Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω ΗΠΑ και Κίνας - Στο -0,61% και τις 21.456,38 μονάδες ο Nikkei

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω ΗΠΑ και Κίνας - Στο -0,61% και τις 21.456,38 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,39% στις 2.924,86 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (9/10) οι ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ και Κίνας, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -0,61% στις 21.456,38 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Rakuten και Inpex υποχώρησαν κατά -2,68% και -2,36% αντίστοιχα, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τη μετοχή της SoftBank, και συκγκεκριμένα κατά -0,79%.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί κατά -0,72% στις 25.707 μονάδες, με τις μετοχές των Sunny Optical και Galaxy Entertainment να καταγράφουν πτώση της τάξεως του -1,14% και -3,60% αντίστοιχα, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -1,16% και τις 10.889,96 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,39% στις 2.924,86 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +0,17% στις 9.491 μονάδες.
Την περασμένη Δευτέρα (7/10) η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέκτεινε την «μαύρη λίστα» για τις εμπορικές συναλλαγές της, συμπεριλαμβάνοντας μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ουάσιγκτον εξετάζει και τον περιορισμό των ροών αμερικανικών κεφαλαίων στις κινεζικές εταιρείες.
Από την πλευρά του, το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου κάλεσε τις ΗΠΑ να «σταματήσουν να παρεμβαίνουν» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, προσθέτοντας ότι «η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσει με αποφασιστικότητα τα συμφέροντα της χώρας».
«Με την πρόσφατη κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων να βρίσκεται στο επίκεντρο, μία εμπορική συμφωνία αυτή την εβδομάδα ενδέχετα να μη φέρει σημαντική πολιτική νίκη για τον πρόεδρο Trump, ο οποίος χρειάζεται να ενισχύσει τους ψηοφοφόρους του απέναντι στις οικονομικές και πολτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει», ανέφερε σε σημείωμά του ο αναλυτής αγορών της AxiTrader, Stephen Innes.
«Έχουμε επιστρέψει πίσω σε έναν επιθετικό εμπορικό πόλεμο», τόνισε ο κ. Innes, προσθέτοντας ότι «είναι απίστευτω πως επιστρέφουν οι αγορές στην ηρεμία του εμπορικού πολέμου, μόνο και μόνο για να καταλήξουμε πίσω στο καθαρτήριο του εμπορικού πολέμου».
Πτώση καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, διευρύνοντας τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, εν μέσω νέας αύξησης στα αποθέματα αμερικανικού αργού κατά την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2019 για το Brent υποχωρεί κατά -0,26% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 58,09 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει απώλειες της τάξεως του -0,29% στα 52,48 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,1 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Οκτωβρίου, στα 422 εκατ. βαρέλια συνολικά, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η αύξηση των αποθεμάτων θα περιοριστεί στα 1,4 εκατ. βαρέλια.
Αργότερα εντός της ημέρας αναμένονται τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, τα οποία εάν επιβεβαιώσουν το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, θα ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στις τιμές του «μαύρου χρυσού».
Χθες (8/10) η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας δήλωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,27 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2019, αγγίζοντας τα 12,26 εκατ. βαρέλια, τα οποία αποτελούν επίπεδο ρεκόρ.
Παράλληλα, η παραγωγή της χώρα για το 2020 αναμένεται να αυξηθεί κατά 910 χιλ. βαρέλια ημερησίως, με τη συνολική ημερήσια παραγωγή να διαμορφώνεται στα 13,17 εκατ. βαρέλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης