Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράκ: Ο στρατός παραδέχθηκε τη χρήση υπερβολικής βία" εναντίον των διαδηλωτών - 15 νεκροί στη Σαντρ Σίτι

tags :
Ιράκ: Ο στρατός παραδέχθηκε τη χρήση υπερβολικής βία
Ιράκ: Η στρατιωτική διοίκηση παραδέχθηκε τη "χρήση υπερβολικής βίας" εναντίον των διαδηλωτών. Δεκαπέντε νεκροί στη Σαντρ Σίτι
Η διοίκηση του ιρακινού στρατού παραδέχθηκε σήμερα (7/10) ότι «έκανε χρήση υπερβολικής βίας» στη διάρκεια των συγκρούσεων με διαδηλωτές στο προπύργιο των σιιτών, τη συνοικία Σαντρ Σίτι στη Βαγδάτη, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 15 άτομα, σύμφωνα με αστυνομικές και ιατρικές πηγές.
«Υπήρξε υπερβολική χρήση βίας η οποία παραβίασε τους κανόνες εμπλοκής και έχουμε ξεκινήσει να ζητάμε τον λογαριασμό από τους αξιωματικούς που διέπραξαν αυτά τα λάθη», επεσήμανε η ανακοίνωση της στρατιωτικής διοίκησης έπειτα από μία νύκτα χάους στην ανατολική αυτή συνοικία της ιρακινής πρωτεύουσας.
Μέχρι πρότινος οι αρχές, που δέχονταν επικρίσεις από τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισχυρίζονταν ότι συμμορφώνονται «με τα διεθνή πρότυπα».
Χθες το βράδυ και αργά τη νύκτα αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για βίαιες συγκρούσεις στη Σαντρ Σίτι.
Σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ακούγονται πυρά, συχνά από βαρέα όπλα, την ώρα που διαδηλωτές έκαιγαν λάστιχα.
Σήμερα η αστυνομία και ιατρικές πηγές επεσήμαναν ότι τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις χθεσινές συγκρούσεις μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη συνοικία αυτή.
Εξάλλου σήμερα ο Ιρακινός πρωθυπουργός Abdel Mahdi, που είναι και επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, ζήτησε την απομάκρυνση των στρατιωτών από τη Σαντρ Σίτι και την αντικατάστασή τους από αστυνομικούς.
Επίσης κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας «να τηρούν απαρέγκλιτα τους κανόνες εμπλοκής που αφορούν την προστασία των διαδηλωτών και τη διαχείριση των ταραχών».
Παράλληλα ο Ιρακινός πρωθυπουργός συζήτησε το θέμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συγκλονίζουν τη χώρα του από την προηγούμενη εβδομάδα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών M. Pompeo, επεσήμανε το γραφείο του.
«Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην κατάσταση ασφαλείας και την επιστροφή στην κανονική ζωή μετά την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν ανακτήσει τον έλεγχο και η σταθερότητα έχει αποκατασταθεί», ανέφερε η ανακοίνωση.
Σε αυτή προστίθεται ότι η κυβέρνηση του Ιράκ έχει υιοθετήσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και ότι θα εξακολουθήσει να παρέχει περισσότερες εγγυήσεις προκειμένου να εκπληρώσει τα αιτήματα των διαδηλωτών.
Χθες το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε ότι 104 άνθρωποι, ανάμεσά τους και οκτώ μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί από την Τρίτη οπότε ξεκίνησε το κίνημα διαμαρτυρίας. Δεν είναι ξεκάθαρο αν σε αυτό τον απολογισμό περιλαμβάνονται οι χθεσινοί νεκροί στη Σαντρ Σίτι.
Πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 6.000 άτομα έχουν τραυματιστεί στη Βαγδάτη και σε άλλες πόλεις στο νότιο Ιράκ.

www.bannkingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης