Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia: Οι πιθανότητες μιας συμφωνίας για το Brexit είναι κοντά στο μηδέν

tags :
Eurasia: Οι πιθανότητες μιας συμφωνίας για το Brexit είναι κοντά στο μηδέν
Ο χρόνος εξαντλείται γρήγορα για να υπάρξει μια συμφωνία Brexit πριν από την επίσημη ημερομηνία αναχώρησης της 31ης Οκτωβρίου
Η Γαλλία φαίνεται να έχει δώσει περιθώριο στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το τέλος της εβδομάδας να συζητήσει και να καταλήξει σε ένα εφαρμόσιμο σχέδιο Brexit, αλλά οι αναλυτές λένε ότι είναι πολύ απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε σήμερα στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Boris Johnson, ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα πρέπει να συνεχιστούν «ταχέως» με τον αρχηγό διαπραγματευτή της ΕΕ, Michel Barnier, προκειμένου οι Βρυξέλλες να αξιολογήσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας αν «είναι δυνατή μια συμφωνία που σέβεται τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
Το κάλεσμα Macron έρχονται αφού η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υπέβαλε προτάσεις που ελπίζει ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση γύρω από το αμφισβητούμενο ζήτημα του ιρλανδικού "backstop" το οποίο θεωρήθηκε ως εμπόδιο στη συμφωνία του Brexit που συμφωνήθηκε από το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι νέες προτάσεις θα προέβλεπαν ότι η Βόρεια Ιρλανδία (μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου) θα παραμείνει στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά αγαθών αλλά θα εγκαταλείψει την τελωνειακή ένωση.
Η Βρετανία δήλωσε ότι οι έλεγχοι για τα εμπορεύματα που μεταφέρονται από τη Βόρεια Ιρλανδία στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας θα υποβάλλονται σε τελωνειακούς ελέγχους εκτός των συνόρων και θα εξαλείφουν την ανάγκη για οποιαδήποτε φυσική συνοριακή υποδομή στο νησί της Ιρλανδίας.
Αλλά το σχέδιο έλαβε χλιαρή υποδοχή στις Βρυξέλλες.
Η ΕΕ ανησυχεί ιδιαιτέρως για το πώς και κατά πόσον οι τελωνειακές ρυθμίσεις (όπως οι έλεγχοι αγαθών), όπως προβλέπεται στις βρετανικές προτάσεις, θα μπορούσαν και θα λειτουργούσαν στην πράξη.

Η πιθανότητα μιας συμφωνίας Brexit

Ο χρόνος εξαντλείται γρήγορα για να υπάρξει μια συμφωνία Brexit πριν από την επίσημη ημερομηνία αναχώρησης της 31ης Οκτωβρίου.
Μετά από μια δοκιμασία με το Κοινοβούλιο, ο Johnson υποχρεώθηκε από το νόμο (μια πράξη του Κοινοβουλίου γνωστή ως "Benn Act") να ζητήσει από την ΕΕ μια καθυστέρηση στην ημερομηνία αναχώρησης εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.
Ο Johnson έχει επανειλημμένα πει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει το μπλοκ με ή χωρίς συμφωνία.
Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η ΕΕ θα δεχόταν άλλη καθυστέρηση.
Ειδικότερα, η Γαλλία δεν υποστηρίζει ένα τέτοιο σχέδιο.
Η ΕΕ επίσης αναμένεται να αποφύγει τις συζητήσεις της τελευταίας στιγμής στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17 Οκτωβρίου.
Ως εκ τούτου, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου θεωρείται ως επίσημο σημείο διακοπής των συνομιλιών.
"Οι πιθανότητες μιας συμφωνίας αυτής της εβδομάδας είναι τώρα κοντά στο μηδέν.
Και οι δύο πλευρές έχουν κίνητρο να συνεχίσουν τις συνομιλίες μέχρι το επίσημο σημείο διακοπής τους την Παρασκευή ", δήλωσε σε σημείωμα τη Δευτέρα ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος της Ευρώπης στον όμιλο Eurasia.
Δεδομένου ότι ο Johnson ήταν τόσο ανυπόμονος ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου υπό οποιοδήποτε σενάριο, η ομάδα του Eurasia πιστεύει ότι ο ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται ότι θα αναγκαστεί να ζητήσει επέκταση προκειμένου να κατευνάσει τους ψηφοφόρους πριν από πιθανές εκλογές.
"Πιστεύουμε ότι ο Johnson θα ακολουθήσει μια στρατηγική που ορισμένοι αναλυτές περιγράφουν ως παρελκυστική για μια επέκταση.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξακολουθεί να υπόσχεται «καμία καθυστέρηση» παρόλο που γνωρίζει ότι οι προοπτικές μιας συμφωνίας είναι ελάχιστες», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης