Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πρατηριούχοι: Στο 1,05 ευρώ το λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Πρατηριούχοι: Στο 1,05 ευρώ το λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης
Εκτιμάται ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα υψηλότερη περίπου κατά 8 λεπτά το λίτρο συγκριτικά με πέρυσι
Στις 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά, η τιμή του οποίου, βάσει των σημερινών δεδομένων των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου, όπως εκτιμούν οι πρατηριούχοι, θα διαμορφωθεί στο 1,05 ευρώ το λίτρο.
Στην εκτίμηση αυτή προέβη σήμερα, Κυριακή 6/10,  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.) , Γ. Ασμάτογλου στο πλαίσιο πανελλήνιας συγκέντρωσης του κλάδου που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, για να συζητηθούν τα προβλήματα της αγοράς καυσίμων, ενόψει και της έναρξης της περιόδου θέρμανσης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΠΕΚ,  η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι ακριβότερη κατά 8 λεπτά περίπου το λίτρο συγκριτικά με πέρυσι.
Ακόμη, ο κ. Ασμάτογλου έκανε λόγο για δυσβάσταχτη φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης και υπογράμμισε την ανάγκη να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ώστε τα νοικοκυριά να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου.
Στη διάρκεια της πανελλήνιας συγκέντρωσης του κλάδου συζητήθηκαν τα προβλήματα της αγοράς καυσίμων,  όπως η ανεξέλεγκτη παραβατικότητα, ο  αθέμιτος ανταγωνισμός, η πολυνομία και η γραφειοκρατία.
Όπως αναφέρθηκε, για τα πρατήρια έχουν συναρμοδιότητα έξι υπουργεία και η ανεξάρτητη Αρχή ανταγωνισμού, ενώ ταυτόχρονα οι πρατηριούχοι είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν και να ανανεώνουν 35 διαφορετικές άδειες για τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ επεσήμανε ότι υπολειτουργούν τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης Αγοράς Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ) και εξαντλούν τη δραστηριότητά τους στα πρατήρια.
«Η ανεξέλεγκτη παραβατικότητα οφείλεται στις δομικές αδυναμίες της Διοίκησης, στην πολυνομία, την σύγχυση αρμοδιοτήτων αλλά και την απροθυμία της πολιτείας να βάλει τάξη στην αγορά καυσίμων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ασμάτογλου, ο οποίος σημείωσε επίσης πως ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης καυσίμων και η καθετοποίηση της αγοράς έχουν οδηγήσει, συ συνδυασμό με την οικονομική κρίση - εκατοντάδες πρατήρια σε «λουκέτο».
Τέλος, ο κ. Ασμάτογλου υπογράμμισε  ότι είναι αδύνατο ένας πρατηριούχος να λειτουργήσει 100% νόμιμα, καθώς είναι τέτοιο το πλήθος των φορολογικών, τελωνειακών, αγορανομικών, υγειονομικών, πολεοδομικών, αστυνομικών, εργασιακών, ασφαλιστικών, πυροσβεστικών και άλλων διατάξεων ασφαλείας, που είναι πραγματικά αδύνατο κάποιος να τις γνωρίζει και να τις εφαρμόζει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης