Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τσομώκος (Οξφόρδη): Η επίπτωση του PSI κατέστρεψε το τραπεζικό σύστημα

tags :
Τσομώκος (Οξφόρδη): Η επίπτωση του PSI κατέστρεψε το τραπεζικό σύστημα
«Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη σε μια ευρωζώνη που επιβραδύνεται», σημείωσε ο κ. Τσομώκος
Στην τοποθέτηση του στο 2ο Athens Investment Forum, ο καθηγητής της Οξφόρδης Δημήτρης Τσομώκος, έκανε μια αναδρομή στα αίτια που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στην κρίση.
Ο κ. Τσομώκος τόνισε ότι πριν την είσοδο στην ευρωζώνη η ανάπτυξη βασίστηκε στις υποτιμήσεις του νομίσματος, τις μεταχρονολογημένες επιταγές και την προεξόφληση υποχρεώσεων, ένα σύστημα που αύξησε την επιτάχυνση του χρήματος και την πιστωτική επέκταση.
«Μετά την απώλεια της δυνατότητας άσκησης νομισματικής πολιτικής η καινούρια διαδικασία ήταν ο φθηνός δανεισμός και οι επενδύσεις σε καταναλωτικές ανάγκες και τις εισαγωγές. Ωστόσο μαζί με τη δημοσιονομική αποσταθεροποίηση, προκλήθηκε ένα πρωτοφανές σοκ για το οποίο η ελληνική οικονομία δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη και χτυπηθήκαμε περισσότερο από τις υπόλοιπες. Τα σοβαρότερα ζητήματα που προκλήθηκαν ήταν η αποσταθεροποίηση των προσδοκιών, αλλά και η επίπτωση του PSI που εν πολλοίς κατέστρεψε το τραπεζικό σύστημα».
Ο κ. Τσομώκος εκτίμησε ότι θα πρέπει να αποκατασταθούν οι επενδύσεις σε διεθνώς εμπορεύσιμες τεχνολογίες ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες αναστροφής του brain drain.
«Είναι απαραίτητη η ύπαρξη σταθερών χρηματοπιστωτικών πυλώνων με ικανοποιητική ρευστότητα», υπογράμμισε ο κ. Τσομώκος, ενώ αναφέρθηκε στο αρνητικό διεθνές κλίμα λόγω της επιβράδυνσης της ευρωζώνης, αν κα εκτίμησε πως η χώρα μας μπορεί «να αποτελέσει τη θετική έκπληξη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης