Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Παραμένει αντιμέτωπη με κινδύνους η ελληνική οικονομία – Αγκάθια στην αγορά εργασίας

ΔΝΤ: Παραμένει αντιμέτωπη με κινδύνους η ελληνική οικονομία – Αγκάθια στην αγορά εργασίας
Την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις τονίζει, εκ νέου, το Ταμείο
Σταθερό στις απόψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) όπως φαίνεται και από την – περιορισμένη- αναφορά του σε αυτήν, στη ετήσια έκθεσή του Annual Report 2019, που αφορά τα πεπραγμένα του Ταμείου για το τρέχον έτος.
Το Ταμείο τονίζει ότι τον Μάρτιο του 2019 το διοικητικό του συμβούλιο ολοκλήρωσε την πρώτη μετά-μνημονιακή εξέταση της Ελλάδας και προσθέτει ότι «η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας επιταχύνεται και είναι διευρυμένη.
Η ανάπτυξη αναμένεται ότι θα φθάσει φέτος το 2,4% (από 2,1% το 2018), στηριζόμενη στις εξαγωγές, την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις καθώς το κλίμα βελτιώνεται».
Προστίθεται ακόμη ότι καταγράφεται σταδιακή βελτίωση στις καταθέσεις, μετά και την άρση των capital controls, αλλά οι χορηγήσεις παραμένουν αρνητικές.
Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η ανάπτυξη αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 1%, πρόβλεψη η οποία έχει καταγραφεί και στην τελευταία έκθεση της ομάδας του ΔΝΤ που βρέθηκε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2019.

Η εικόνα του χρέους

Αναφορικά με το χρέος, το οποίο αποτελεί ένα από τα «ευαίσθητα» σημεία για το ΔΝΤ, υποστηρίζεται ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η δυνατότητα αποπληρωμής του είναι ικανοποιητική, αλλά αντιμετωπίζει κινδύνους.
Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί, λόγω των υψηλών πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ευρωζώνης και Ελλάδας, της ανάπτυξης και της συμφωνίας για ανακούφισης χρέους που υπάρχει.
Όμως οι κίνδυνοι (εσωτερικοί και εξωτερικοί) έχουν ενισχυθεί και η «ιστορία» της κρίσης αλλά και της χαμηλής κουλτούρας πληρωμών εξακολουθούν να θέτουν εμπόδια.

Προτάσεις του Ταμείου

Στο σημείωμα του ΔΝΤ τονίζεται πως υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγής αλλά και ευελιξία στην αγορά εργασίας.
Παράλληλα εκφράζονται ανησυχίες για τους κινδύνους που υπάρχουν τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στην ανταγωνιστικότητα λόγω τόσο της πρόσφατης αντιστροφής της μεταρρύθμισης του 2012 που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού, δύο κινήσεις που μπορούν να πλήξουν τον ρυθμό ενίσχυσης της παραγωγικότητας.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης