Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Αρχίζουν να «ομορφαίνουν» οι νέες αποτιμήσεις αρκετών μετοχών

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Αρχίζουν να «ομορφαίνουν» οι νέες αποτιμήσεις αρκετών μετοχών
ΑΓΟΡΑ: Ωραία η τεχνική ανάλυση αλλά εδώ το σήμα για πωλήσεις το έδωσαν τα θεμελιώδη. Η τεχνική ανάλυση ακολούθησε. Άποψή μας… Μάλιστα αν είχαν δημοσιευτεί και νωρίτερα τα εξάμηνα, όπως πιστεύουμε ότι θα έπρεπε ίσως είχαμε δει την πτώση πριν την υποχώρηση των διεθνών αγορών. Αναφερόμαστε κυρίως στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, αλλά και τα βαριά τσάμπα δεν τα έλεγες.

Μερικά χαρτιά τα «μαστίγωναν» και ήθελαν να πιστέψουμε ότι άξιζαν για ακόμα μεγαλύτερες αποτιμήσεις. Πολλά τα παραδείγματα. Έχουμε αναφερθεί σε μερικές που λόγω συμπεριφοράς δεν μπορούσαμε να τις παρακολουθήσουμε. Και εννοούμε χρηματιστηριακής συμπεριφοράς.

Βέβαια πολλές από αυτές επειδή τα λεγόμενα «λόμπι» πήραν ρευστότητα στα ψηλά και τώρα μπορούν να μαζέψουν αρκετά χαμηλότερα, μόλις αλλάξει το κλίμα και το αποφασίσουν θα τις στείλουν πάλι εύκολα υψηλότερα. Αφού δε θα υπάρχουν και πολλά «αδέσποτα» κομμάτια.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Έχουν και τα πάνω και τα κάτω τους. Η αγορά απαιτεί προσοχή και προσεκτικές κινήσεις. Το βλέμμα παραμένει στις αγορές του εξωτερικού, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να κοιτάμε τα θεμελιώδη. Βάσει αυτών μπορούμε να βρούμε αυτές που θα μας βοηθήσουν να… κοιμόμαστε ήσυχοι.

Σε άλλα νέα δανείστηκε η χώρα με εξαιρετικά μικρό επιτόκιο, τέτοιο που δεν έχει ξαναδεί και η αγορά δεν πήρε χαμπάρι. Θα θέλαμε και άλλες εκδόσεις προκειμένου να βελτιωθεί η καμπύλη και να υπάρχει ρευστότητα. Έτσι θα είναι και πιο αντιπροσωπευτική η εικόνα των ομολόγων. Τα οφέλη από τη φθηνή έκδοση είναι γνωστά.

ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ: Αρκετά έχουν κρεμάσει επικίνδυνα και η ανησυχία μας είναι μην επεκταθούν οι πιέσεις και δούμε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα για κάποιες μετοχές. Όμως οι αποτιμήσεις έχουν βελτιωθεί. Αποτύπωσαν έχουμε την εντύπωση τα αποτελέσματα εξαμήνου. Παραμένουμε σε αυξημένη επαγρύπνηση για επιλεκτικές τοποθετήσεις.

LAMDA: Λογική η πορεία της μετοχής. Παλεύει με τον κινητό μέσο των 200 ημερών. Η αγορά από την Aegean θα γίνει σε χαμηλότερα επίπεδα. Εκτιμούμε πως όσοι περισσότεροι μπουν πλην των βασικών μετόχων για να στηρίξουν το project, αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα καλύτερο discount. Έκανε μεγάλο όγκο σήμερα.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ (απάντηση): Μην τα ξαναγράφουμε. Βρίσκεις όσα θέλεις και σε όποια τιμή θέλεις. Δεν υπάρχει λόγος για βιασύνη. Το γράφημα δείχνει ότι χρειάζεται προσοχή και πως δεν άντεξαν οι στηρίξεις. Αν μας ρωτάτε τη διαίσθησή μας θα σας λέγαμε πως ίσως δούμε κάποια στιγμή χαμηλότερα ένα μεγάλο πακέτο. Αυτό δείχνει η συμπεριφορά και επειδή είναι πολλά τα παραδείγματα από το ταμπλό δεν το αποκλείουμε. Θεωρούμε πως ο πωλητής είναι πολύ μεγάλος. Κάπου πάει η σκέψη μας αλλά δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε μαντεψιές.
Image
ΜLS: Μπορεί να θεωρούσαμε την αποτίμηση τουλάχιστον δίκαιη και να μην «ακολουθούμε» τη μετοχή, αλλά θα πούμε ένα μεγάλο μπράβο στη διοίκηση της εταιρείας που αμέσως μόλις είδε την πτώση να παίρνει διαστάσεις έβγαλε ανακοίνωση. Την ίδια ώρα άλλες μετοχές βουλιάζουν μέρες τώρα και ούτε λέξη από τη διοίκηση. Να τα λέμε κι αυτά.

Τελευταία τιμή 3,24 ευρώ πριν τις δημοπρασίες με 7 χιλ. τεμάχια προσπαθούσαν να την κλείσουν μέχρι και στα 3 ευρώ. Τελικά έκλεισε στα 3,05 ευρώ με απώλειες 15,04% αλλά και με χαμηλό ημέρας στα 2,85 ευρώ.

ΔΕΗ: Τη γνωστή διαδρομή επαναλαμβάνει μάλλον για μία ακόμη φορά.

ΟΤΕ: Φαινόταν από τα 12 ευρώ. Στα 12,92 ευρώ πλέον.

ΚΕΚΡΟΨ: Στα 2,50 ευρώ το κλείσιμο με όγκο 33 χιλ. τεμάχια και χαμηλό στα 2,44 ευρώ. Γέρνει επικίνδυνα και εδώ το γράφημα.
Image
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ: Άντε πάλι τα ίδια. Εντολή αγοράς market 30 χιλ. τεμαχίων οδηγούσε τη μετοχή σε κλείσιμο στα 2,62 ευρώ στις δημοπρασίες. Υπήρχε και μεγάλη εντολή αγοράς στα 2,13 ευρώ. Ακυρώθηκε 3 περίπου λεπτά πριν γίνει η δημοπρασία. Η μετοχή έκλεισε στα 2,21 ευρώ με απώλειες 1,78%. Πρέπει να πούμε όμως πως σε αυτά τα επίπεδα ελάχιστοι είναι οι πωλητές. Αυτό είναι εξαιρετικά θετικό.

BYTE: Μεγάλη η βουτιά της μετοχής. Στα 0,94 ευρώ πλέον και στο -6% με όγκο 19 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 14,8 εκατ. ευρώ. Έχει γυρίσει από τα 1,41 ευρώ σημείο που είχε γράψει πριν τρεις μήνες. Το γράφημα έχει γύρει και εδώ και δεν αποκλείουμε επιστροφή από το σημείο που ξεκίνησε. Δεν απέχει όμως πολύ, άρα την προσέχουμε για επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Είναι λίγο πάνω από την καθαρή θέση και με αρκετά μικρό καθαρό δανεισμό. Η κερδοφορία στο εξάμηνο δεν ήταν άσχημη και τα EBITDA Βελτιώθηκαν λίγο. Στα τρέχοντα ή και λίγο χαμηλότερα επίπεδα η αποτίμηση θα δίνει ελκυστικό p/e.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Στο -2,48% και στα 1,97 ευρώ. Κάνει και αυτή τη γνωστή διαδρομή της. Στην αποτίμηση των 86 εκατ. ευρώ, αν πάει και λίγο πιο κάτω που είναι το σημείο από το οποίο ξεκινάει συνήθως θα έχει χαμηλό p/e. Έχει βέβαια το brexit αλλά θεωρούμε πως μακροπρόθεσμα δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας.

ΕΚΤΕΡ: Και εδώ προβληματιζόμαστε από το γράφημα. Η πτώση είναι σημαντική αλλά βλέπουμε πως βγαίνουν ακόμα κομμάτια. Η αποτίμηση στα 14,8 εκατ. ευρώ. Την παρακολουθούμε γιατί είναι σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα και αν τα σπάσει θα δώσει χαμηλότερη αποτίμηση και καλύτερο σημείο εισόδου.
Image
MEDICON: Περιμένουμε από τη διοίκηση να καταθέσει αίτημα για άρση επιτήρησης αφού πλέον έχει συμφωνήσει με τις τράπεζες. Η αγορά το προεξοφλεί και έδωσε άνοδο 17,3% με τη μετοχή να κλείνει στα 2,10 ευρώ και με αποτίμηση 9,2 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr  


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης