Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Οι αγορές δεν υπολογίζουν σωστά το κόστος του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας

tags :
Rabobank: Οι αγορές δεν υπολογίζουν σωστά το κόστος του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας
Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν «μετρούν» τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τις επιπτώσεις τους
Τους ακραίους κινδύνους που κρύβει για αγορές και οικονομίες ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας και παράλληλα τις λάθος εκτιμήσεις για πιθανή λύση του προβλήματος, εξετάζει η Rabobank, μεταξύ άλλων, σε report της.
Σε αυτό αναφέρεται στους τίτλους που κοσμούν τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου σήμερα 7/10, επικεντρώνοντας, όμως, την προσοχή της στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν στην Ουάσιγκτον οι Κινέζοι εμπορικοί διαπραγματευτές κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας.
Όπως αναφέρει: «Μερικά από τα πρωτοσέλιδα σήμερα αφορούν το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ που μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο 50 ετών, στο 3,5% (σ.σ.: η επίσημη ανακοίνωση έγινε την Παρασκευή 4/10).
Έχει αλλάξει κάτι σε αυτό το μέτωπο; Όχι.
Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να παρουσιάζει καθυστέρηση, να μην οδηγήσουν και δεν είναι αυτή που θα μας οδηγήσει σε μία παγκόσμια ύφεση και φυσικά σε ύφεση των ΗΠΑ.
Ορισμένα αφορούν τους περίφημους «πληροφοριοδότες» στο επονομαζόμενο σκάνδαλο Ukrainegate και αφορούν τον ρόλο του Αμερικανού προέδρου στην όλη υπόθεση και φυσικά το ενδεχόμενο αποπομπής του.
Όμως ούτε σε αυτό το πεδίο υπάρχει κάτι καινούργιο που αξίζει πραγματικά να απασχολήσει τους επενδυτές.
Όπως είναι φυσικό στις ειδήσεις κυριαρχεί και το ζήτημα του Brexit, καθώς, όπως όλα δείχνουν, ο Emmanuel Macron τόνισε στον Βρετανό πρωθυπουργό Boris Johnson ότι έχει περιθώριο μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας προκειμένου να καταθέσει μία νέα αξιόπιστη πρόταση, η οποία μπορεί να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 Οκτωβρίου.
Μετά από αυτήν την ημερομηνία ό,τι και να κάνει ο Johnson μάλλον θα είναι αργά.
Ούτως ή άλλως το σχέδιο του Johnson που έχει διαρρεύσει στον Τύπο είναι μάλλον για τα… σκουπίδια.
Το πιο σημαντικό, όμως, δημοσίευμα είναι αυτό του Bloomberg, το οποίο αναφέρει ότι οι Κινέζοι υπεύθυνοι για τη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ φθάνουν την τρέχουσα εβδομάδα στις ΗΠΑ, αλλά δεν προσκομίζουν μαζί τους καμία θετική είδηση.
Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η κινεζική άρνηση να αντιμετωπίσει το διαρθρωτικό οικονομικό της μοντέλο είναι κάτι που επανέλαβαν ότι θα συμβεί ξανά και ξανά και είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν αναμένουμε να γίνει πραγματική συμφωνία. Έτσι δεν υπάρχει καμία αλλαγή ούτε σε αυτό το ζήτημα.
Το Πεκίνο εμφανίζεται έτοιμο για μία ακόμη μπλόφα.
Όπως έχει, ορθά, υποστηρίξει και ο Trump κάθε φορά που το Πεκίνο που βρίσκεται στη… γωνία, γίνεται όλο και πιο επιθετικό.
Αυτή η άποψη του Trump έχει επιβεβαιωθεί αρκετές φορές, καθώς όταν η Κίνα θεωρεί ότι τις ασκούνται αφόρητες πιέσεις, η πρώτη της επιλογή είναι να αποχωρίσει από τις διαπραγματεύσεις.
Το έπραξε τον Μάιο 2019 και λίγες ημέρες αργότερα φρόντισε να περάσει στην αντεπίθεση και να επιβάλλει νέους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.
Εάν, δε, η Κίνα θεωρεί ότι ο Trump –και λόγο του Ukrainegate- βρίσκεται υπό πίεση, τότε θα καταστεί ακόμη πιο επιθετική.
Είναι λάθος να πιστεύει κάποιος ότι ο Trump φταίει για όλα τα πισωγυρίσματα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα.
Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες και από το Πεκίνο, το οποίο χρησιμοποιεί την ίδια τακτική και στην περίπτωση του Χονγκ Κονγκ
Εν τω μεταξύ, οι φήμες αφθονούν ότι η Τουρκία βρίσκεται κοντά σε εισβολή της βορειοανατολικής Συρίας, όπου τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων που συνέβαλαν στη νίκη του ISIS και των τουρκικών.
Ωστόσο, ποιες είναι οι πολυδιάστατες συνέπειες εάν η Τουρκία κινηθεί αυτή τη στιγμή;
Και ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο αν η Τουρκία κινείται πράγματι και δεν υπάρχουν βραχυπρόθεσμες συνέπειες;
Για τις αγορές η προειδοποίηση θα πρέπει να είναι σαφής: προσπαθήστε να μην κάνετε λάθος υπολογισμούς των κινδύνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης