Τελευταία Νέα
Διεθνή

Khamenei: Διάφοροι εχθροί επιδιώκουν να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ Ιράν και Ιράκ

tags :
Khamenei: Διάφοροι εχθροί επιδιώκουν να σπείρουν τη διχόνοια μεταξύ Ιράν και Ιράκ
Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης της χώρας Χαμενεΐ κατηγορεί "εχθρούς" ότι επιδιώκουν να "σπείρουν τη διχόνοια" μεταξύ Ιράν και Ιράκ
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Ali Khamenei κατηγόρησε σήμερα (7/10) «εχθρούς» ότι επιδιώκουν να «σπείρουν τη διχόνοια» μεταξύ του Ιράν και του γειτονικού του Ιράκ, στο οποίο γίνονται εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα αιματηρές μαζικές κινητοποιήσεις στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι.
«Το Ιράν και το Ιράκ είναι δύο έθνη των οποίων η καρδιά και η ψυχή είναι ενωμένες.
Οι εχθροί επιδιώκουν να σπείρουν τη διχόνοια, αλλά απέτυχαν και η συνωμοσία τους δεν θα έχει αποτέλεσμα», γράφει ο Khamenei σε μήνυμά του στο Twitter, στο οποίο δεν διευκρινίζει περαιτέρω σχετικά με το σε ποιους αναφέρεται με τον όρο «εχθροί».
Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna, το μήνυμα αυτό στο Twitter δημοσιεύτηκε μετά τις διαδηλώσεις που γίνονται στο Ιράκ, κυρίως στη Βαγδάτη και στο νότιο τμήμα της χώρας, στο οποίο η πλειονότητα των κατοίκων είναι σιίτες, από την 1η Οκτωβρίου με αίτημα την αποχώρηση της κυβέρνησης, η οποία κατηγορείται για διαφθορά, όπως και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Οι ιρακινές αρχές κατηγόρησαν «δολιοφθορείς» και «άγνωστους ελεύθερους σκοπευτές», οι οποίοι διεισδύουν στις διαδηλώσεις και βάζουν στόχο διαδηλωτές και δυνάμεις της τάξης.
Σύμφωνα με ιατρικές πηγές και άλλες των δυνάμεων ασφαλείας, μεταξύ των περίπου 100 νεκρών βρίσκονται 8 μέλη των δυνάμεων της τάξης.
Επίσης περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
Οι διαδηλώσεις αυτές γίνονται την ώρα που χιλιάδες Ιρανοί άρχισαν το ετήσιο μεγάλο προσκύνημα των σιιτών στον τάφο του ιμάμη Hussein στην Κερμπάλα, η οποία βρίσκεται 110 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.
Το ετήσιο προσκύνημα των σιιτών αναμένεται να κορυφωθεί στις 17 Οκτωβρίου.
Το Ιράν κάλεσε τους πολίτες του που προβλέπουν να μεταβούν στο Ιράκ για το μεγάλο προσκύνημα να καθυστερήσουν την αναχώρησή τους.
Η ιρανική κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε στις 2 Οκτωβρίου ότι ένα από τα τρία μεθοριακά περάσματα που χρησιμοποιούν οι προσκυνητές για να πάνε στο Ιράκ έχει κλείσει.
Το 2018, περίπου 1,8 εκατομμύρια Ιρανοί μετείχαν στο προσκύνημα στην Κερμπάλα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Η Τεχεράνη έχει με την Βαγδάτη μια στενή αλλά περίπλοκη σχέση και υποστηρίζει πολλές σιιτικές οργανώσεις στο Ιράκ.
Η επιρροή του Ιράν ενισχύθηκε στο Ιράκ μετά την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ, η οποία οδήγησε στην ανατροπή του Saddam Hussein το 2003.
Οι δύο χώρες ήταν αντιμέτωπες σε έναν πολύνεκρο πόλεμο μεταξύ του 1980 και του 1988.

www.bannkingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης