Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μιτζάλης (AVAX): Η κυβέρνηση να ό,τι είναι δυνατόν ώστε να ξεκινήσει η δημοπράτηση των νέων έργων

tags :
Μιτζάλης (AVAX): Η κυβέρνηση να ό,τι είναι δυνατόν ώστε να ξεκινήσει η δημοπράτηση των νέων έργων
Ο κ. Μιτζάλης (AVAX) ζήτησε να υπάρξει σχεδιασμός των επενδύσεων με εθνικό σχέδιο και συμφωνία «έστω σε βασικές αρχές μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών κομμάτων ώστε να υπάρξουν συγκλίσεις
Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατασκευαστική αγορά όπου ουσιαστικά δεν υπάρχουν νέα έργα έκρουσε ο κ. Κωνσταντίνος Μιτζάλης, διευθύνων σύμβουλος της ΑVAX κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Athens Investment Forum.
«Στην κατασκευαστική αγορά το μέλλον πρέπει να έρθει το γρηγορότερο δυνατό.
Τα έργα είναι πολύ λίγα και οι κατασκευαστικές εταιρείες δεν βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση, έστω κι αν βρίσκουν διέξοδο είτε στο εξωτερικό είτε στις επενδύσεις στο χώρο του τουρισμού.
Ζητούμε να κάνει η κυβέρνηση ό,τι είναι δυνατόν ώστε να ξεκινήσει η δημοπράτηση των νέων έργων».
Ο κ. Μιτζάλης ζήτησε να υπάρξει σχεδιασμός των επενδύσεων με εθνικό σχέδιο και συμφωνία «έστω σε βασικές αρχές μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών κομμάτων ώστε να υπάρξουν συγκλίσεις.
Τα μεγάλα έργα δεν μπορούν να έχουν σχεδιασμό τετραετίας. Θα πρέπει να ξέρουν οι εταιρείες του κλάδου ποια έργα έχουν μπροστά τους».
Έργα σε σχέση με βασικές υποδομές, αναβάθμιση λιμένων, ενεργειακά έργα, υποδομές τουρισμού, στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των απορριμμάτων, αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, είναι μεταξύ αυτών που θα πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητα.
Στο κομμάτι των χρηματοδοτικών πόρων, ο ίδιος ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια οι  πόροι μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχουν περικοπεί σημαντικά και δεν επαρκούν για τις ανάγκες της χώρας.
«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι τα έργα έχουν άμεση, θετική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα και η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν έχουμε καταφέρει να το εκμεταλλευτούμε στο βαθμό που θα έπρεπε».
Ο διευθύνων σύμβουλος της AVAX ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να ενσκήψει στο κομμάτι της διαδικασίας ωρίμανσης των έργων «Πρέπει να τεθούν όλες οι διαδικασίες σε σφιχτά χρονοδιαγράμματα και η συνεργασία με το Δημόσιο να είναι στενότερη και ταχύτερη, ενώ είναι αναγκαία και η αλλαγή του τρόπου δημοπράτησης, ώστε να αποφευχθούν οι εκπτώσεις του 50%, 60% και 80%.
Τα έργα που έχουν εξαγγελθεί δεν είναι έτοιμα προς δημοπράτηση, ενώ αυτά που έχουν δημοπρατηθεί χρειάζονται μία διετία μπροστά.
Δεν θέλω να υποτιμήσω την προσπάθεια της νέας ηγεσίας, ούτε της προηγούμενης, δυστυχώς όμως, υπήρξαν καθυστερήσεις και αδράνεια ως προς την προετοιμασία των νέων έργων.
Βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο χωρίς να έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου.
Έχουμε ανάγκη την άμεση έναρξη των νέων έργων.
Εκτός από τη δημοπράτηση των ώριμων έργων και τη θέσπιση σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων είναι ανάγκη να προχωρήσει η έγκριση εργασιών μέσω των υφισταμένων παραχωρήσεων, ώστε να τονωθεί η αγορά σε περιφερειακό επίπεδο».  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης