Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προϋπολογισμός 2020: Ανάπτυξη 2,8%, αύξηση μισθών 3,5%, ανεργία 16,2%, έσοδα 54 δισ. ευρώ

Προϋπολογισμός 2020: Ανάπτυξη 2,8%, αύξηση μισθών 3,5%, ανεργία 16,2%, έσοδα 54 δισ. ευρώ
Η εκτίμηση αυτή γίνεται σε μια στιγμή που το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο έχει ήδη προειδοποιήσει για τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία

(upd) Σε μια σειρά από αισιόδοξες παραδοχές έχει στηρίξει η κυβέρνηση τις προβλέψεις της για την πορεία των βασικών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών του 2020.
Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή (δείτε εδώ) στηρίζεται, στην εκτίμηση ότι η ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο θα ανέλθει στο 2,8% από 2% φέτος.
Η εκτίμηση αυτή γίνεται σε μια στιγμή που το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο έχει ήδη προειδοποιήσει για τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία, χτυπώντας συγχρόνως «καμπανάκι» για την κάμψη στις πάγιες επενδύσεις.
Συγχρόνως, όλοι οι διεθνείς οίκοι και οργανισμοί έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ, λόγω των μεγάλων αβεβαιοτήτων οι οποίες συνδέονται με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία (ο πόλεμος του πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, ο υπό εξέλιξη εμπορικός πόλεμος, το βάθος και το εύρος των συνεπειών του Brexit κυρίως για τις χώρες που έχουν ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τη Βρετανία κ.ά.).
Η επιβράδυνση του ρυθμού της ανάπτυξης είναι το ένα «ασταθές πόδι», στο οποίο στηρίζεται ο νέος προϋπολογισμός.
Το άλλο είναι η πρόβλεψη για μεγάλη αύξηση των εξαγωγών το επόμενος έτος και κυρίως για τις επενδύσεις.
Και τα δύο μεγέθη έχουν μεγάλο βαθμό εξάρτησης από τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον.
Παρακινδυνευμένη θεωρείται και η πρόβλεψη για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% το 2020 από 1,1% το 2019.
Οχι μόνο γιατί ο προϋπολογισμός παραμένει αλυσοδεμένος με τη δέσμευση για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ή 6,85 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, αλλά και εξαιτίας των νέων φορολογικών μέτρων, που καραδοκούν πάνω από τα ελληνικά νοικοκυριά, για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2020, ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ.
Το θρίλερ κάλυψης του κενού συνεχίζεται με τους δανειστές, οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την Αθήνα, ζητώντας της να καλύψει αυτή τη διαφορά με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που έχει αποστείλει για εξέταση στο πλαίσιο της διαδικασίας για το ευρωπαϊκό εξάμηνο. Τα μέτρα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά προβλέπουν:

1. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΕΝΦΙΑ με επέκταση και αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Μετά την αναθεώρηση των αξιών, τα φορολογικά βάρη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα αυξηθούν σημαντικά το 2020. Ο λογαριασμός θα είναι βαρύτερος για όσους έχουν βίλες και πολυτελείς κατοικίες σε ακίνητα εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού.

2. Κατάργηση της προοδευτικής κλίμακας με βάση την οποία προσδιορίζεται σήμερα το ύψος των δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα που απαιτούνται για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου και επιβολή οριζόντιου συντελεστή 30% στο εισόδημα των φορολογουμένων. Σήμερα, για να εξασφαλίσουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο, πρέπει να εμφανίσουν δαπάνες που έχουν πληρωθεί με κάρτες χρεωστικές ή πιστωτικές ή e-banking που αντιστοιχούν στο 10% του ετήσιου εισοδήματός τους για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα έως 30.000 ευρώ και 20% για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ.

Με το νέο σενάριο της πρότασης για το αφορολόγητο, οι φορολογούμενοι πρέπει να πραγματοποιούν περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές για να κερδίσουν την έκπτωση του φόρου. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξει και ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, άρα και περισσότερα φορολογικά έσοδα για τα ταμεία.

Αυξημένου ρίσκου είναι οι προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού για αυξήσεις μισθών 3,5% το 2020 και μείωση της ανεργίας κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες στο 16,2%, από 18,2% που προέβλεπε το προσχέδιο προϋπολογισμού για φέτος, μετά τις αλλαγές που έρχονται στην εργατική νομοθεσία όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις και τον περιορισμένο ρόλο του ΣΕΠΕ στον έλεγχο.

Επίσης, οι προσδοκίες για εισπράξεις 54 δισ. ευρώ το 2020 δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα συγκεντρωθούν στα ταμεία, λόγω της αστάθειας των εσόδων από ΦΠΑ, που είναι ο μεγάλος παράγοντας αβεβαιότητας του προϋπολογισμού. Στο φετινό οκτάμηνο υπήρξε σημαντική αύξηση στις εισπράξεις ΦΠΑ (653 εκατ. ευρώ), όμως σε αυτές περιλαμβάνεται ΦΠΑ ύψους 271,6 εκατ. ευρώ από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Την ίδια στιγμή, τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών πέρασαν σε αρνητικό πρόσημο (μείωση κατά 58 εκατ. ευρώ ή 4,2%).

Σε ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες, το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει να τις κρατήσει παγωμένες στα φετινά επίπεδα, δηλαδή στα 57,7 δισ. ευρώ.
Και το 2020 ο πληθωρισμός δεν θα αποτελέσει απειλή για την οικονομία, εκτός αν η πορεία του πετρελαίου διεθνώς παραμείνει ανοδική.

Σκυλακάκης (Υφ. Δημοσιονομικής Πολιτικής): Ο προϋπολογισμός του 2020 σηματοδοτεί ριζική στροφή από την υπερφορολόγηση στην ανάπτυξη

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 προβλέπει σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης από το 1,5% που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019 στο 2,8% για το 2020.
Σηματοδοτεί έτσι μια ριζική στροφή της οικονομικής πολιτικής από την υπερφορολόγηση και την αποεπένδυση, προς την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων όλων των πολιτών», αναφέρει ο Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, με με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.
«Προβλέπει επίσης μείωση της ανεργίας (από το 17,4% στο 15,6%) και σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,8%) και των επενδύσεων (+13,4%), που αντανακλούν στην αύξηση των διαθεσίμων εισοδημάτων όλων των πολιτών, μέσω της μείωσης των συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος και της αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Συνολικά τα μέτρα αναθέρμανσης της Οικονομίας μαζί με τις νέες κοινωνικές πρωτοβουλίες φτάνουν τα 1200 εκ. ευρώ και περιλαμβάνουν όλα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα οποία αφορούν δημοσιονομικά το 2020.
Το 2020 λαμβάνονται ταυτόχρονα μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης (ηλεκτρονικές συναλλαγές, φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση τις πραγματικές αξίες ακινήτων κ.α.) και εξορθολογισμού των δαπανών και των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης.
Με τις δράσεις αυτές εξασφαλίζεται δημοσιονομικός χώρος για την μείωση της φορολογίας και την προώθηση της ανάπτυξης και ταυτόχρονα καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση για το 2020 (όπως και για το τρέχον έτος), με την ταυτόχρονη διασφάλιση του συμφωνηθέντος κατά πρόγραμμα πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα ανέλθει το 2020 στο 3,56% του ΑΕΠ.
Ο προϋπολογισμός του 2020 θέτει τις βάσεις για τον τερματισμό της υπερφορολόγησης και της αποεπένδυσης που χαρακτήρισαν την περίοδο 2016-2018, στη διάρκεια της οποίας ασκήθηκε περιοριστική πολιτική ύψους 11,4 δισ. ευρώ, πέραν και επιπλέον των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές και δημιουργεί το δημοσιονομικό χώρο για την πυροδότηση ενός ενάρετου κύκλου οικονομικής προόδου για τα επόμενα χρόνια. Μια νέα κυβέρνηση εφαρμόζει μια καινούρια οικονομική πολιτική με την φιλοδοξία να θέσει τις βάσεις για μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία και κοινωνία», καταλήγει ο κ. Σκυλακάκης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης