Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Το μυστικό της επιτυχίας του κυβερνώντος κόμματος PiS

tags :
Πολωνία: Το μυστικό της επιτυχίας του κυβερνώντος κόμματος PiS
Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) παραμένει πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 13 Οκτωβρίου
Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) παραμένει πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 13 Οκτωβρίου, με τη δημοτικότητά του να μην επηρεάζεται από τα πρόσφατα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται πολιτικοί του και τις καταγγελίες για τις παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική.
Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές το PiS είναι μπροστά στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 40% με 48% και φαίνεται να είναι σε θέση να διατηρηθεί στην εξουσία για ακόμη τέσσερα χρόνια.
Ο λόγος για αυτή την ακλόνητη υποστήριξη που χαίρει είναι ότι το PiS θεωρείται ευρέως το κόμμα που έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής των λιγότερο πλούσιων και επαρχιωτών ψηφοφόρων του, αναφέρει ο πολιτικός επιστήμονας R. Matigia.
«Μετά το τελευταίο κύμα κοινωνικών επιδομάτων που υιοθετήθηκαν πριν από τις ευρωεκλογές, το PiS κέρδισε σε υποστήριξη στις επαρχιακές περιοχές της δυτικής Πολωνίας, δηλαδή έξω από το προπύργιό του στο νοτιοανατολικό, καθολικό» κομμάτι της χώρας.
Η παροχή μεγάλων κοινωνικών επιδομάτων προστατεύει το PiS από τις κρίσεις και τα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει πρόσφατα, προσθέτει.
Ένα από τα πιο πρόσφατα αφορά τον M. Banas, ο νεοεκλεγείς επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Οικονομικού Ελέγχου (NIK) τέθηκε σε αναγκαστική αργία αφού αποκαλύφθηκε ότι είχε νοικιάσει το διαμέρισμά του στην Κρακοβία από έναν ύποπτο επιχειρηματία που διέθετε ξενοδοχεία ημιδιαμονής.
Λίγο καιρό νωρίτερα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου M. Cucinski παραιτήθηκε όταν έγινε γνωστό ότι χρησιμοποίησε κρατικά αεροσκάφη για προσωπικούς σκοπούς, ενώ ένας από τους υφυπουργούς Δικαιοσύνης επίσης παραιτήθηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι ενορχήστρωσε μια εκστρατεία δυσφήμησης εναντίον δικαστών που επικρίνουν τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο δικαστικό σύστημα.
Σε μια σειρά τηλεοπτικών του διαφημίσεων το PiS προειδοποιεί τους Πολωνούς ότι αν το κόμμα δεν κερδίσει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, θα κινδυνεύσουν τα επιδόματα που θέσπισε για τα παιδιά, όπως και ένα μπόνους που δίνει στους συνταξιούχους, αλλά η υιοθέτηση χαμηλότερου ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης.
Το 57% των Πολωνών πιστεύει ότι η προεκλογική εκστρατεία του PiS είναι η καλύτερη, με τον βασικό του αντίπαλο το κεντρώο Πολιτική Πλατφόρμα (PO) να ακολουθεί πολύ πίσω με μόλις 5%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του IBRiS.
Το μήνυμα του PiS είναι επαγγελματικό, συνεπές, απλό και επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα επιτεύγματα και στόχους, σημειώνει ο M. Zmisloni διευθυντής της διαφημιστικής εταιρείας Eskadra.
Αντίθετα, οι αρχές του PΟ, όπως η προώθηση της κοινωνίας των πολιτών αλλά και η φιλοευρωπαϊκή του στάση, είναι «πολύ ήπιες σε σχέση με τον σκληρό λαϊκισμό» του PiS, προσθέτει.
Ο έλεγχος των κρατικών μέσων ενημέρωσης άλλωστε βοηθά: σε έκθεση του Συμβουλίου για την Πολωνική Γλώσσα που παρουσιάστηκε την άνοιξη φέτος αναφέρεται ότι το 75% των ειδήσεων στα κεντρικά δελτία της κρατικής τηλεόρασης που αναλύθηκαν από το 2016 ως το 2017 είχαν στόχο κυρίως να πείσουν το κοινό και όχι να το ενημερώσουν.
Πρόεδρος του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου TVP είναι ο Y. Kurcki, μέλος του κόμματος Πολωνική Αλληλεγγύη, ένα αδελφό κόμμα του PiS.
Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά θέματα, το PiS εμφανίζεται ως υπέρμαχος της καθολικής πίστης, των παραδοσιακών αξιών και είναι κατά της «ιδεολογίας ΛΟΑΤΚΙ», όπως την αποκαλεί.
«Είμαστε οι εκπρόσωποι των αδυνάμων, αυτών που έχουν πληγωθεί και που σήμερα ελπίζω ότι βλέπουν και γνωρίζουν πως έχουν κερδίσει πίσω τη δικαιωματική θέση τους στην κοινωνία και την Πολωνία», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός M. Moravietcki σε συνέδριο του κόμματος.

www.bannkingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης