Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προδρόμου (κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου): Η Τουρκία έχει εισβάλει στα ύδατα της Κύπρου

tags :
Προδρόμου (κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου): Η Τουρκία έχει εισβάλει στα ύδατα της Κύπρου
Αμφισβητεί και παρεμποδίζει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ο κ.Προδρόμου
Την θέση ότι η Τουρκία έχει εισβάλλει στα ύδατα της Κύπρου διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου αναφερόμενος στην παρουσία του τουρκικού Yavuz στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ και στην πρόθεση του να προχωρήσει σε γεωτρήσεις.
«Είναι μια εισβολή στα ύδατα της Κύπρου, σίγουρα.
Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι αμφισβητεί και παρεμποδίζει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Προδρόμου, ο οποίος ερωτηθείς για τον κίνδυνο ενός επεισοδίου στην περιοχή, υποστήριξε ότι «επεισόδιο είναι και όταν μπαίνουν τουρκικά πλοία σε οριοθετημένο τεμάχιο».
Ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει αποφασίσει ότι πέραν της καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας, θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις δραστηριότητες της Άγκυρας «και έχουν ληφθεί και αποφάσεις που ισχύουν».
Μάλιστα όπως είπε τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk θα επισκεφθεί τη Λευκωσία ενώ σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Yavuz.
Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετώπισε η τουρκική πλευρά σε προηγούμενες έκνομες δραστηριότητες στα δυτικά της Κύπρου, ο κ. Προδρόμου εξήγησε πως δεν πρόκειται για κάτι το τυχαίο, αλλά ήταν αποτέλεσμα των κυπριακών ενεργειών.
«Ένα από τα μέτρα που πήρε έγκαιρα η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν να αποτρέψει άλλες εταιρίες με τεχνογνωσία να συνεργαστούν (με την Τουρκία) και φαίνεται ότι αυτό έχει αποτέλεσμα» υποστήριξε ο κ.Προδρόμου, ο οποίος στον απόηχο της χθεσινής τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου στο Κάιρο, υπογράμμισε ότι η Τουρκία ενοχλείται ιδιαίτερα από την συνεργασία και τη σθεναρή στάση της Αιγύπτου, «διότι η Αίγυπτος είναι μια ισχυρή χώρα, διεθνής δύναμη και διακυβεύεται εκεί αυτό το οποίο προσπαθεί να κάνει ο Erdogan: ηγεμόνευση και ποδηγέτηση του ισλαμικού χώρου».
Ερωτηθείς για το Κυπριακό και σχετικά με την πρωτοβουλία για επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι μπορεί να γίνει η προκαταρκτική συνάντηση των δυο πλευρών υπό τον ΟΗΕ για να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς, επισημαίνοντας πως είναι κάτι που επιθυμεί η κυπριακή πλευρά ώστε να αναχαιτιστεί αυτή η λογική της Άγκυρας ότι λύνουμε τις διαφορές μας με την ισχύ.
«Όταν θα πρόκειται όμως για διαπραγματεύσεις, εφόσον καταλήξουμε τους όρους αναφοράς που είμαστε έτοιμοι γι αυτό, εξυπακούεται ότι αυτές δεν θα μπορούν να γίνουν αν η Τουρκία κάνει αυτά τα πράγματα.
Γι αυτό λέω ότι είναι κρίσιμο η Τουρκία να βρεθεί προ των ευθυνών της» υποστήριξε ο κ.Προδρόμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης