Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χονγκ Κονγκ: Εξαντλούνται τα χρήματα από τα ΑΤΜs – Έντονοι φόβοι για bank run

Χονγκ Κονγκ: Εξαντλούνται τα χρήματα από τα ΑΤΜs – Έντονοι φόβοι για bank run
Ολοένα και περισσότερα ΑΤΜs μένουν χωρίς ρευστό στο Χονγκ Κονγκ και ενώ κλιμακώνεται η βία
Η τεταμένη κατάσταση, που επικρατεί στο Χονγκ Κονγκ τους τελευταίους μήνες με συνεχιζόμενα περιστατικά βίας, αποικιοκρατικούς νόμους και καθημερινές διαδηλώσεις φαίνεται πως μεταφέρεται και στον τραπεζικό τομέα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η τραπεζική αρχή του  Χονγκ Κονγκ αναγκάστηκε να εκδώσει μια προειδοποίηση εναντίον μιας «κακόβουλης προσπάθειας να προκαλέσει ένα bank run», μετά τη διασπορά φημών σχετικά με τη δυνατότητα της τοπικής κυβέρνησης να επιβάλει ελέγχους συναλλάγματος, κάνοντας χρήση έκτακτων εξουσιών.
Και ενώ η «de facto» κεντρική τράπεζα τόνιζε ότι το τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό για να αντέξει οποιαδήποτε μεταβλητότητα της αγοράς, ορισμένα από τα στατιστικά στοιχεία που παρείχε δίνουν μια μάλλον ανησυχητική εντύπωση: η νομισματική αρχή ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον το 10% των 3.300 ΑΤΜ αλλά και οι τράπεζες διαπραγματεύονταν με εταιρείες εφοδιαστικής για την ανανέωση τους, καθώς το 5% εξ αυτών δεν είχε χρήματα, προσθέτοντας ότι η παράδοση τραπεζογραμματίων επηρεάστηκε από το κλείσιμο εμπορικών κέντρων και σταθμών του Μετρό.
Αυτό θα είναι αρκετό για να αποτρέψει ένα bank run  στα υπόλοιπα ΑΤΜ;
Η απάντηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι θα συμβεί στις επόμενες 24-48 ώρες στο Χονγκ Κονγκ, αν και τα σημάδια είναι ζοφερά.
Νωρίτερα το Σάββατο (5/10),  η αρχηγός του Χονγκ Κονγκ, επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας Carrie Lam Cheng Yuet-ngor, απηύθυνε έκκληση στο κοινό να καταδικάσει τη βία και να ενστερνιστεί το μέτρο της απαγόρευσης χρήσης μασκών προσώπου στις κινητοποιήσεις, το οποίο προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις. 
Την  ίδια ώρα το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται στα πρόθυρα πλήρους κοινωνικοοικονομικής παράλυσης, καθώς δεκάδες εμπορικά κέντρα, καταστήματα λιανικής πώλησης, παντοπωλεία και τράπεζες δεν άνοιξαν, εξαιτίας ανησυχιών για βίαια επεισόδια και βανδαλισμούς.



Η υπουργός Δικαιοσύνης, Teresa Cheng Yeuk-wah ,υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αυστηρότερων μέτρων χρησιμοποιώντας εξουσίες έκτακτης ανάγκης εάν οι διαμαρτυρίες εξακολούθησαν να ξεφύγουν από τον έλεγχο.
Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την παράταση των ωρών κράτησης για τους συλληφθέντες και την άμεση εξουσιοδότηση της αστυνομίας για δράση χωρίς προηγούμενο νομικό έλεγχο.
Εν τω μεταξύ και ενώ εντείνεται η ανησυχία για μία πιθανή παρέμβαση του κινεζικού στρατού, που θα σημάνει το τέλος της οικονομικής αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ,  η LocalBitcoins, μια δημοφιλής πλατφόρμα για απευθείας συναλλαγές με το ψηφιακό νόμισμα, ανακοίνωσε τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών της στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα.
Και εάν στα τοπικά ΑΤΜ εξαντλούνται τα χρήματα, η ζήτηση στο Χονγκ Κονγκ για bitcoin είναι υψηλή και οδηγεί την αξία του ψηφιακού νομίσματος σε υψηλότερα επίπεδα.
 
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/coin-dance-localbitcoins-hkd-volume.jpg?itok=EDFsTFFa
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης