Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αθώοι ο πρώην εκδότης Σταύρος Ψυχάρης και τα στελέχη της Alpha Bank για τα δάνεια στον ΔΟΛ

Αθώοι ο πρώην εκδότης Σταύρος Ψυχάρης και τα στελέχη της Alpha Bank για τα δάνεια στον ΔΟΛ
Το δικαστήριο, στο σκεπτικό της απόφασής του, έκρινε ότι στην υπόθεση των επίμαχων πιστώσεων δεν υπήρξε καμία παράβαση κανόνα επιμέλειας
Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην εκδότης Σταυρος Ψυχάρης και τα δέκα στελέχη της Alpha Bank, που αντιμετώπιζαν κατηγορίες σχετικά με τη χορήγηση δανείων στον ΔΟΛ χωρίς τις κατάλληλες εγγυήσεις.
Μετά από πολύμηνη διαδικασία για την υπόθεση που αφορούσε δάνεια που χορήγησε η τράπεζα, ύψους 44,7 εκατομμύρια ευρώ, το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως, η οποία είχε ζητήσει την απαλλαγή των κατηγορουμένων.

Το δικαστήριο, στο σκεπτικό της απόφασής του που ανακοίνωσε, έκρινε ότι στην υπόθεση των επίμαχων πιστώσεων δεν υπήρξε καμία παράβαση κανόνα επιμέλειας εκ μέρους των τραπεζικών στελεχών και πως η χορήγηση των δανείων ήταν σύμφωνη με όσα ορίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και τους εσωτερικούς κανόνες της τράπεζας.
Το δικαστήριο επισημαίνει, επίσης, στο σκεπτικό του ότι σημαντικό μέρος της οφειλής προς την τράπεζα έχει καλυφθεί και ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης της ακίνητης περιουσίας του πρώην εκδότη.
Έτσι, κατά τους εφέτες, καθίσταται αβέβαιη η κατά τη δικογραφία ζημιά της τράπεζας.

Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr στις 7 Οκτωβρίου 2019:

Η αθώωση των στελεχών της Alpha για τον ΔΟΛ αποτελεί δικαίωση των τραπεζικών πρακτικών

Η επικείμενη αθώωση των στελεχών της Alpha bank για την υπόθεση των δανείων του ΔΟΛ – Ψυχάρη αποτελεί δικαίωση των τραπεζικών πρακτικών που στοχοποιήθηκαν βάναυσα.
Τα βασικά στελέχη της διοίκησης της Alpha bank που είχαν εμπλακεί στην δανειοδότηση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη που τελικά κατέρρευσε με βάση ασφαλείς πληροφορίες θα αθωωθούν από το δικαστήριο που εκδίκαζε την υπόθεση.
Η αθώωση των στελεχών της Alpha bank για όσους παρακολουθούν τις τραπεζικές εξελίξεις θεωρείτο αυτονόητη εξέλιξη.
Όμως εκείνη την περίοδο όπου ασκήθηκαν ποινικές διώξεις η εντύπωση που είχε καλλιεργηθεί στο ευρύ κοινό ήταν ότι οι κακοί τραπεζίτες χρηματοδοτούσαν χωρίς τραπεζικά κριτήρια τους εκδότες – επιχειρηματίες.
Το επιχείρημα αυτό κατέπεσε καθώς αποδείχθηκε ότι Alpha bank ακολούθησε όλες τις διαδικασίες εγκρίσεων.
Με την ίδια λογική τα NPEs στην Ελλάδα στο αποκορύφωμα τους έφθασαν στα 116 δισεκ. οπότε όλοι οι τραπεζίτες για όλα τα δάνεια θα έπρεπε να βρεθούν κατηγορούμενοι.
Οι υποθέσεις δεν θα ήταν πολλές μόνο 500.000 και θα ολοκληρώνονταν ίσως προς το 3.000 μετά Χριστόν.
Η αθώωση των στελεχών της Alpha bank ίσως αποτελέσει και εφαλτήριο για το πώς πρέπει να δρα η δικαιοσύνη στις τραπεζικές υποθέσεις.
Εάν βρεθεί τραπεζίτης να έχει υπεξαιρέσει χρήματα εκεί η δικαιοσύνη πρέπει να είναι αμείλικτη.
Όμως δεν μπορεί να παραπέμπονται οι τραπεζίτες γιατί δάνεισαν ένα επιχειρηματία και αυτός στην πορεία απέτυχε να ορθοποδήσει.
Η παγκόσμια εμπειρία απέδειξε ότι τράπεζες με διαφορετικά συστήματα παρακολούθησης του πιστωτικού κινδύνου όταν βρέθηκαν αντιμέτωπες με οικονομική ύφεση και ανεργία… το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο εκρηκτική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Από πλευράς δικαιοσύνης η αθωωτική απόφαση που έρχεται θα είναι και απόδειξη ορθής απονομής της δικαιοσύνης στους κατηγορουμένους.
Είναι ένα θετικό μήνυμα, ότι η δικαιοσύνη δεν δρα προκατειλημμένα αλλά στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης