Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Credit negative για τις περιφέρειες της Αργεντινής η αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας

tags :
Moody’s: Credit negative για τις περιφέρειες της Αργεντινής η αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας
Credit negative για τις περιφέρειες της Αργεντινής η αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας αναφέρει σε report της η Moody’s.
Credit negative για τις περιφέρειες της Αργεντινής η αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας αναφέρει σε report της η Moody’s.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης στις 30 Σεπτεμβρίου, το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο της Αργεντινής δημοσίευσε στοιχεία σχετικά με τη φτώχεια για το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Σε εθνικό επίπεδο, ο δείκτης φτώχειας αυξήθηκε σε 35,4% τον Ιούνιο του 2019 από 32% το Δεκέμβριο του 2018.
Η φτώχεια αυξήθηκε στις περισσότερες περιφέρειες, της Αργεντινής (βλέπε Παράρτημα 1), διότι θα επηρεάσει αρνητικά τα έσοδά τους.
Τα στοιχεία ακολουθούν την ανακοίνωση των στατιστικών για την ανεργία στις 19 Σεπτεμβρίου του INDEC, τα οποία δείχνει αυξημένα ποσοστά για τις περισσότερες περιφερειακές κυβερνήσεις και αύξηση κατά 150 μονάδες βάσης σε εθνικό επίπεδο σε 10,6% τον Ιούνιο του 2019 από το τέλος του 2018.
Η επαρχία Chaco  είχε το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στο 46,9% τον Ιούνιο του 2019, 1,150 μονάδες βάσης και έφτασε τον εθνικό μέσο όρο 35,4%.
Η επαρχία του Santiago del Estero κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στο 44,8%, ακολουθούμενο από τις επαρχίες της Salta και της Corrientes.
Εν τω μεταξύ, ο δήμος του Μπουένος Άιρες ανέφερε επίπεδα φτώχειας 2.110 μονάδες βάσης κάτω από τον εθνικό μέσο όρο, ενώ το ποσοστό της επαρχίας Santa Cruz ήταν 23% και η επαρχία Tierra del Fuego ήταν 24%.
Ο δείκτης ανεργίας της επαρχίας Córdoba  ήταν 13,1% τον Ιούνιο του 2019, ο υψηλότερος μεταξύ των περιφερειακών κυβερνήσεων και 250 μονάδες βάσης πάνω από τον εθνικό μέσο όρο, ακολουθούμενος από την επαρχία Buenos Aires και Salta στο 12,7% (βλ. Παράρτημα 2)
Η μη εγγεγραμμένη εργασία έφθασε το 35% σε εθνικό επίπεδο τον Μάρτιο του 2019, ενώ η επαρχία Tucumán ανέφερε το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των περιφερειακών κυβερνήσεων στο 48,3%.
Η επαρχία Santiago del Estero ακολούθησε με ποσοστό 44,7%, η Salta στο 44,2%, η SanLuis στο 41,3%, η Corrientes στο 41,1% και η Chaco στο 40,6%.
Ως αποτέλεσμα της έντονης οικονομικής μεταβλητότητας μετά τις πρώτες εκλογές της Αργεντινής στις 11 Αυγούστου, από 3,8% για το 2019 και 2,5% για το 2020.
Κατά συνέπεια, οι οικονομικές βάσεις των επαρχιών θα συρρικνωθούν και τα φορολογικά έσοδα από τις ίδιες πηγές, τα οποία έχουν ήδη μειωθεί κατά 15% από το πρώτο εξάμηνο του 2019 από το προηγούμενο έτος, .
Επιπλέον, οι μεταβιβάσεις κεφαλαίων σε επαρχίες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση πιθανότατα θα μειωθούν καθώς βασίζονται σε ένα καθεστώς κατανομής των φόρων που συνδέεται κυρίως με την οικονομική δραστηριότητα.
Η πίεση για τα έσοδα των περιφερειακών κυβερνήσεων θα ενταθεί καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται εν μέσω της έντονης μετανάστευσης καθώς η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να επιδεινώνεται.
Λαμβάνοντας υπόψη το σημερινό κοινωνικό περιβάλλον της Αργεντινής, η αντίληψη της μη ανταπόκρισης ή της βραδείας κυβερνητικής στήριξης στις αυξανόμενες κοινωνικές απαιτήσεις στις περιφερειακές κυβερνήσεις θα μπορούσε να δημιουργήσει κοινωνικές αναταραχές που, εάν διατηρηθούν, θα μειώσουν περαιτέρω τις αναπτυξιακές προοπτικές και ενδεχομένως θα επηρεάσουν την πολιτική σταθερότητα.

Image


Image

www.bannkingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης