Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μυλωνάς (CEO): Μονόδρομος για την επιβίωση της Εθνικής Τράπεζας, η εξυγίανση της - Προτεραιότητα η μείωση των NPLs

tags :
Μυλωνάς (CEO): Μονόδρομος για την επιβίωση της Εθνικής Τράπεζας, η εξυγίανση της - Προτεραιότητα η μείωση των NPLs
Αναφερόμενος στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο κ. Μυλωνάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημόσιας εγγραφής το 2020
Η επιτάχυνση των σχεδίων για τη μείωση των κόκκινων δανείων αλλά και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής περιλαμβάνονται στα σχέδια της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας που στόχο έχουν την εξυγίανση της.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Παύλου Μυλωνά, στο Bloomberg, η εξυγίανσης της Τράπεζας είναι μονόδρομος για την επιβίωση της.
«Προσπαθούμε να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια, να περικόψουμε τα κόστη και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, κυρίως την ψηφιοποίηση» επισημαίνει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει ότι η επιβίωση της Τράπεζας εξαρτάται από την επιτυχία του σχεδίου.
Ο ίδιος διαμηνύει ότι «η Εθνική Τράπεζα εξελίσσεται σε μια ταχύτερη και πιο παραγωγική τράπεζα».

Προτεραιότητα η μείωση των NPLs

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων είναι προτεραιότητα, ενώ στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι τα κόκκινα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας ανέρχονται στο 36,5% του συνόλου, με τις τράπεζες να έχουν δεσμευθεί για τη μείωση τους σε μονοψήφιο αριθμό έως το 2021.
«Έχουμε υποσχεθεί να προχωρήσουμε με την τιτλοποίηση των στεγαστικών δανείων το 2021, αλλά επιδίωξη μας είναι να το "μεταφέρουμε" το 2020» λέει ο κ. Μυλωνάς, καθώς η Τράπεζα θέλει να αξιοποιήσει τις τρέχουσες επενδυτικές συνθήκες και να επιταχύνει την εξυγίανση του ισολογισμού της.

Το σχέδιο «Ηρακλής»

Ο διευθύνων σύμβουλος τη Εθνικής Τράπεζας αναφέρθηκε και στο σχέδιο «Ηρακλής» της κυβέρνησης που έχει στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων με την παροχή κρατικών εγγυήσεων και επεσήμανε ότι θα μπορούσε να μια ελκυστική επιλογή για την Εθνική Τράπεζα.
«Οι κρατικές εγγυήσεις θα αντισταθμίσουν μόνιμα ένα τεράστιο ρίσκο για την τράπεζα» εξηγεί ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, εάν η Εθνική Τράπεζα καταφέρει να προχωρήσει στην τιτλοποίηση ενδεχομένως να προχωρήσει και σε μια νέα έκδοση ομολόγου Tier 2.
Ωστόσο επισημαίνει ότι, η Τράπεζα έκανε μια τέτοια έκδοση τον Ιούλιο και επί του παρόντος δεν υπάρχει ανάγκη για ακόμα μία.

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Παράλληλα, ο κ. Μυλωνάς επισημαίνει ότι με ένα δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 17% ή 100 μονάδες βάσης πάνω από το απαιτούμενο όριο, δεν υπάρχει ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση.
Ωστόσο, ο ίδιος θέλει ακόμα μία κεφαλαιακή τόνωση μέσω της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Μάλιστα, επισημαίνει ότι η εταιρεία θα αρχίσει την αναζήτηση για αγοραστή πλειοψηφικού μεριδίου της ασφαλιστικής μονάδας, τις επόμενες δύο εβδομάδες.
«Προτιμούμε να έχουμε έναν επενδυτή παρά μια δημόσια προσφορά μέσω το χρηματιστηρίου.
Αλλά εάν αυτή η διαδικασία αποτύχει, θα στραφούμε στη λύση της δημόσιας εγγραφής το επόμενο έτος» λέει ο κ. Μυλωνάς.

Οι επενδύσεις

Ενώ η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερες ξένες επενδύσεις για να αφήσει πίσω την κρίση, ο κ. Μυλωνάς υποστηρίζει ότι η χώρα είναι σε καλή θέση για να επωφεληθεί από τις τρέχουσες συνθήκες.
«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον η πιο αδύναμη οικονομία στην Ευρώπη, έχουμε μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα και μικρό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.
Η Ελλάδα θα απορροφήσει καλύτερα ενδεχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας» λέει χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι προ κρίσης, οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις ήταν στο 20,6% του ΑΕΠ, ενώ τώρα η κυβέρνηση αναμένει ότι θα είναι στο 13,1% το 2020.
«Υπάρχει ένα κενό κεφαλαιουχικών επενδύσεων που πρέπει να καλυφθεί εάν η Ελλάδα θέλει να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2%» τονίζει ο κ. Μυλωνάς

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης