Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μπαράζ νομοθετικών πρωτοβουλιών για τις επόμενες 100 μέρες σχεδιάζει ο Μητσοτάκης

Μπαράζ νομοθετικών πρωτοβουλιών για τις επόμενες 100 μέρες σχεδιάζει ο Μητσοτάκης
Ιδιαίτερη σημασία προσδίδει η κυβέρνηση και στο φορολογικό νομοσχέδιο
Σε νομοθετικό «σπριντ» ετοιμάζεται να επιδοθεί η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους όπως περιέγραψε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ο πρωθυπουργός ο οποίος παράλληλα δήλωσε ανοιχτός σε συζητήσεις και συνεργασίες  ενόψει των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τον οδικό χάρτη των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης μέχρι τα Χριστούγεννα  στον οποίο περικλείονται ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το φορολογικό νομοσχέδιο. οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα αλλά και το νέο ασφαλιστικό.
Στο πλαίσιο αυτό, τα νομοθετήματα που αναμένεται να έρθουν το επόμενο διάστημα στη Βουλή είναι κομβικής σημασίας όπως το νέο ασφαλιστικό με την πρόσθετη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι δεν θα κοπούν ξανά οι συντάξεις των Ελλήνων.
Προς αυτή την κατεύθυνση, θα τροποποιηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου με βάση τις επαγγελίες της ΝΔ αλλά και υπό το φως των πρόσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που επεσήμανε μια σειρά αντισυνταγματικότητες στις ρυθμίσεις του.
Βεβαίως, αυτό που με τη στενή έννοια της είδησης, αποτελεί καινούργιο στοιχείο είναι οι αλλαγές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στον τρόπο καταβολής του επιδόματος θέρμανσης, πρωτίστως με την αύξηση κατά δέκα εκατομμύρια ευρώ των διαθέσιμων κονδυλίων αλλά κυρίως με την αλλαγή του τρόπου πληρωμής.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι καταναλωτές που θα δικαιούνται το επίδομα, θα τα παίρνουν πλέον στο χέρι ενώ μέχρι τώρα, επειδή είχε καταργηθεί αυτή η δυνατότητα, είχαμε το φαινόμενο πολλοί άνθρωποι να μην παίρνουν πετρέλαιο επειδή δεν μπορούσαν να προπληρώσουν για την παραγγελία τους.
Οπότε, έμεναν χωρίς πετρέλαιο και παρότι υπήρχαν κονδύλια για να δοθεί το επίδομα, τα κονδύλια αυτά λίμναζαν, δεν αξιοποιούνταν από τους πολίτες ακριβώς επειδή δεν δινόταν εγκαίρως τα χρήματα.
Ιδιαίτερη σημασία προσδίδει η κυβέρνηση και στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζεται πυρετωδώς από το οικονομικό επιτελείο.
Οι ρυθμίσεις για την μεταναστευτική πολιτική αναμένεται να πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου εντός του επόμενου μήνα με την αλλαγή, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση της πολιτικής που ασκείται.
Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, εφεξής θα υπάρχει αυστηρότερος έλεγχος των συνόρων αλλά και αλλαγές στη διαδικασία της απονομής του ασύλου έτσι ώστε να μην παραμένουν πολύ καιρό εγκλωβισμένοι οι άνθρωποι που είναι πραγματικά πρόσφυγες και δικαιούνται να τους δοθεί αυτός ο χαρακτήρας.
Στο μεταξύ, τις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρχει πυκνή νομοθετική εργασία όπως τόνισε ο πρωθυπουργός καθώς οι ρυθμίσεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου υπό τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα» είναι πολλές.
Σε κάθε περίπτωση, οι εν λόγω ρυθμίσεις, κατά την κυβέρνηση, υπερβαίνουν τη γραφειοκρατία, απλοποιούν αδειοδοτήσεις στο επιχειρείν, καθιερώνουν τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη με χρήσεις γης, τις ιδιοκτησίες και κάθε στοιχείο το οποίο χρειάζεται να ξέρει ένας υποψήφιος επενδυτής.
Θεσμοθετούν την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ως τον βασικό, τον κεντρικό βραχίονα της οικονομικής μας διπλωματίας.
Και ανοίγουν επίσης τον δρόμο για τη μετάβαση στην 5η γενιά ασύρματων δικτύων και τους όρους για την εγκατάσταση των κεραιών τους.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης