Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εντός των επόμενων εβδομάδων ξεκινά η δεσμευτική φάση του market test για το FSRU της Αλεξανδρούπολης

tags :
Εντός των επόμενων εβδομάδων ξεκινά η δεσμευτική φάση του market test για το FSRU της Αλεξανδρούπολης
Η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί στα μέσα του 2020, με στόχο το έργο να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022, όπως ανέφερε χθες ο γενικός διευθυντής της Gastrade, Κωστής Σιφναίος, στο Athens Investment Forum
Σημαντική αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά τα επόμενα χρόνια, προβλέπει ο γενικός διευθυντής της Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, Κωστής Σιφναίος, λόγω της αύξησης της ηλεκτροπαραγωγής από το συγκεκριμένο καύσιμο, αλλά και της μείωσης των τιμών του LNG.
Μιλώντας χθες στο συνέδριο του ΤΕΕ για τις επενδύσεις, ο κ. Σιφναίος σημείωσε ότι ήδη από το τρέχον έτος καταγράφεται αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 17% στην εγχώρια αγορά, σημειώνοντας ότι εντός του έτους έχουν προγραμματιστεί ή εκφορτωθεί στη Ρεβυθούσα, συνολικά 52 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Προέβλεψε δε, ότι τα επόμενα 5-7 έτη η εγχώρια αγορά από 4,5 δις κ.μ. που είναι σήμερα θα διευρυνθεί στα 7 δις κ.μ. και ότι η ζήτηση αυτή θα καλύπτεται κυρίως από LNG.
Όπως σημείωσε καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου θα παίξει η απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ τόνισε ότι ήδη εφέτος το υγροποιημένο αέριο ξεπέρασε το αέριο των αγωγών και κάλυψε τα 2/3 της εγχώριας ζήτησης
Υπογράμμισε ακόμη ότι το LNG γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικό σε επίπεδο τιμών σε σχέση με το αέριο των αγωγών, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια και μάλιστα προβλέπεται ότι στο παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα η συμμετοχή του υγροποιημένου φυσικού αερίου από 11% που είναι σήμερα θα φθάσει στο 20%

Συμπληρωματικές οι νέες υποδομές υποδοχής LNG

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο κ. Σιφναίος, η δημιουργία νέων υποδομών υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως η Ρεβυθούσα, και το FSRU της Αλεξανδρούπολης που προωθεί η Gastrade, δεν πρέπει να θεωρούνται ανταγωνιστικές αλλά συμπληρωματικές, αφού μέσω αυτών θα εξυπηρετηθεί ο ηγετικός ρόλος του φυσικού αερίου και θα δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας μιας αγοράς  LNG στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης. 
«Η Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά, είναι η μόνη χώρα που μπορεί να φέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ν. Α. Ευρώπη και να δημιουργήσει μια νέα αγορά».
Αναφερόμενος στην πορεία του έργου του FSRU ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η δεύτερη δεσμευτική φάση του market test για τον πλωτό σταθμό της Αλεξανδρούπολης, ώστε και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου. Η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί στα μέσα του 2020 με στόχο το έργο να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022.

Oνομαστική δυναμικότητα 530 mmscfd

Υπενθυμίζεται ότι το έργο αναπτύσσεται από την GASTRADE Α.Ε. και περιλαμβάνει μια υπεράκτια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (“FSRU”) για την υποδοχή, αποθήκευση και επαναεριοποίηση ΥΦΑ (LNG), η οποία θα βρίσκεται μόνιμα αγκυροβολημένη στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ένα σύστημα αγκυροβόλησης και ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, μέσω του οποίου θα παραδίδεται το φυσικό αέριο στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.
Το FSRU θα έχει ονομαστική δυναμικότητα αεριοποίησης και εξαγωγής 530 εκ. καν. κυβικών ποδιών ανά ημέρα (“mmscfd”), που αντιστοιχεί σε 600.000 καν. κυβικών μέτρων ανά ημέρα (5,5 δισ. κ. μ. ετησίως) και μέγιστη τεχνική δυναμικότητα αεριοποίησης και εξαγωγής 800 mmscfd, που αντιστοιχούν σε 950.000 καν. κ. μ. ανά ημέρα (8,3 δισ. κ. μ. / έτος).
Η μετοχική σύνδεση της εταιρείας του FSRU, επιδιώκεται να απαρτίζεται από πέντε μετόχους: Τη Gaslog του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού (20%), τη ΔΕΠΑ (20%), τη ΒΕΗ (20%), τη Gastrade του ομίλου Κοπελούζου (20%), και έναν 5ο επενδυτή, επίσης με 20%, το οποίο και θα έχει εξαγοράσει από τη Gastrade που σήμερα κατέχει το 40%.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης