Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διεθνής ανησυχία για την εισβολή των Τούρκων στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ - Πυρά Μητσοτάκη κατά Erdοgan

Διεθνής ανησυχία για την εισβολή των Τούρκων στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ - Πυρά Μητσοτάκη κατά Erdοgan
Λάδι στη φωτιά ήλθε να ρίξει εκ νέου την Κυριακή (6/10) ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, λέγοντας πως έχει πολλαπλασιαστεί το κόστος πρόκλησης ζημιάς στην Τουρκία.
(upd8) Σοβαρές ανησυχίες εκφράζονται σε διεθνές πλέον επίπεδο για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ  με την Άγκυρα να έχει διαμηνύησει ότι την Δευτέρα (7/10) θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στο οικόπεδο 7 το οποίο η Κύπρος έχει παραχωρήσει στις εταιρείες Total και Eni για ερευνητικές δραστηριότητες.
Λάδι στη φωτιά ήλθε να ρίξει εκ νέου την Κυριακή (6/10) ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, λέγοντας πως έχει πολλαπλασιαστεί το κόστος πρόκλησης ζημιάς στην Τουρκία. Εκτάκτως μεταβαίνει τη Δευτέρα (7/10) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Κύπρο.
Τηλεφωνική επικοινωνία του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Γάλλο ομόλογό του, Emmanuel Macron.
 
Πυρά Μητσοτάκη: Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο με τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Πυρά στην Τουρκία για τις τελευταίες προκλητικές της κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και για την πρόθεση της να διεξαγάγει γεωτρήσεις στο οικόπεδο 7 εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επιτέθηκε στην Άγκυρα κατηγορώντας την ότι παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο.
Σε δηλώσεις του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram ενόψει της τριμερούς συνάντησης Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου αύριο Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, στο Κάιρο, ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για προκλητικές κινήσεις από την Άγκυρα, οι οποίες συνοδεύονται από μία ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική.
«Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν την τελευταία και πιο προκλητική τουρκική κίνηση.
Τουρκικές προκλήσεις - όπως αυτές που εξελίσσονται στην Κύπρο - σαφέστατα δεν δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για τη θετική επανεκκίνηση που η Ελλάδα επιθυμεί και επιδιώκει» αναφέρει ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος σχετικά με την τριμερή συνάντηση Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου, κάνει λόγο για έναν «ισχυρό θεσμό πολυθεματικής και διευρυνόμενης περιφερειακής συνεργασίας, ο οποίος είναι ανοιχτός σε όλα τα κράτη της περιοχής που έχουν ως βάση της εξωτερικής τους πολιτικής και των σχέσεών τους με τους γείτονές τους, τον σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και την εφαρμογή, στην πράξη, της αρχής της καλής γειτονίας».
Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό – προσφυγικό και τις αυξανόμενες ροές των τελευταίων μηνών, ο κ.Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι η Ελλάδα εντείνει την επιτήρηση στα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορά της, ζητώντας και από την Τουρκία να εντείνει τις δικές της προσπάθειες και να αυξήσει την επιτήρηση της ακτογραμμής της.
Ο πρωθυπουργός παρατηρεί ότι από τον Μάιο μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί αύξηση στις εισόδους κατά 241% σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόνο τον Σεπτέμβριο εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια περίπου 11.000 άτομα.
«Η ραγδαία αυτή αύξηση έχει οδηγήσει τις δομές φιλοξενίας και τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για το μεταναστευτικό σε οριακή κατάσταση.
Προσπαθούμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες ασύλου, προβαίνοντας και σε ορισμένες τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε όσοι δικαιούνται άσυλο να το λαμβάνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και όσοι δεν το δικαιούνται να μπαίνουν άμεσα σε διαδικασία επιστροφής.
Αλλιώς, οι καθυστερήσεις αποβαίνουν, δυστυχώς, σε βάρος όσων δικαιούνται διεθνή προστασία.
Παράλληλα ζητούμε από τους εταίρους μας στην ΕΕ μεγαλύτερη αλληλεγγύη και συνεργασία στο πλαίσιο της συνολικής προσέγγισης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία θα πρέπει να δίνει τη δέουσα βαρύτητα και στην αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν στον ξεριζωμό», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης.
Σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «οι Έλληνες πολίτες γύρισαν την πλάτη στον λαϊκισμό στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα δίνοντας εντολή σε μία μετριοπαθή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση να εφαρμόσει μία διαφορετική οικονομική πολιτική» μέσω της προώθησης μεταρρυθμίσεων και τη μείωσης της φορολογίας με στόχο, όπως υποστηρίζει, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη δημιουργία πολλών, νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
«Μειώνουμε τους φόρους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ξεμπλοκάρουμε με ταχείς ρυθμούς τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ (όπως για παράδειγμα αυτό που παλαιού αεροδρομίου στο "Ελληνικό") και απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον με καίριες παρεμβάσεις», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια αναγνωρίζεται ήδη από τις αγορές, όπως αποτυπώνεται στη σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας, «αλλά και ευρύτερα, όπως φανερώνει η εντυπωσιακή ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα».
«Χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, αφήνοντας πίσω της το σκηνικό αυτής της δεκαετίας: Την περιπέτεια της οικονομικής κρίσης και το επώδυνο πισωγύρισμα του λαϊκισμού.
Οι Έλληνες περάσαμε πολλά, αλλά βγαίνουμε ενωμένοι και αισιόδοξοι από τη διπλή αυτή περιπέτεια» υπογραμμίζει ο Κ. Μητσοτάκης.

Αυστηρό μήνυμα Tusk σε Άγκυρα: Οι παράνομες γεωτρήσεις υπονομεύουν τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας

Την στήριξή του στην Κύπρο εξέφρασε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Τwitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, D. Tusk.
Αναφερόμενος στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Tusk έγραψε στο Τwitter ότι η ΕΕ «στέκεται μαζί με την Κύπρο».
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες «παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.
Η ΕΕ στέκεται ενωμένη πίσω από την Κύπρο».

Image


Δένδιας: Η Κύπρος δεν είναι μόνη - Περιχαρακωμένη στα αδιέξοδα των δικών της άστοχων επιλογών η Τουρκία  

Ηχηρό μήνυμα ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη της απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις έστειλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τη Λευκωσία μετά τη συνάντησή του σήμερα (7/10) το απόγευμα με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη με τον οποίο είχε μία συζήτηση σε βάθος για τις τελευταίες εξελίξεις.
Σκοπός της επίσκεψής του όπως τόνισε ο κ. Δένδιας ήταν να συντονίσουν οι δύο χώρες τα επόμενα βήματά τους εν όψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο πλαίσιο του οποίου "θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας και θα εξετάσουμε τον βέλτιστο τρόπο της κοινής μας αντίδρασης" καθώς "είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της".
Η συζήτηση με τον Κύπριο ομόλογό του, όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών διεξήχθηκε σε "μία συγκυρία κατά την οποία η απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και οι παράνομες δραστηριότητες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται και, δυστυχώς, εντείνονται" υπογραμμίζοντας ότι "οι τουρκικές προκλήσεις αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, αγνοούν τις ευρωπαϊκές αξίες, αγνοούν και τις σαφείς τοποθετήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής".
Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε ότι ενημέρωσε διεξοδικά τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, M.Pompeo κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα και ανέφερε το "ιδιαίτερα ισχυρό μήνυμα από την Αθήνα" που έστειλε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ "συντασσόμενος με την εδραιωμένη πεποίθηση ότι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει κάθε προσπάθεια προαγωγής της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή" τονίζοντας μάλιστα ότι "οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες και ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή".
Αντίστοιχα, όπως πρόσθεσε ο Ν. Δένδιας "τοποθετήθηκαν, επίσης, σημαντικές χώρες, εταίροι της Ελλάδας και της Κύπρου, τονίζοντας ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι η μόνη αποδεκτή οδός στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις".
Συμπλήρωσε δε χαρακτηριστικά ότι "η διπλωματία των κανονιοφόρων έχει, ευτυχώς, παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Προ πολλού.
Ανήκει στο 19ο αιώνα" αποσαφηνίζοντας ότι "η στρατιωτικοποίηση και η τεχνητή κλιμάκωση μιας ήδη οξυμμένης κατάστασης είναι η επωδός ταραξία, περιχαρακωμένου στα αδιέξοδα των δικών του άστοχων επιλογών.
Δεν είναι επιλογή ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού, δημοκρατικού κράτους δικαίου".
Αναφορικά με την προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, θέμα το οποίο συζήτησε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Ν. Δένδιας είπε ότι είναι μία "προοπτική που, δυστυχώς, δυσχεραίνουν οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, ακόμη και σε αδειοδοτημένα οικόπεδα, αλλά και στην Αμμόχωστο".
Επ' αυτού μάλιστα διαμήνυσε ότι "η τουρκική παραβατικότητα δεν πρόκειται να κάμψει την ακλόνητη βούλησή μας για άρση της απαράδεκτης τουρκικής κατοχής στο νησί" επαναλαμβάνοντας την δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι "η επίλυση του Κυπριακού παραμένει κύριο μέλημα της εξωτερικής μας πολιτικής. Πυξίδα στις προσπάθειες αυτές παραμένει το Διεθνές Δίκαιο, τα Ψηφίσματα των ΗΕ και το Κοινοτικό Κεκτημένο".


Πέτσας: Προκλητική η Τουρκία σε Κύπρο – Προς όφελος της η βελτίωση της σχέσης της με την ΕΕ

Την θέση ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει μια προκλητική συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο αλλά και σε άλλους τομείς, όπως το προσφυγικό – μεταναστευτικό διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε πως θα είναι προς όφελος όλων η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.
«Αυτή τη στιγμή οι γείτονές μάς έχουν αναπτύξει μια προκλητικότητα και στην Κύπρο αλλά και σε άλλους τομείς όπως το προσφυγικό-μεταναστευτικό που είναι αντικείμενο προβληματισμού.
Θέλουμε απτά αποτελέσματα από μέρους τους να σταματήσουν τις προκλήσεις στην ΑΟΖ και τη θάλασσα της Κύπρου αλλά και να ελέγξουν τις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές στην ενδοχώρα αλλά και στα χωρικά τους ύδατα» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ.Πέτσας, ο οποίος επεσήμανε πως «θα είναι προς όφελός τους η σχέση τους με την ΕΕ να βελτιωθεί καθώς έχουν λαμβάνειν χρήματα από την ΕΕ».
Ερωτηθείς για τα επεισόδια που έγιναν το περασμένο Σάββατο κατά τη διαδήλωση του ΠΑΜΕ για την παρουσία του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Mike Pompeo στην Ελλάδα ο κ. Πέτσας είπε πως δεν είναι ανεκτή η βία από όσους διαδηλώνουν.
«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της αλλά η βία από όσους διαδηλώνουν δεν είναι ανεκτή.
Ο καθένας μπορεί να διαδηλώσει αλλά με κόσμιο τρόπο.
Δεν θα είναι καλό μήνυμα να έχουμε κλιμάκωση βίας.
Είναι η δεύτερη φορά που έχουμε τέτοια ένταση με το ΠΑΜΕ, η πρώτη ήταν με το συμβολαιογραφείο την περασμένη εβδομάδα» είπε ο κ. Πέτσας, ο οποίος κληθείς να αποτιμήσει την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, έκανε λόγο για απτά αλλά και συμβολικά αποτελέσματα όπως η ξεκάθαρη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο
Ερωτηθείς για τις επαφές Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο ο κ. Πέτσας είπε ότι «σήμερα θα γίνει η επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς για να γίνουν ραντεβού την Παρασκευή στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή».
«Η ατζέντα η δική μας θα είναι η ψήφος των αποδήμων αλλά οποιοδήποτε θέμα θέλει να στείλει κάποιος πολιτικός αρχηγός θα συζητηθεί» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος σχετικά με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα λύσει και το θέμα των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και την χαμηλή ανταποδοτικότητα των συντάξεων «όταν πάρουμε στα χέρια μας τις καθαρογραμμένες αποφάσεις».
«Τα δύο ζητήματα αυτά θα διορθωθούν κατά γράμμα με βάση τις αποφάσεις» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας διευκρινίζοντας ότι «έχει μια δημοσιονομική πλευρά το ζήτημα, αν είναι δέκα μήνες ή περισσότερα τα αναδρομικά».
«Θα υπάρξει νέο ασφαλιστικό για να δούμε πώς βελτιώνουμε την ανταποδοτικότητα γιατί αυτό σημαίνει από μόνη της αύξηση συντάξεων και αυτό αποτελεί μια δημοσιονομική πτυχή που πρέπει να εξεταστεί» είπε ο κ.Πέτσας, αναφέροντας πως «αν έχουμε σε 15 ημέρες τις καθαρογραμμένες αποφάσεις του ΣτΕ θέλουμε σε ένα τρίμηνο να παρουσιάσουμε την πρότασή μας».

Έμμεση απάντηση Erdogan σε Pompeo

«H Toυρκία διανύει μια περίοδο που θα καθορίσει το μέλλον της για τα επόμενα 25 και 50 χρόνια.
Οι κρυφές και οι ανοιχτές επιθέσεις εναντίον του λαού μας δεν κατάφεραν να τον γονατίσουν, αλλά κούρασαν.
Γίναμε πιο δυνατοί με κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε.
Τώρα όμως  έχει πολλαπλασιαστεί το κόστος πρόκλησης ζημιάς στην Τουρκία» , σημείωσε ο Erdogan μιλώντας σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και δίνοντας έμμεση απάντηση στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος από την Αθήνα τόνισε πως δεν μπορεί να επιτραπεί στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Garber (Πρέσβης ΗΠΑ στην Κύπρο): Έχουμε κάνει σαφές στην Τουρκία ότι τέτοιες προκλητικές ενέργειες δεν είναι αποδεκτές


Σαφές μήνυμα κατά της Τουρκίας και των προκλητικών της ενεργειών στην Κυπριακή ΑΟΖ στέλνει η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο Judith Garber μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης της ExxonMobil η οποία έχει αναλάβει τις εξορύξεις στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ.
«Έχουμε κάνει σαφές στην Τουρκία ότι τέτοιες προκλητικές ενέργειες δεν είναι αποδεκτές», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο πλαίσιο των δηλώσεων του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo από την Αθήνα.
«Όπως ανέφερε χθες ο Mike Pompeo, οι όποιες δραστηριότητες στα διεθνή ύδατα, διέπονται από κανόνες. Έχουμε κάνει σαφές στην Τουρκία ότι τέτοιες ενέργειες δεν γίνονται αποδεκτές. Εμείς θα συνεχίσουμε μέσω της διπλωματικής οδού να διασφαλίσουμε αυτούς τους κανόνες» είπε η Αμερικανίδα πρέσβης.
Ερωτηθείσα πώς θα γίνει αυτό, η κ. Barber αρκέστηκε να απαντήσει ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε επάνω σ' αυτό το θέμα πολύ σκληρά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον».

Ρωσική ανησυχία

Μετά το αυστηρό μήνυμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, ήλθε η σειρά της Ρωσίας να εκφράσει την έντονη ανησυχία της.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προτείνει αποφυγή της κλιμάκωσης μιας δυνητικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο και συστήνει την αυστηρή προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Σε σχόλιο από το τμήμα πληροφοριών και Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ρωσικής πρεσβείας στην Κύπρο στο facebook αναφέρεται ότι «παρακολουθούμε με ανησυχία την περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Προτρέπουμε την αποφυγή βημάτων που θα οδηγούσαν στην αποσταθεροποίηση και σε δημιουργία κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, την αυστηρή προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και την προσπάθεια επίλυσης διαφορών αποκλειστικά με ειρηνικά μέτρα», αναφέρεται.

Τηλεφωνική επικοινωνία Macron - Αναστασιάδη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη είχε ο Γάλλος πρόεδρος Emmauel  Macron ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη της χώρας του στην Κυπριακή κυβέρνηση μετά και τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας εντός του τεμαχίου 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και επικοινωνία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17 Οκτωβρίου όπου και θα τεθούν οι έκνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Καταδικάζει και η Ιταλία τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Ιταλία ανησυχεί για τις παράνομες επιχειρήσεις από το τουρκικό σκάφος Yaviz στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, νότια του νησιού, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, στην οποία εκφράζεται η ελπίδα η Τουρκία να στραφεί σε μια πιο εποικοδομητική στάση το συντομότερο δυνατόν.
«Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και αποφυγή παράνομων ενεργειών στην περιοχή», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Επισημαίνεται ακόμη πως τον Ιούλιο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε πολιτικά μέτρα ως απάντηση στις τουρκικές πρωτοβουλίες στην Ανατολική Μεσόγειο, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο καθώς και να συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα αυτό.
 
H σοβαρή κλιμάκωση

Υπενθυμίζεται πως σε ανακοίνωση της (στις 4/10) η κυπριακή Προεδρία αναφέρει ότι η επαπειλούμενη γεώτρηση του Yavuz, αυτή τη φορά εντός τεμαχίου που έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνιστά μια εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αυτά προκύπτουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς επίσης και από το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο.
Image
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της κυπριακης προεδρίας, Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε ότι το Yavuz θα αρχίσει νέο γύρο επιχειρήσεων γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο στις 7 Οκτωβρίου του 2019, ενώ και σήμερα, Σάββατο 5/10 ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, F. Donmez, τόνισε ότι "το πλωτό γεωτρύπανό μας Yavuz έφθασε στην τοποθεσία Guzelyurt-1" και θα αρχίσει γεωτρήσεις το συντομότερο.
Στο πλευρό της Κύπρου τάχθηκε η Ελλάδα καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας

«Η Τουρκία παραβιάζοντας εκ νέου κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, επέλεξε να πραγματοποιήσει γεωτρητικές δραστηριότητες εντός του θαλασσίου τεμαχίου 7, το οποίο και έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση σε ευρωπαϊκές εταιρείες και το οποίο βρίσκεται εντός της ΑΟΖ / υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, ως αυτή έχει οριοθετηθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο μεταξύ των σχετικών παράκτιων κρατών, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, με τη Συμφωνία Οριοθέτησης της ΑΟΖ του 2003.
Η εξερεύνηση ή/και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 7 αποτελεί αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας» υποστηρίζει στην ανακοίνωση της η κυπριακή Προεδρία.
Image
«Η νέα αυτή πρόκληση αποτελεί απτό παράδειγμα της στάσης της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να περιφρονεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις  της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει  τις παράνομες ενέργειες της και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός των θαλασσίων ζωνών της», τονίζει η Προεδρία της Δημοκρατίας, η οποία επισημαίνει ότι «πρόκειται για άλλη μια επιβεβαίωση της απροκάλυπτα προκλητικής και κατ’ εξακολούθηση παραβατικής συμπεριφοράς της Άγκυρας, η οποία επιλέγει να απομακρύνεται  με γοργά βήματα, και οριστικά, από τη διεθνή νομιμότητα, μη διστάζοντας να θέσει σε κίνδυνο  την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Image
Παράλληλα η κυπριακή κυβέρνηση καλεί εκ νέου την Τουρκία όπως τερματίσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και όπως αποσύρει όλα τα γεωτρητικά και σεισμικά πλοία της από την ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Οι απροκάλυπτες απειλές και οι τακτικές εκφοβισμού συνιστούν πρακτική άλλων εποχών.
«Η παρανομία, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά επαναλαμβάνεται, δεν παράγει δίκαιο.
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματά της, εντείνοντας τις προσπάθειές της σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που της προσφέρονται, ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει η κυπριακή Προεδρία.
Image


Επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη για τις τουρκικές προκλήσεις - Αποφάσισαν συντονισμένες ενέργειες

Για την εξελισσόμενη νέα παράνομη επέμβαση της Τουρκίας σε αδειοδοτημένο τεμάχιο της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας συζήτησαν το βράδυ της Παρασκευής 4/10 αλλά και την επομένη τηλεφωνικώς ο Kύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν για συντονισμένες ενέργειες και διαβήματα τόσο προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και προς τα Ηνωμένα Έθνη προς αντιμετώπιση της τουρκικής παράνομης δραστηριότητας.
Σε γραπτή δήλωσή του, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέρει ότι ταυτόχρονα συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα η στενή συνεργασία και ο απόλυτος συντονισμός ανάμεσα στις δύο Κυβερνήσεις.

Η «απάντηση» της Τουρκίας

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Κυπριακής Προεδρίας (όπου αναφέρεται ότι η «εισβολή» του Yavuz στο οικόπεδο 7 συνιστά μια εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας), Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε ότι το Yavuz θα αρχίσει νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στις 7 Οκτωβρίου.
«Το Yavuz θα αρχίσει νέο γύρο επιχειρήσεων γεωτρήσεων στα ανοιχτά, στις 7 Οκτωβρίου 2019» είπε ο Cagatay Erciyes, επικεφαλής του τουρκικού ΥΠΕΞ που ασχολείται με την ανατολική Μεσόγειο.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η περιοχή όπου το Yavuz θα αρχίσει τις γεωτρήσεις ανήκει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

Donmez (Υπ. Ενέργειας Τουρκίας): Το Yavuz θα αρχίσει τις γεωτρήσεις το συντομότερο δυνατόν

Tο συντομότερο δυνατόν θα αρχίσει τις γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου ένα από τα τουρκικά πλοία ερευνών για πετρέλαιο και αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, το Yavuz, όπως δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας F. Donmez.
«Το πλωτό γεωτρύπανό μας Yavuz έφθασε στην τοποθεσία Guzelyurt-1.
Το πλοίο μας ... θα αρχίσει τις γεωτρήσεις το συντομότερο δυνατόν αφού ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες του», έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter ο Donmez.
Image

Η αντίδραση της Ελλάδας

Την αλληλεγγύη της στην Κύπρο εξέφρασε η Ελλάδα με αφορμή την πρόθεση της Τουρκίας να αρχίσει νέες επιχειρήσεις γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών γίνεται λόγος για παράνομες ενέργειες που παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κύπρου και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή.
Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρονται τα εξής:
«Η πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) έρχεται στη συνέχεια σωρείας παραβιάσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.
Η διενέργεια γεωτρήσεως, εντός θαλάσσιας περιοχής η οποία, όχι μόνον βρίσκεται εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, άλλα έχει οριοθετηθεί και αδειοδοτηθεί σε ευρωπαϊκές εταιρίες, είναι σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια νομιμότητας, περιφρονώντας τις εκκλήσεις της ΕΕ και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποκλιμάκωση της έντασης.
Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει απόλυτη ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας. Τέτοιες ενέργειες ουδόλως συμβάλλουν σε αυτό, αντίθετα υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή.
Υπενθυμίζουμε τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 και τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 15ης Ιουλίου 2019. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν κληθεί να συνεχίσουν τις διεργασίες για υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων έναντι της Τουρκίας.
Η λογική των τετελεσμένων δεν δημιουργεί δίκαιο, παραβιάζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές και απομακρύνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος βρίσκεται σε συνεχή επαφή, συνεργασία και συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τους Ευρωπαίους και διεθνείς Εταίρους και Συμμάχους μας για το θέμα.
Εκφράζουμε την απόλυτη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε για μία ακόμη φορά την Τουρκία να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συναγερμός στη Λευκωσία

Σημειώνεται πως τα τελευταία 24ωρα έχει σημάνει συναγερμός στη Λεωκωσία για τη νέα προκλητική ενέργεια της Άγκυρας - 
το Yavuz συνοδεύεται από δύο τουρκικές φρεγάτες, η οποία κορυφώνει τις προκλήσεις και τις πιέσεις της στην ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυπριακά ΜΜΕ, η κυβέρνηση Αναστασιάδη διαμηνύει πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με την Αθήνα όσο και με τον Παρίσι και τη Ρώμη, όπου έχουν γίνει και οι απαραίτητες συνεννοήσεις.
Παράλληλα επισημαίνεται, ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει και με τις εταιρείες Total και Eni ενώ εξέδωσε και ΝAVTEX χαρακτηρίζοντας κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου τις ενέργειες του Yavuz εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Επιπλέον, η Κύπρος αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης σε άτομα και εταιρείες που εργάζονται ή παρέχουν υπηρεσίες ή υποστήριξη στις παράνομες ενέργειες του  Yavuz ενώ η κυβέρνηση Αναστασιάδη αναμένει την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας από την Ε.Ε όπως είχε αποφασίσει ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 Ιουνίου.
Είναι προφανές πως η Άγκυρα κάνει ένα ακόμα βήμα πιο μπροστά στις προκλητικές κινήσεις της (είναι η πρώτη φορά που τουρκικό γεωτρύπανο μπαίνει και απειλεί με γεώτρηση αδειοδοτημένο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ), θέλοντας για άλλη μια φορά αφενός να ενισχύσει την πίεση στη Λευκωσία αφετέρου να μετρήσει αντιδράσεις και απαντήσεις.
Από την πλευρά της η Λευκωσία τηρεί στάση αναμονής και περιμένει να δει που θα καταλήξει η πορεία του Yavuz και τι τελικά προτίθεται να πράξει.
Πάντως ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Fatih Donmez υποστήριξε ότι το Yavuz «κατευθύνεται προς το σημείο Μόρφου 1 όπου θα κάνει τη νέα του γεώτρηση κυματίζοντας τη σημαία μας, δεν θα σταματήσουμε μέχρι να προσφέρουμε τις υπόγειες πηγές μας στον λαό μας. Αν υπάρχουν, θα τις βρούμε οπωσδήποτε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης