πλευρά του για το ίδιο θέμα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «Είναι ξεκάθαρο ότι η λύση στην Συρία πρέπει νάναι μια πολιτική λύση και μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.
Ο γγ του ΝΑΤΟ είπε ότι εκτός από την πολιτική λύση, αποτελεί κοινό τόπο της διεθνούς κοινότητας η απόλυτη εξαφάνιση των εστιών του ISIS εντός των συριακών εδαφών και δεν είναι βέβαιο ότι αυτή η επέμβαση δεν θα επιτρέψει σε δυνάμεις που είναι ηττημένες και διάσπαρτες να ανασυνταχθούν».
Ο κ. Stoltenberg τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει «εγκαταλείψει» την Ελλάδα αναφορικά με το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, καθώς «Το ΝΑΤΟ έχει παρουσία στο Αιγαίο, συμμετέχουμε και από θαλάσσης για να μειωθούν οι παράνομες εισροές μεταναστών και προσφύγων.
Είναι σημαντική η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο γιατί είναι εκείνη που φέρνει μαζί Ελλάδα Τουρκία ΕΕ.
Παράλληλα το ΝΑΤΟ στηρίζει τις ενέργειες του ΟΗΕ για το ζήτημα της Κύπρου»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης