Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας (ΥΠΕΞ): Παράνομο αυτό που κάνει η Τουρκία στη Συρία – Δεν θα κερδίσει από αυτήν την περιπέτεια

Δένδιας (ΥΠΕΞ): Παράνομο αυτό που κάνει η Τουρκία στη Συρία – Δεν θα κερδίσει από αυτήν την περιπέτεια
Τι ακριβώς έχει πετύχει στην εξωτερική της πολιτική η Τουρκία τον τελευταίο μισό αιώνα διερωτήθηκε ο κ.Δένδιας
Την θέση ότι αυτό που κάνει η Τουρκία στη Συρία είναι παράνομο διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο οποίος εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν θα κερδίσει στο τέλος από αυτήν την περιπέτεια.
«Δεν μπορώ να προλέξω και να μαντέψω τι θέλουν οι Αμερικανοί.
Ξέρω τι μας είπε ο Pompeo, ξέρουμε τις θέσεις της αμερικανικής διοίκησης.
Είναι προφανές ότι η Τουρκία για άλλη μια φορά δρα ως ο ταραξίας της περιοχής.
Αυτό βλάπτει και την Τουρκία.
Ξεκινά μια νέα περιπέτεια, εμπλέκει στρατιωτικές δυνάμεις και θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη που θα μετακινήσει πρόσφυγες από το έδαφός της, κάτι που δεν είναι νόμιμο.
Αυτό πρέπει να γίνεται εθελοντικά και να μετακινούνται στους χώρους από όπου προέρχονται.
Το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο των προσφύγων έχουν συγκεκριμένους κανόνες.
Δεν θα κερδίσει η Τουρκία από αυτήν την περιπέτεια.
Δημιουργεί μια πλήρη αναταραχή, υπάρχει καθολική καταδίκη, όχι μόνο από τη δική μας πλευρά, είτε στο πλαίσιο της τριμερούς.
Αξίζει να δείτε τη δήλωση του γερμανικού ΥΠΕΞ και από εκεί και πέρα, κάτι πολύ χειρότερο για την Τουρκία, υπάρχει ήδη έναρξη διαδικασιών για να επιβληθούν κυρώσεις, πολύ συγκεκριμένες και πολύ αυστηρές» τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Δένδιας, ο οποίος αναφέρθηκε και στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Τι έχει κερδίσει η Τουρκία με την εξωτερική της πολιτική εδώ και 50 χρόνια;

«Είναι φανερό ότι η συνολική της στάση, τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και με το modus operandi το οποίο έχει υιοθετήσει, δεν βοηθά την όποια ελληνική διάθεση για συνεννόηση με την Τουρκία.
Πραγματικά μας πονάει από την κατοχή στην Κύπρο.
Ας σκεφτούμε ειλικρινά.
Από την ιστορία του κυπριακού, η Τουρκία η οποία προσπαθεί επί μισό αιώνα να νομιμοποιήσει μια κατάσταση και δεν τα έχει καταφέρει, έχει κερδίσει;
Τι της έχει κοστίσει αυτή η περιπέτεια;
Οικονομικά αλλά και στην κοινωνία της.
Τι έχει βοηθήσει τους τουρκοκύπριους;
Τι έχει πετύχει η Τουρκία τον τελευταίο μισό αιώνα στην εξωτερική της πολιτική;
Αντίθετα, η κυπριακή δημοκρατία έχει πετύχει αυτή τη στιγμή να είναι μέλος της ΕΕ, κοιτάει την Τουρκία σχεδόν αφ’ υψηλού.
 Η Τουρκία η οποία διακήρυσσε δια του κ. Davutoglu τη μηδενική προβληματική συμπεριφορά της, έχει καταφέρει να έχει προβλήματα με όλους τους γείτονες. Με όλους έχει κάτι να μοιράσει και να χωρίσει» είπε ο κ.Δένδιας.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικάνου ΥΠΕΞ, Mike Pompeo, ο κ.Δένδιας υποστήριξε ότι «η αμυντική συμφωνία κατοχυρώνει την ύπαρξη στο ελληνικό έδαφος, μέσα σε ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο άλλων τεσσάρων αμερικανικών εγκαταστάσεων».
«Οι οποίες δεν θα έχουν το καθεστώς της Σούδας, αλλά θα έχουν καθεστώς εντός ελληνικής βάσης με Έλληνα διοικητή.
Και επιχειρήσεις από τις οποίες έχουν καταρχήν προδιαγραφεί στη συμφωνία και αν αυτές εξέρχονται εκτός του πλαισίου προβλέπεται ειδική επιτροπή η οποία θα παρέχει την εξουσιοδότησή της και τελικά αν αυτό δεν γίνεται θα φτάνει στους αρμόδιους υπουργούς.
Οι αμερικανικές βάσεις μεταφέρουν στη χώρα προηγμένη τεχνολογία και τεχνογνωσία, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για εμάς, εάν πρόκειται και εμείς στο μέλλον να αποκτήσουμε τα ανάλογα οπλικά συστήματα.
Ακόμα κι αν οι Αμερικανοί μας τα έδιναν τώρα δωρεάν, δεν έχουμε τα χρήματα να δημιουργήσουμε τις εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν. Αυτή η συμφωνία προβλέπει ότι οι Αμερικανοί θα κατασκευάσουν αυτές τις εγκαταστάσεις ώστε να μπορέσουμε και εμείς να εξοικειωθούμε και δεύτερον να τα αποκτήσουμε στο μέλλον.
Επίσης, υπάρχει αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη.
Για πρώτη φορά και για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό.  
Η συμφωνία είναι συμφέρουσα για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ και κυρίως προάγει τη σταθερότητα στην περιοχή.
Άρα προάγει και τα ευρωπαϊκά και τα παγκόσμια συμφέροντα.
Δεν έχουμε ανοίξει καβγά με κανέναν.
Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια, κοιτάμε τα δικά μας συμφέροντα, τα συμφέρονται της περιοχής και τη σταθερότητά της και θεωρώ, ότι μπορούμε να γίνουμε υπόδειγμα και για άλλες χώρες όπως η Τουρκία, για το πώς μια χώρα ξεκινάει από ένα βαλκανικό περιβάλλον και εξελίσσεται σε μια χώρα του ευρωπαϊκού πυρήνα» υπογράμμισε ο κ.Δένδιας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης