Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η τελευταία… ζαριά του Mohammed bin Salman - Τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές στην Μέση Ανατολή

tags :
Η τελευταία… ζαριά του Mohammed bin Salman - Τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές στην Μέση Ανατολή
Η τελευταία… ζαριά του Mohammed bin Salman
Από την εμφάνιση του Mohammed bin Salman (MBS) ως πρίγκιπα – διαδόχου στη Σαουδική Αραβία, π τελευταίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο  από τους υπερ-συντηρητικούς θρησκευτικούς αντιπάλους του μέσα στη Σαουδική Αραβία.
Πρόσφατα, πιο φιλελεύθερες φωνές, όπως ο πρώην υπουργός ενέργειας Khalid Al Falih, επέκριναν κάποιες από τις πολιτικές του πρίγκιπα.
Ο MBS απάντησε κατηγορηματικά σε αυτή τη διαφωνία, πρώτα με το Ritz Project και στη συνέχεια με την απομάκρυνση του Khalid Al Falih και αρκετών άλλων μεγάλων «παικτών» στο βασίλειο.
Η στρατηγική που εφαρμόζεται επί του παρόντος έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει την πολυαναμενόμενη IPO της Aramco, γεγονός που η MBS θεωρεί ότι ενισχύει την εξουσία του στο βασίλειο.
Όλα φαίνονταν να πηγαίνουν όπως ακριβώς τα είχε προγραμματίσει ο MBS μέχρι τις πρόσφατες επιθέσεις με το drone στις εγκαταστάσεις της Aramco στο Abqaiq.
Η σοβαρότητα αυτών των επιθέσεων φαίνεται να μην είναι πλήρως κατανοητή από τους αναλυτές.
Οι επιπτώσεις μιας επίθεση αυτού του μεγέθους δεν μπορεί να ανατραπεί σε λίγες μέρες.
Ακόμη και αν η ζημιά που έχει γίνει στο Abqaiq αποκατασταθεί τεχνικά και η παραγωγική ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας επανέλθει στα πρότερα επίπεδα,  ο κόσμος έχει αλλάξει.
Γνωρίζουμε τώρα ότι με μια μικρή ποσότητα προηγμένων οπλικών συστημάτων χαμηλής, η «καρδιά» του παγκόσμιου πετρελαϊκού τομέα μπορεί να διαταραχθεί σημαντικά.
Η κεντρική θέση της Σαουδικής Αραβίας ως κύριου σταθεροποιητή των πετρελαϊκών αγορών έχει καταστραφεί ή, στη χειρότερη περίπτωση, καταστρέφεται.
Κανένα συνεργείο επισκευής δεν θα μπορέσει να επαναφέρει την αναμφισβήτητη εμπιστοσύνη που είχαν οι αγορές απέναντι στη Σαουδική Αραβία ως τον αιώνιο παραγωγό, από τον οποίο μπορεί να εξαρτηθεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.
Με λιγότερο από 30 drones και πυραύλους missiles, η παραγωγική ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας επλήγει σημαντικά.
Η σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας εισήλθε σε μια νέα φάση, με την πραγματική απειλή μιας πλήρους στρατιωτικής σύγκρουσης.
Οι καταστάσεις στο Ιράκ και στη Λιβύη θα υποφέρουν επίσης από την αστάθεια που δημιουργούν τα νέα δεδομένα.
Η σχέση μεταξύ Trump και MBS φαίνεται να εξασθενεί καθώς η γεωπολιτική πίεση στροβιλίζεται.
Η Ουάσινγκτον φαίνεται ότι είναι ο «σκύλος που γαβγίζει, αλλά δε δαγκώνει», όταν πρόκειται για τις ενέργειες του Ιράν εναντίον της Σαουδικής Αραβίας.
Οι Αμερικανοί αναλυτές και υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν ότι αυτή η στάση όχι μόνο αποδυναμώνει την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά ανοίγει άμεσα τις πόρτες για ισχυρή αντιπολίτευση κατά του MBS εντός του Βασιλείου.
Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας  αρκετές ιστορίες σχετικά με την αυξανόμενη αντιπαράθεση με το MBS στο εσωτερικό της βασιλικής οικογένειας Al Saud.
Το μέλλον του πρίγκιπα διαδόχου θα αποφασιστεί τους επόμενους δύο μήνες, οπότε παραμένει πολύ λίγος  χρόνος για την εσωτερική αντιπολίτευση.
Μετά τον τέλμα στον πόλεμο της Υεμένης και τις ζημιές που έγιναν στο Abqaiq, ορισμένοι από τη βασιλική οικογένεια θα προσπαθήσουν αναμφίβολα να αποδυναμώσουν τη θέση του MBS.
Το κύριο ζήτημα είναι σήμερα ότι δεν υπάρχει πραγματικός διαθέσιμος υποψήφιος να αντιπαρατεθεί με τον π ρίγκιπα διάδοχο καθώς οι περισσότεροι Σαουδάραβες εξακολουθούν να υποστηρίζουν το MBS.
Ο αδελφός του βασιλιά Salman, ο πρίγκιπας Ahmed bin Abdulaziz (77), δεν ευνοείται από τους νέους.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πρόσφατες θετικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης που αναδύονται από τη Σαουδική Αραβία έρχονται λίγο πριν τη συνάντηση του Davos της ερήμου ή στο FII2019.
Μια πιθανή παρουσίαση του IPO της Aramco στο FII2019, θα έβαζε και πάλι το MBS σε ισχυρή θέση και θα αποδυνάμωνε την αντιπολίτευση.
Παρά το σημερινό αδιέξοδο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, περισσότερα από 4.000 επενδυτικά κεφάλαια, κρατικά επενδυτικά ταμεία και εταιρίες θα βρεθούν υν στις αίθουσες συνεδρίων του Ritz, πρόθυμες να παραδώσουν τα πολύ αναγκαία κεφάλαια για έργα δισεκατομμυρίων -που έχει εξαγγείλει ο πρίγκιπας διάδοχος-  εδραιώνοντας τη θέση του MBS.
Ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin αναμένεται σύντομα στο Ριάντ.
Σε απόλυτη αντίθεση με τη συρρίκνωση της φιλία των Trump - MBS, ο Putin είναι ανοιχτά ένας μεγάλος υποστηρικτής της στρατηγικής και των ονείρων του πρίγκιπα – διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας.
Το ρωσικό κρατικό ταμείο κεφαλαίων RDIF και άλλοι ρωσικά funds συρρέουν στα ξενοδοχεία του Ριάντ ως περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία για τη στήριξη της Ρωσίας. Η Μόσχα φαίνεται να αξιοποιεί την αδύναμη απάντηση της Ουάσινγκτον στις πρόσφατες επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία και ο MBS θα είναι πρόθυμη να εκμεταλλευτεί.
Μια στενότερη σχέση Σαουδικής Αραβίας - Ρωσίας ίσως καταλήξει να βοηθήσει να περιοριστεί το Ιράν, καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στήριξη της Μόσχας.

www.bannkingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης