Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Συμφωνία για το Brexit την τελευταία στιγμή (31/10) βλέπει η Goldman Sachs - Ικανός ο Johnson

tags :
Συμφωνία για το Brexit την τελευταία στιγμή (31/10) βλέπει η Goldman Sachs - Ικανός ο Johnson
Το λιγότερο πιθανό αποτέλεσμα (15%) είναι το Brexit «χωρίς συμφωνία» στις 31 Οκτωβρίου
Στο 60% συντηρούν τις πιθανότητες να υπάρξει την τελευταία στιγμή μια συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, το πιθανότερο αποτέλεσμα (60%) είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από τις 31 Οκτωβρίου.
Μια άλλη καθυστέρηση - η επιλογή 'no deal Brexit' - έχει πιθανότητες μόλις 25%.
Το λιγότερο πιθανό αποτέλεσμα (15%), παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις από μέλη του Κοινοβουλίου, είναι το Brexit «χωρίς συμφωνία» στις 31 Οκτωβρίου, καθώς οι περισσότεροι αναμένουν ότι οι βουλευτές θα βρουν κάποιο τρόπο για να αναγκάσουν τον Johnson να συμμορφωθεί με νόμο που του απαιτεί να ζητήσει μια καθυστέρηση εάν μια συμφωνία Brexit δεν επιτευχθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
Ο μεγαλύτερος λόγος για αισιοδοξία είναι η πεποίθησή τους ότι η συμφωνία του Johnson θα αποτελέσει τη βάση για μια τελική συμφωνία με την ΕΕ των 27.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προτάσεις του Johnson, η Βόρεια Ιρλανδία (NI) και η Μεγάλη Βρετανία (GB) θα εγκαταλείψουν την τελωνειακή ένωση της ΕΕ, αλλά η NI θα παραμείνει ευθυγραμμισμένη με τους κανονισμούς της ΕΕ για όλα τα αγαθά και τα αγροτικά τρόφιμα.
Το σχέδιο αυτό θα απαιτούσε τους τελωνειακούς ελέγχους για το εμπόριο Βορρά-Νότου και τους ρυθμιστικούς ελέγχους για το εμπόριο Ανατολής-Δύσης, με το πρώτο να πραγματοποιείται μακριά από τα σύνορα και το τελευταίο να υπόκειται σε επανέγκριση από τη συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας κάθε τέσσερα χρόνια.
Στα περισσότερα σημεία, οι προτάσεις του Johnson για το Brexit μοιάζουν με τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ η πρώην πρωθυπουργός Theresa May.
Το σχέδιο Johnson, όπως παρατηρούν οι αναλυτές, καταλήγει σε συμβιβασμό μεταξύ δύο προτάσεων: «Το backstop της Βόρειας Ιρλανδίας μόνο» (το οποίο απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο) και η «τροποποίηση Brady», η οποία απορρίφθηκε από την ΕΕ27.
Εξαιτίας αυτού, πιστεύουν ότι και οι δύο πλευρές έχουν περιθώρια για συμβιβασμό.
Πάντως η Goldman Sachs θεωρεί ότι υπάρχει πολιτικός χώρος για περαιτέρω συμβιβασμούς.
Ο Johnson προσεκτικά παρουσίασε τις προτάσεις την περασμένη εβδομάδα ως προσφορά ανοίγματος και όχι ως τελεσίγραφο.
Ένας αμοιβαία αποδεκτός συμβιβασμός θα μπορούσε να συμπεριλάβει τη συμμετοχή του ΝΙ (όχι του Ηνωμένου Βασιλείου) στο "διευκολυνόμενο τελωνειακό καθεστώς" που υπερασπίστηκε ο Πρωθυπουργός.
Επίσης, ο Johnson δείχνει ικανός να μετατοπίζει τη θέση του πάντα ελαφρώς από την αρχική αντίθεσή του στην αποδοχή κανονιστικών ελέγχων.
Έτσι, δείχνει να είναι σε θέση να πουλήσει μια συμφωνία συμβιβασμού στο Κοινοβούλιο, αν πραγματικά καταλήξει σε αυτή.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης