Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εφορία: Στο ηλεκτρονικό σφυρί των πλειστηριασμών ακίνητα οφειλετών από γραφεία έως εργοστάσια που δεν μπήκαν στις 120 δόσεις

Εφορία: Στο ηλεκτρονικό σφυρί των πλειστηριασμών ακίνητα οφειλετών από γραφεία έως εργοστάσια που δεν μπήκαν στις 120 δόσεις
Όσοι οφειλέτες δεν προχώρησαν σε διακανονισμό των χρεών τους με την εφορία από σήμερα έρχονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των κατασχέσεων
Ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 7 δισ. ευρώ επί συνόλου 103 δισ. ευρώ, ρυθμίστηκαν συνολικά στο πλαίσιο των 120 δόσεων ενώ δυο στους τρεις από τους 700.000 φορολογούμενους έχουν πληρώσει ήδη την πρώτη δόση.
Πάνω από 400 εκατ. ευρώ  ανέρχονται οι εισπράξεις από τις 120 δόσεις.
Όσοι οφειλέτες δεν προχώρησαν σε διακανονισμό των χρεών τους με την εφορία από σήμερα έρχονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των κατασχέσεων.
Επίσης η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ξεκινά από τον επόμενο μήνα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμός σε ακίνητα κυρίως μεγαλοοφειλετών του δημοσίου.
Ήδη έχουν δρομολογηθεί 29 πλειστηριασμοί σε ακίνητα όλων των κατηγοριών, από διαμερίσματα και γραφεία μέχρι αγροτεμάχια και εργοστάσια.
Όσοι θέλουν να γλιτώσουν από τον πέλεκυ των κατασχέσεων έχουν μόνο μια επιλογή: Να ρυθμίσουν τα χρέη τους με την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων, τα βασικά σημεία της οποίας τελούν υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Από το επόμενο έτος όπου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ θα έχουν τη δυνατότητα εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια να κερδίζουν διπλάσιο αριθμό δόσεων, 24 για τις τακτικές οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) και 48 για τις έκτακτες όπως ο φόρος κληρονομιάς.
Οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να περιληφθούν στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο αλλά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τους έως σήμερα σχεδιασμούς, η νέα ρύθμιση θα αφορά μόνο χρέη τα οποία θα βεβαιωθούν ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα  από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.
Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτων αφήσει απλήρωτο τον φετινό φόρο εισοδήματος δεν θα μπορεί να ρυθμίσει το χρέος του αυτό σε περισσότερες από 12 δόσεις, όπως έχει τη δυνατότητα να κάνει και σήμερα με την ισχύουσα πάγια ρύθμιση.
Εάν όμως ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει στην ώρα του τον ΦΠΑ του Απριλίου 2020 και πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια που θα συνοδεύουν τη νέα ρύθμιση θα μπορεί να «σπάσει» το χρέος του σε έως 24 δόσεις.
Η σημερινή πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και με απλές διαδικασίες υπαγωγής παραμένει σε ισχύ παράλληλα με το νέο πάγιο σύστημα διευθέτησης οφειλών.
Η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την Εφορία, πήγε καλά.
Προσέγγισε περίπου 700.000 φορολογούμενους που επιχείρησαν  να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις αλλά όπως δείχνουν τα στοιχεία τα οποία αφορούν τις επιδόσεις της ρύθμισης έως χθες το μεσημέρι, δύο στους τρεις τα είχαν καταφέρει να μπουν σε αυτή καταβάλλοντας και την πρώτη δόση. Έως χθες το μεσημέρι πάντως 660.082 φορολογούμενοι είχαν τρέξει τις διαδικασίες ρύθμισης συνολικών οφειλών 6,370 δις ευρώ  εκ των οποίων 4,5 δις ευρώ κεφάλαιο και κάτι λιγότερο από 1,9 δις ευρώ προσαυξήσεις.
Οι φορολογούμενοι με επικυρωμένες ρυθμίσεις περιορίζονταν σε 454.246 και το συνολικά ρυθμιζόμενο ποσό σε 3,981 δις ευρώ (2,864 δις ευρώ κεφάλαιο).
Στα ταμεία του Δημοσίου είχαν μπει 401,9 εκατ. ευρώ.

H ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Ιδιαίτερα θετικός εκτιμάται ο απολογισμός της κυβερνητικής νομοθετικής πρωτοβουλίας αναφορικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, καθώς οι πολίτες έσπευσαν μαζικά να υπαχθούν σε αυτή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι υπέβαλαν αιτήσεις ρύθμισης 722.109 οφειλέτες, για συνολικές οφειλές ύψους 7,1 δισ. ευρώ.
Από αυτές, 217.276 αιτήσεις είναι ακόμη εκκρεμείς.
Συνεπώς, 1 στους 3 οφειλέτες συμπολίτες μας έχει υπαχθεί στη ρύθμιση, έχοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές ποσού μεγαλύτερου των 1.500 ευρώ.
Η επιτυχία αυτή καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη ότι το 70% του συνόλου των οφειλετών αντιστοιχεί σε μικροοφειλέτες με χρέος έως 500 ευρώ και οι οποίοι δεν είχαν ουσιαστικό λόγο να ενταχθούν στη ρύθμιση, καθώς και σε οφειλέτες με χρέη παλαιών ετών των οποίων η είσπραξη καθίσταται ιδιαιτέρως δύσκολη.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης