Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στα ύψη το γεωπολιτικό ρίσκο - Επικίνδυνες ισορροπίες σε ανατ. Μεσόγειο, Συρία, Ιράκ

tags :
Στα ύψη το γεωπολιτικό ρίσκο - Επικίνδυνες ισορροπίες σε ανατ. Μεσόγειο, Συρία, Ιράκ
Αστάθμητος παράγοντας για τις αγορές οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Στα ύψη βρίσκεται το γεωπολιτικό ρίσκο στις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι μία λάθος κίνηση θα αποτελέσει την αφορμή για την επόμενη μεγάλη κρίση, την ώρα που εντείνεται η ανησυχία για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.
Στο ήδη τεταμένο κλίμα λόγω της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας - Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αβεβαιότητας σχετικά με το Brexit, προστίθενται γεγονότα που απειλούν τη γεωπολιτική σταθερότητα σε Μέση Ανατολή και ανατολική Μεσόγειο.

Βόρεια Συρία

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι οι ΗΠΑ αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη βόρεια Συρία και δίνουν στην ουσία το «πράσινο φως» στον πρόεδρο Erdogan να εισβάλει στην περιοχή με τα τουρκικά στρατεύματα, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το «άδειασμα» των Κούρδων της βόρειας Συρίας από τον πρόεδρο Trump στέλνει λάθος μήνυμα στους συμμάχους των ΗΠΑ και αποτελεί σημάδι αναξιοπιστίας.
Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ προειδοποιεί για δραματικές συνέπειες από την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Κυπριακή ΑΟΖ

Παράλληλα, η Άγκυρα εντείνει τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ , διαμηνύοντας ότι την Δευτέρα (7/10) θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στο οικόπεδο 7 το οποίο η Κύπρος έχει παραχωρήσει στις εταιρείες Total και Eni για ερευνητικές δραστηριότητες.
Λάδι στη φωτιά ήλθε να ρίξει εκ νέου την Κυριακή (6/10) ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, λέγοντας πως έχει πολλαπλασιαστεί το κόστος πρόκλησης ζημιάς στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται πως σε ανακοίνωση της (στις 4/10) η κυπριακή Προεδρία αναφέρει ότι η επαπειλούμενη γεώτρηση του Yavuz, αυτή τη φορά εντός τεμαχίου που έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνιστά μια εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αυτά προκύπτουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς επίσης και από το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο.
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της κυπριακης προεδρίας, Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε ότι το Yavuz θα αρχίσει νέο γύρο επιχειρήσεων γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο στις 7 Οκτωβρίου του 2019, ενώ και σήμερα, Σάββατο 5/10 ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, F. Donmez, τόνισε ότι "το πλωτό γεωτρύπανό μας Yavuz έφθασε στην τοποθεσία Guzelyurt-1" και θα αρχίσει γεωτρήσεις το συντομότερο.
Στο πλευρό της Κύπρου τάχθηκε η Ελλάδα καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ιράκ

Άλλο ένα μέτωπο που ανησυχεί τους αναλυτές είναι η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν αφήσει πίσω τους πάνω από 100 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, με τα σενάρια για πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης να φουντώνουν.
Ο επικεφαλής της Χασντ αλ Σάαμπι, μιας ισχυρής πολιτοφυλακής όπου κυριαρχούν σιίτες που πρόσκεινται στο Ιράν, δήλωσε σήμερα έτοιμος να επέμβει προκειμένου να εμποδίσει «ένα πραξικόπημα ή μια εξέγερση» στο Ιράκ, αν η κυβέρνηση του το ζητήσει.
Την ίδια ώρα, έντονη είναι η φημολογία για εμπλοκή του Ιράν, με την Τεχεράνη να διαψεύδει, καλώντας τον ιρακινό λαό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.
Ιρανοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι υποκινούν τις ταραχές στο Ιράκ.

Αστάθμητος παράγοντας για τις αγορές

 Η ζημιά που δύναται να προκαλέσει το γεωπολιτικό ρίσκο στις αγορές, αντικατοπτρίστηκε πρόσφατα στην αγορά πετρελαίου, μετά την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στη Σαουδική Αραβία.
Η αναταραχή προκάλεσε ραγδαία άνοδο στις τιμές του «μαύρου χρυσού» αν και στην πορεία η αγορά κατάφερε να βρει τις ισορροπίες της, καθώς η Σαουδική Αραβία αποκατέστησε άμεσα την παραγωγή.
Την ώρα που η ανησυχία για ύφεση σε ΗΠΑ και Γερμανία είναι στα ύψη, ενώ μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος, οι αναλυτές θεωρούν αστάθμητο παράγοντα τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Όπως προειδοποιεί η ΕΚΤ «η γεωπολιτική αβεβαιότητα αποτελεί ένα αυξανόμενο κίνδυνο για τις αγορές διεθνώς, καθώς και για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης».
Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της BlackStone εκτιμούν ότι το μόνο που θα διαταράξει την αμερικανική ανάπτυξη είναι ένα είδος γεωπολιτικού προβλήματος.
Προς το παρόν οι αγορές δεν επηρεάζονται σημαντικά από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ωστόσο η κλιμάκωση είναι ραγδαία σε πολλά μέτωπα και αναμένονται με ενδιαφέρον οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης