Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συσσώρευση με περιορισμένη συμμετοχή επενδυτών

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συσσώρευση με περιορισμένη συμμετοχή επενδυτών
ΑΓΟΡΑ: Ανοδικό άνοιγμα περίμεναν οι αναλυτές, αλλά οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν λίγο χαμηλότερα και έτσι το ΧΑ άνοιξε και αυτό λίγο χαμηλότερα. Ο τζίρος και πάλι χαμηλός, αλλά βλέπετε απουσιάζουν οι καταλύτες και οι ανησυχίες για το εξωτερικό παραμένουν.

Περιμένουμε μεταβλητότητα και να δούμε αν θα αντέξουν οι στηρίξεις. Πιστεύουμε όμως πως πλέον υπάρχουν καλές ευκαιρίες και πολλές μετοχές έχουν διορθώσει αρκετά. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το σταδιακό κτίσιμο θέσεων σε επιλεγμένες μετοχές που πατάνε σε στηρίξεις, έχουν προοπτικές και έκαναν καλή διόρθωση θα ήταν μία καλή επιλογή.

Κρατάμε βέβαια πάντα ρευστότητα σε περίπτωση που οι ξένες αγορές (ή κάτι δικό μας) μας οδηγήσουν χαμηλότερα των 820 μονάδων. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως το δεύτερο εξάμηνο των εισηγμένων θα είναι καλύτερο από το πρώτο.

ΔΑΝΕΙΑ: Θα συμφωνήσω με τον τίτλο ενός άρθρου που δημοσιεύεται στο site μας σήμερα και αυτό που θα ήθελα να σημειώσω είναι πως διαβάζοντας πολλές λογιστικές καταστάσεις βλέπουμε αναφορές από διοικήσεις του στυλ «η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακά πλάνα» κτλ.

Γιατί βρε γαλαντόμοι δε βάζετε το χέρι στην τσέπη να τα χρηματοδοτήσετε με δικά σας κεφάλαια; Και αν δε θέλετε αύξηση βάλτε τα με τη μορφή δανεισμού. Δεν το έχουν κάνει και λίγοι. Να πάρετε και ένα επιτόκιο αντί για μηδενικό που δίνουν οι τράπεζες. Σαν να σας καλο-έμαθαν ορισμένους οι τράπεζες και βλέπετε τώρα την κατάντια.

Δεκάδες εταιρείες είναι σε διαπραγματεύσεις για τα τραπεζικά τους δάνεια με τα τραπεζικά ιδρύματα. Οι περισσότερες θέλουν χαμηλό επιτόκιο και μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής αλλά να βάλουν το χέρι στην τσέπη, ούτε λόγος.

LAMDA: Σήμερα η γενική συνέλευση και έχει πανηγυρικό χαρακτήρα. Πάει για αύξηση 650 εκατ. ευρώ και θα κινητοποιήσει αρκετούς που δραστηριοποιούνται στην τουριστική βιομηχανία της χώρας. Το ερώτημα είναι που θα γίνει η αύξηση. Βάσει συμφωνία με Aegean υποθέτουμε λίγο χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές. Αλλά μένει να φανεί.

BLUE CHIPS: Δεν ξεχωρίζει κάποια μετοχή στο ξεκίνημα. Ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Οι περισσότερες συσσωρεύουν με χαμηλό όγκο συναλλαγών.

INTRALOT: Ξεκίνησε με πίεση και απώλειες άνω του 2,5%. Ο όγκος συναλλαγών στις 80 χιλ. τεμάχια.

ΕΚΤΕΡ: Φαίνεται ότι οι πωλητές επιμένουν και σήμερα και δοκιμάζουν την αντοχή της στήριξης. Στα 1,24 ευρώ και στο -1,20% με όγκο 16 χιλ. τεμάχια.

MINERVA: Το EBITDA είναι εξαιρετικά μικρό και δεν καλύπτει τα χρηματοοικονομικά έξοδα. Έτσι μαζί με τις αποσβέσεις έχουμε ζημιές προ φόρων σε επίπεδο ομίλου. Οι αποσβέσεις σημειώνει πως είναι υψηλότερες από το EBITDA. Άρα πρέπει σχεδόν να τριπλασιαστεί το EBITDA για να μείνει κάτι στους μετόχους.

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Η εκτιμώμενη εύλογη αξία των ακινήτων της Εταιρίας κατά την κρίσιμη ημερομηνία επανεκτίμησης ανέρχεται σε 10.663.748 ευρώ παρουσιάζοντας αρνητική διαφορά επανεκτίμησης ποσού 924.345 ευρώ. Η αρνητική διαφορά επανεκτίμησης καταχωρήθηκε στα ίδια κεφάλαια για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα κατά ποσό 905.351 ευρώ, ενώ για τα ακίνητα που έχουν ταξινομηθεί στην κατηγορία επενδύσεις σε ακίνητα καταχωρήθηκε στην κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως κατά ποσό 18.994 ευρώ.

Την 30/06/2019 η εύλογη αξία των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων της Εταιρείας μετά αποσβέσεων ανέρχεται σε 7,179 εκατ. ευρώ και η εύλογη αξία των επενδυτικών ακινήτων μετά από την αναταξινόμηση ακινήτου από τα ιδιοχρησιμοποιούμενα στα επενδυτικά λόγω εκμίσθωσής του αλλά και την επανεκτίμηση τους ανέρχεται σε 3,420 εκατ. ευρώ. Κατέχει 122.385 τεμάχια της Μπήτρος και 1.320 τεμάχια της Τροπαία.

ΙΝΤΕΡΤΕΚ: Η καθαρή θέση στο τέλος εξαμήνου είναι στα 8,07 εκατ. ευρώ, αλλά δεν περιλαμβάνει την αύξηση ύψους 1,4 εκατ. ευρώ. Υπολογίζουμε πως στο τέλος της χρήσης η καθαρή θέση θα είναι τουλάχιστον 9 εκατ. ευρώ αν υποθέσουμε ότι υπάρχει περίπτωση να μειωθεί και στο δεύτερο εξάμηνο όσο περίπου στο πρώτο.

Η εισηγμένη διατήρησε τις πωλήσεις της παρά τη γενικότερη μείωση που παρατηρήθηκε στον κλάδο, ενώ γύρισε το EBITDA θετικό κατά 151 χιλ. ευρώ από ζημιά 164 χιλ. ευρώ. Επίσης μείωσε τη ζημιά στο προ φόρων κέρδη στις 260 χιλ. ευρώ από 594 χιλ. ευρώ.  Οι συνολικές υποχρεώσεις είναι στα 9,9 εκατ. ευρώ.


Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης