Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γεωργιάδης: Μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει αλλάξει ο εξωδικαστικός - Θα καταργηθούν σχεδόν όλα τα δικαιολογητικά

Γεωργιάδης: Μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει αλλάξει ο εξωδικαστικός -  Θα καταργηθούν σχεδόν όλα τα δικαιολογητικά
"Θα είναι έτοιμο εντός διετίας το νέο πτωχευτικό πλαίσιο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις", εκτιμά ο 'Αδωνις Γεωργιάδης
«Μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει αλλάξει ο εξωδικαστικός, διότι αυτή τη στιγμή δεν δουλεύει», αναφέρει ο  υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Όπως σημειώνει,  θα καταργηθούν σχεδόν όλα τα δικαιολογητικά και όλη η διαδικασία θα τρέχει αυτόματα μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, χωρίς καμία διαμεσολάβηση, «θα μπαίνουν οι παράμετροι του καθενός στο σύστημα και είτε θα δικαιούται κούρεμα και ρύθμιση είτε όχι».
Για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ο υπουργός εκτιμά ότι  θα είναι έτοιμο εντός διετίας και η λογική θα είναι της «δεύτερης ευκαιρίας».
«Είμαστε υπέρ της άποψης ότι αν κάποιος αποδεδειγμένα χάνει το εισόδημα της περιουσίας του πρέπει να έχει μία φορά την ευκαιρία να ξεκινήσει από την αρχή. Τώρα συζητάμε τα διαδικαστικά.
Υπάρχει μια κεντρική ιδέα, μέχρι τον Νοέμβριο θα ξέρουμε περισσότερα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
 Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης καλεί τους δικαιούχους προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, που λήγει τέλος του 2019, να υποβάλουν τις αιτήσεις τους,  «να πάνε στις τράπεζες να τις ξεκινήσουν.
Μην περιμένουν να βρουν δικηγόρο ή λογιστή», ενώ εκτιμά ότι η μαζική συμμετοχή θα αποτελέσει ισχυρό επιχείρημα προς τους τροϊκανούς για την παράτασή του.
Σημειώνει ότι οι τράπεζες έχουν ζητήσει παράταση, αλλά προς το παρόν «δεν έχει γίνει συμφωνία με τους θεσμούς για παράταση»  και «δεν την δίνουν εύκολα οι τροϊκανοί βλέποντας πως ο νόμος δεν έχει απήχηση».
Για τους στόχους της ανάπτυξης ο υπουργός αναφέρει  ότι είναι 2% για εφέτος, του χρόνου να πλησιάσουμε ή δυνατόν να ξεπεράσουμε το 3% και το 2021 να φτάσουμε το 4% και μιλά για νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβερνήσεως, όπως αυτή του υπουργείου Ανάπτυξης, η απλοποίηση δηλαδή των επιχειρηματικών διαδικασιών, τα κίνητρα στην οικοδομή, η προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων κινητροδοτούν την οικονομία που «αν τα κάνουμε όλα αυτά θα πιάσουμε το 4% στον ορίζοντα που έχουμε θέσει».
Πολύ μεγάλο στοίχημα, κατά τον ίδιο, είναι το ξεκόλλημα των μεγάλων επενδύσεων, καθώς «αν δουν οι ξένοι πως ξεκινούν εμβληματικά έργα θα έρθουν όλο και περισσότεροι», όπως επίσης και το γίνουν 1-2 ιδιωτικοποιήσεις.
Όπως εξηγεί, τα χρονοδιαγράμματα γι’ αυτά είναι όσο το δυνατόν πιο σφικτό και φέρνει για παράδειγμα, το διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά , που «θέλουμε να τον κάνουμε τον Ιανουάριο».
Για το επικείμενο ταξίδι του (11-16/10) στην Κίνα, ο υπουργός επισημαίνει ότι «η Κίνα έχει ήδη πολύ καλή γνώμη για την Ελλάδα, καθώς ό,τι επενδύσεις έχει κάνει εδώ είναι εξαιρετικά προσοδοφόρες.
Η έγκριση του master plan για την Cosco έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη ευφορία στις μεταξύ μας σχέσεις.
Το εγκρίναμε σε χρόνο- ρεκόρ και λύσαμε όλα τα προβλήματα που δεν μπορούσε να λύσει ο ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας πως «οι Κινέζοι έχουν, ήδη, δει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται πάρα πολύ γρήγορα.
Βλέπουν πως αυτά που λέγαμε προεκλογικά τα κάνουμε μετεκλογικά, κάτι που τους αρέσει πάρα πολύ».
Για την επένδυση στο Ελληνικό αναφέρει πως «αφού ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το καζίνο, θα δοθεί η προκαταβολή από την εταιρία Lamda στο Ελληνικό Δημόσιο και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης».
Επιπλέον, έχουν ξεκινήσει και οι διαδικασίες έκδοσης των απαιτούμενων ΚΥΑ για τις επενδύσεις σε Αφάντου και Κασσιόπη.

Μεταναστευτικό και Τουρκία

«Αν εφαρμοστούν οι κυβερνητικές αποφάσεις που λάβαμε μέσα στην εβδομάδα, που θα εφαρμοστούν πολύ γρήγορα, οι ροές θα ανακοπούν», δηλώνει ο υπουργός για το μεταναστευτικό.
Όπως σημειώνει «κανένας δεν θα έρχεται σε μία χώρα και θα πληρώνει 1.500-2.000 ευρώ το κεφάλι στο λαθρέμπορο, γνωρίζοντας ότι πρέπει να επιστρέψει σε έξι μήνες πίσω στην Τουρκία», ενώ «ο λόγος που έρχονται όλοι στην Ελλάδα είναι επειδή ξέρουν πως εδώ μπορούν να μείνουν», αντίληψη που πρέπει να αλλάξει .
Ακόμη, για την τουρκική προκλητικότητα εκτιμά ότι «δεν πρόκειται να κάνει απολύτως τίποτα ο Ερντογάν πέραν του να μιλάει και να βρυχάται.
Έχουμε στρατηγική συμφωνία Ελλάδας, ΗΠΑ, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου.
Οι συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο απομονώνουν την Τουρκία.
Δεν πρόκειται η Τουρκία να τα βάλει με όλους εμάς μαζί.
Δεν είναι η Ελλάδα μόνη της πια».

Για Novartis

Για την υπόθεση Novartis αναφέρει ότι ο ίδιος εν αναμονή της διαδικασίας δεν καταδικάζει κανέναν «ούτε τον κ. Παπαγγελόπουλο».
«Από αυτά που διαβάζω δύο εισαγγελείς, η κ. Ράικου και ο κ. Αγγελής, κατονομάζουν το συγκεκριμένο άνθρωπο.
Δεν είναι εύκολο γι’ αυτόν.
Δύο εισαγγελείς να σε κατηγορούν για παρέμβαση.
Είναι πρόβλημα.
Τώρα από ό,τι μαθαίνω καλείται να καταθέσει και τρίτη εισαγγελέας, η κ. Τσατάνη.
Οταν θα έρθουν οι ψευδομάρτυρες στη Βουλή, θα βγει η «κουκούλα», θα τους ρωτήσουμε ποιος τους έβαλε και θα μάθουμε».
Δηλώνει ότι δεν έχει αμφιβολία ότι για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Novartis «έχουν υπάρξει μεθοδεύσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση».

«Το 2023 οι επόμενες εκλογές»

Ο κ. Γεωργιάδης υπογραμμίζει ότι δεν έχει αυταπάτες ότι η κυβέρνηση θα πάρει 200 ψήφους για τον εκλογικό νόμο και  ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.
Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2023».
Τέλος, χαρακτηρίζει «εντελώς γελοία» την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τον Α. Τσίπρα «επιτέλους να σοβαρευτεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης