Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Σε κίνδυνο ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2020 αν η Ελλάδα προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις 0,6% του ΑΕΠ

tags :
Citigroup: Σε κίνδυνο ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2020 αν η Ελλάδα προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις 0,6% του ΑΕΠ
Το σχέδιο περιλαμβάνει διάφορα μέτρα μείωσης των φόρων, τα οποία αντισταθμίζονται από μέτρα εξοικονόμησης κόστους ανάλογου μεγέθους
Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2020 εξακολουθεί να στοχεύει στο πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ, αλλά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενσωματώνει μεγάλες φορολογικές περικοπές.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει φορολογικές περικοπές ύψους 0,6% του ΑΕΠ, γεγονός που μπορεί να μην συμβαδίζει με τη διατήρηση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.
Αυτό επισημαίνει η Citigroup στην αναφορά για την Ελλάδας στο ημερήσιο σημείωμά της, στο οποίο σχολιάζει την κατάθεση του προσχεδίου του ελληνικού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με την Citigroup, το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020, που κατατέθηκε τη Δευτέρα στο Κοινοβούλιο, στοχεύει σε ένα ισορροπημένο δημόσιο έλλειμμα και ένα πρωτογενές πλεόνασμα που εξακολουθεί να ευθυγραμμίζεται με τον στόχο που συμφωνήθηκε με τους επίσημους πιστωτές της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ.
Το σχέδιο περιλαμβάνει διάφορα μέτρα μείωσης των φόρων, τα οποία αντισταθμίζονται από μέτρα εξοικονόμησης κόστους ανάλογου μεγέθους.
Οι φορολογικές περικοπές, που ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ (0,6% του ΑΕΠ), περιλαμβάνουν χαμηλότερο συντελεστή φόρου επιχειρήσεων στο 24%, χαμηλότερο όριο φόρου εισοδήματος από 22% σε 9%, 5% φόρο επί των διανεμόμενων κερδών από 10% και αναστολή του ΦΠΑ στα νέα κτίρια για τρία χρόνια.
Προβλέπεται επίσης μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους μισθωτούς, μαζί με ένα μπόνους 2.000 για κάθε παιδί που θα γεννηθεί το 2020.
Τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος περιλαμβάνουν κυρίως ένα πρόγραμμα ενισχυμένης καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και κάποιες περικοπές δαπανών.
Ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ στο 2,8% το 2020, από 2,0% το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης