Τελευταία ευκαιρία για το Brexit - Κρίσιμη συνάντηση Johnson – Varadkar για τα ιρλανδικά σύνορα

Τελευταία ευκαιρία για το Brexit - Κρίσιμη συνάντηση Johnson – Varadkar για τα ιρλανδικά σύνορα
Το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων εξακολουθεί να παραμένει το κύριο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις για το Brexit
Κρίσιμη συνάντηση θα έχουν σήμερα Πέμπτη 10/10 στη βόρεια Αγγλία ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson και ο Ιρλανδός ομόλογος του, Leo Varadkar σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, το οποίο και παραμένει και το βασικό «αγκάθι» για την επίτευξη συμφωνίας για τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Όπως αναφέρουν τόσο από τη βρετανική όσο και την ιρλανδική κυβέρνηση «πρόκειται για μια ιδιωτική συνάντηση, κατά την οποία οι δύο ηγέτες και οι διαπραγματευτικές τους ομάδες θα έχουν λεπτομερείς συζητήσεις».
Ο Boris Johnson εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος ότι μπορεί να επέλθει μια συμφωνία για το Brexit έως την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και συνέρχεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 17 – 18 Οκτωβρίου ενώ από την πλευρά του ο Leo Varadkar εκτιμά ότι θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει μια συμφωνία εντός των επόμενων ημερών.
Μόλις τρεις εβδομάδες έχουν απομείνει από την προθεσμία για το Brexit και ακόμα εξακολουθεί να παραμένει ασαφές υπό ποιους όρους θα αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο και για το εάν πράγματι θα γίνει το πρώτο κράτος που θα φύγει από το ευρωπαϊκό project.
Μέχρι στιγμής, όλα τα μηνύματα είναι δυσοίωνα.
Η Μ. Βρετανία κατηγορεί την ΕΕ – μετά και την πρόσφατη επικοινωνία Johnson – Merkel κατά την οποία η καγκελάριος ζήτησε να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση η Βόρεια Ιρλανδία – ότι θέτει απαράδεκτα αιτήματα και ότι μια συμφωνία για το Brexit είναι επί της ουσίας αδύνατη.
Η ΕΕ κατηγορεί τη Μ. Βρετανία ότι επιδίδεται σε ένα ανούσιο «παιχνίδι» αλληλοκατηγοριών και ότι πρέπει να κάνει ακόμα μεγαλύτερες παραχωρήσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.
Με τις δύο πλευρές να αδυνατούν να βρουν μια συμβιβαστική λύση, τα δύο κυρίαρχα σενάρια είναι είτε μια αναβολή του Brexit – όπως έχει ήδη ψηφίσει το βρετανικό κοινοβούλιο – που θα συνοδεύεται και από πρόωρες εκλογές είτε ένα άτακτο Brexit στις 31/10, όπως απειλεί ότι θα πράξει ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Όπως μεταδίδει το Reuters, Ευρωπαίοι διπλωμάτες δηλώνουν επιφυλακτικοί για το κατά πόσο είναι εφικτό να υπάρξει μια συμφωνία.
Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ο Johnson θα αναγκαστεί εν τέλει να αποδεχθεί μια αναβολή του Brexit.
Αυτό όμως όπως υποστηρίζει ο πρώην ΥΠΕΞ της Μ. Βρετανίας, Jeremy Hunt, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι προς όφελος της ΕΕ.
Μια νέα αναβολή του Brexit θα συνοδευτεί από πρόωρες εκλογές, τις οποίες όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, θα τις κερδίσει ο Johnson.
«Η ΕΕ δεν διαβάζει σωστά τις εσωτερικές εξελίξεις στη Μ. Βρετανία και κάνει ότι έκανε με τον David Cameron και την Theresa May.
Εάν ο Boris κερδίσει, κάτι που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις τη δεδομένη χρονική στιγμή, και επιστρέψει με μια πλειοψηφία, τότε η βρετανική κυβέρνηση θα είναι πολύ λιγότερο πρόθυμη να συνεργαστεί» αναφέρει ο Hunt.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS