Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μόλις αρχίσει το sell off των ομολόγων... τότε το Brexit θα έχει καταστρέψει το Λονδίνο

tags :
Μόλις αρχίσει το sell off των ομολόγων... τότε το Brexit θα έχει καταστρέψει το Λονδίνο
Μέχρι τώρα τα βρετανικά ομόλογα είχαν ενεργήσει ως καταφύγιο από τον κίνδυνο του Brexit
Μπορεί όλοι παγκοσμίως να αναφέρουν την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τη μεγάλη ανησυχία του επόμενου διαστήματος, αλλά οι επενδυτές, ειδικά εκείνοι των βρετανικών ομολόγων δεν δείχνουν να ανησυχούν.
Και αυτό παρατηρείται ακόμη και όταν ο πρωθυπουργός Boris Johnson έχει ενισχύσει τη ρητορική του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος αυτού του μήνα - ακόμη και αν δεν υπάρχει βάση για μια μελλοντική σχέση.
Στο χειρότερο σενάριο, μια χαοτική έξοδος, ακολουθούμενη από μειώσεις των επιτοκίων, πτώση της λίρας, κυβέρνηση που ενισχύει τις δαπάνες και μια κεντρική τράπεζα που αγωνίζεται να στηρίξει τις αγορές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε sell off στα ομόλογα της χώρας.
Μέχρι τώρα τα βρετανικά ομόλογα είχαν ενεργήσει ως καταφύγιο από τον κίνδυνο του Brexit.
Αλλά κάποιοι διαχειριστές χρήματος αρχίζουν να ανησυχούν για την ισχυρή εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από ξένες επενδύσεις για τη χρηματοδότηση του μεγάλου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
"Εάν έχουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, τότε οι ξένοι θα αρχίσουν να ανησυχούν πραγματικά", δήλωσε ο Mike Riddell, διευθυντής χαρτοφυλακίου της Allianz Global Investors, ο οποίος μείωσε την κατοχή του χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου τις τελευταίες εβδομάδες.
"Σε αυτό το περιβάλλον τα βρετανικά ομόλογα θα είναι ένα ασφαλές καταφύγιο;
Απολύτως όχι - πρόκειται να είναι το αντίθετο των ασφαλών καταφυγίων. "
Μια συντριβή της αγοράς ομολόγων θα οδηγούσε το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης υψηλότερα, καθιστώντας πιο οδυνηρή την προσπάθεια για κάθε κυβέρνηση μετά τη Brexit να ξεπεράσει το πρόβλημα.
Μαζί με την αρχική οικονομική αναστάτωση, αυτό θα κινδύνευε να οδηγήσει τη χώρα σε μια βαθύτερη ύφεση.
Ενώ η λίρα έχει μειωθεί κατά 18% από το δημοψήφισμα για το Brexit τον Ιούνιο του 2016, τα ομόλογα έχουν επιστρέψει στους επενδυτές σχεδόν το 20%.
Ο Επικεφαλής Επενδύσεων της North Asset Management, Γιώργος Παπαμαρκάκης, έχει παρόμοια άποψη και εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των βρετανικών ομολόγων με μεγάλη ωριμότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης