Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Vestager (Επιτροπή Ανταγωνισμού) απέρριψε το σχέδιο της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια και ο Στουρνάρας έχει πάθει εμμονή με τον Ηρακλή

Η Vestager (Επιτροπή Ανταγωνισμού) απέρριψε το σχέδιο της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια και ο Στουρνάρας έχει πάθει εμμονή με τον Ηρακλή
Οι ελληνικές τράπεζες εάν σήμερα ήθελαν να έχουν 4% με 5% NPEs θα πρέπει να δαπανήσουν… 7 με 9 δισεκ. κεφάλαια
Η Vestager η αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού έχει απορρίψει το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τα κόκκινα δάνεια ως αντισυμβατό με την ευρωπαική νομοθεσία.
Πρόκειται για πρωτοφανή ορολογία που χρησιμοποιεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού – στην οποία υπάγεται και η DGComp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ – να θεωρεί την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος ως αντισυμβατική με την νομοθεσία της ΕΕ.
Όταν το σύστημα Στουρνάρα του διοικητή της ΤτΕ μέσω των δημοσίων σχέσεων προς τα μέσα ενημέρωσης προωθούσε την πρόταση για τα κόκκινα δάνεια… μόνο ένα μέσο ενημέρωσης το bankingnews είχε ταχθεί ξεκάθαρα κατά τονίζοντας ότι η πρόταση αυτή δεν πρόκειται να περάσει από τα αρμόδια όργανα, θα απορριφθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Όχι μόνο απορρίφθηκε αλλά χαρακτηρίστηκε αντισυμαβτική πρόταση προς την ευρωπαική νομοθεσία.
Η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος που βρίσκεται στο καλάθι των αχρήστων και μάλιστα στο πάτο του καλαθιού των αχρήστων στηρίχθηκε στην εξής ανόητη προσέγγιση.
Οι τράπεζες θα εισφέρουν σε ένα SPV 40 δισεκ. NPEs και μαζί με 7,3 δισεκ. DTC δηλαδή αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις δηλαδή κεφάλαιο που χρωστάνε οι τράπεζες στο ελληνικό δημόσιο – εξου και η έννοια αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση -
Όμως η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είχε την τόλμη να πει την αλήθεια και την έκρυψε σε ένα αστερίσκο…με την υπογραφή του Σπύρου Παντελιά του Διευθυντή Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Δεν τόλμησαν να αναφέρουν ότι οι τράπεζες θα έχαναν 7,2 δισεκ. σε κεφάλαιο DTC και ταυτόχρονα θα έπρεπε να βρουν 5-6 δισεκ. νέα κεφάλαια.
Εάν εφαρμοζόταν η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος τότε οι μετοχές των τραπεζών θα είχαν καταρρεύσει η Εθνική από 2,42 ευρώ θα ήταν κάτω από 1 ευρώ και η Alpha bank από 1,56 ευρώ στα 0,70 ευρώ κ.ο.κ.
Βέβαια δεν μας εκπλήσσει η προχειρότητα των προτάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ πέφτει οικτρά έξω στις προβλέψεις του.
Να θυμίσουμε την επιμονή του για την προληπτική πιστωτική γραμμή και ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να βγει από τα μνημόνια
Να θυμίσουμε τις προβλέψεις του ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να δανειστεί από τις αγορές και πολλές άλλες βεβαίως εύστοχες εκτιμήσεις του Γιάννη Στουρνάρα…
Ίσως καταγραφεί στο Βιβλίο Γκίνες ως ο κεντρικός τραπεζίτης με τις πιο άστοχες προβλέψεις.
Ο Στουρνάρας και το σύστημα παραπληροφόρησης που τροφοδοτεί – περιλαμβάνονται και ορισμένοι καημένοι δημοσιογράφοι – προσπαθούν να συκοφαντήσουν, αποδομήσουν και περιθωριοποιήσουν το πρόγραμμα Ηρακλής δηλαδή το APS ή Ιταλικό μοντέλο.
Το bankingnews έχει αναλύσει όλες τις τεχνικές πτυχές του Ηρακλή και πρόσφατα σε ανάλυση μας εάν ο Ηρακλής είναι και μερακλής είχαμε τονίσει ότι η εμπροσθοβαρής καταβολή των τόκων των εγγυήσεων είναι μειονέκτημα για τις τράπεζες.
Ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μια πρόταση που εφαρμόστηκε πλήρως στην Ιταλία από όλες τις ιταλικές τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα Ηρακλής δεν είναι τίποτε άλλο από το πλαίσιο νόμου που εφαρμόζεται και σήμερα στην Ιταλία.
Ο Στουρνάρας λοιπόν έχει πάθει εμμονή με τον Ηρακλή και δεν θέλει να κάνει κανένα άθλο…
Τον Στουρνάρα θα μπορούσαμε να τον προσομοιάσουμε με την Ήρα η οποία επιχείρησε να σαμποτάρει τους 12 άθλους του Ηρακλή…
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μια ανάγκη εμπροσθοβαρή αντιμετώπιση των NPEs των προβληματικών ανοιγμάτων.
Ωστόσο πρέπει να ξεκαθαριστεί το εξής.
Οι τράπεζες για να μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημα τους και να φθάσουν στο 4% με 5% τα NPEs – μέσος όρος στην Ευρώπη 3,5% - θα πρέπει να αναζητήσουν κεφάλαια.
Οι ελληνικές τράπεζες εάν σήμερα ήθελαν να έχουν 4% με 5% NPEs θα πρέπει να δαπανήσουν… 7 με 9 δισεκ. κεφάλαια
Εάν ληφθεί υπόψη ότι οι τράπεζες από τα 24 δισεκ. tangible book τα 16 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο έχουν αδύναμα κεφάλαια αλλά και πολύ χαμηλής ποιοτικής στάθμης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης