Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture: Η κυβέρνηση Trump παρέχει νέα στοιχεία για σύνδεση της Σαουδικής Αραβίας με την επίθεση στους δίδυμους πύργους

tags :
Strategic Culture: Η κυβέρνηση Trump παρέχει νέα στοιχεία για σύνδεση της Σαουδικής Αραβίας με την επίθεση στους δίδυμους πύργους
Strategic Culture: Η κυβέρνηση Trump παρέχει νέα στοιχεία για σύνδεση της Σαουδικής Αραβίας με την επίθεση στις 9/11
Η συζήτηση σχετικά με τα πραγματικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και, ακόμη περισσότερο, τo ποιος θα μπορούσε να είναι πίσω από αυτήν, εξακολουθεί να απασχολεί πολλούς παρατηρητές παγκοσμίως αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank Strategic Culture Foundation.
Σύμφωνα με το Strategic Culture Foundation υπάρχει μεγάλη δικαιολογημένη ανησυχία για το γεγονός ότι η επιτροπή που εξέτασε το περιστατικό είχε εμπλακεί σε συγκάλυψη που αποσκοπούσε είτε στην αποθάρρυνση μιας καταστροφικής αποτυχίας εκ μέρους της αμερικανικής υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας (NSA), είτε στην συνύπαρξη ομοσπονδιακών φορέων στην ίδια την επίθεση.
Και τότε υπάρχει το ζήτημα της ενδεχόμενης ανάμειξης της ξένης κυβέρνησης.
Οι ρόλοι των κυβερνήσεων και των υπηρεσιών ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ και του Πακιστάν δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς παρά το γεγονός ότι και οι τρεις χώρες είχαν σαφή συμμετοχή με τους περισσότερους Σαουδάραβες που έλαβαν μέρος στην επίθεση.
Παράλληλα σύμφωνα το Strategic Culture Foundation, το Ισραήλ είχε πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας του που φέρονται να γιορτάζουν την πτώση των δίδυμων πύργων σε πραγματικό χρόνο, και το οποίο ποτέ δεν έχει εξεταστεί διεξοδικά από την επιβολή του νόμου λόγω της απροθυμίας των ΗΠΑ να προσβάλουν τους Ισραηλινούς.
Η Σαουδική Αραβία ίχε την πιο σταθερή και επαφή με κάποιους από τους φερόμενους αεροπειρατές.
Για χρόνια, οι οικογένειες των θυμάτων επιδιώκουν να μάθουν περισσότερα για τον πιθανό ρόλο της Σαουδικής Αραβίας, έτσι ώστε να μπορούν να μηνύσουν το βασίλειο στα αμερικανικά δικαστήρια βάσει της υφιστάμενης αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας που χρονολογείται από το 2016 και αναφέρεται ως Δικαιοδόχος εναντίον Χορηγών Τρομοκρατίας (Justice Against Sponsors of Terrorism Act).
Ο νόμος επιτρέπει αγωγές στις ΗΠΑ εναντίον οποιασδήποτε χώρας της οποίας η κυβέρνηση υποστηρίζει τη διεθνή τρομοκρατία.
Οι ενάγοντες κέρδισαν πρόσφατα μια νίκη με την απόφαση της διοίκησης του Trump να αποχαρακτηρίσει ένα βασικό όνομα ενός Σαουδάραβα αξιωματούχου που έχει στοχοποιηθεί  από καιρό τους συγγενείς των θυμάτων.
 Σύμφωνα με τους όρους του ενημερωτικού δελτίου, η κυβέρνηση καθώς και οι δικηγόροι των θυμάτων, οι οποίοι έλαβαν το όνομα βάσει «προστατευτικής εντολής», δεν έχουν επιτραπεί να εκθέσουν δημοσίως το όνομα.
Το αποχαρακτηρισμένο όνομα, το οποίο προέρχεται από ένα αρχείο έρευνας του FBI, είναι, ωστόσο, μόνο μια μερική νίκη για την ομάδα που πηγαίνει από το όνομα 9/11 Families & Survivors United για δικαιοσύνη κατά της τρομοκρατίας.
Η απελευθέρωση άλλων εγγράφων σχετικά με τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας εκκρεμεί, ενδεχομένως λόγω της επιμονής του Λευκού Οίκου Trump στη διατήρηση καλών σχέσεων με το Βασίλειο και ειδικότερα με τον Πρίγκιπα Mohammed bin Salman, αλλά οι ενάγοντες αναρωτιούνται πώς είναι πιθανό οι πληροφορίες σχετικά με την επίθεση να πρέπει ακόμη να είναι απόρρητες περισσότερο από δεκαοκτώ χρόνια μετά το τραγικό γεγονός.
Το όνομα του σαουδάραβα αξιωματούχου είναι ωστόσο σημαντικό, ακόμα και «κορυφαία προτεραιότητα», επειδή πιστεύεται ότι ήταν ανώτερος αξιωματικός πληροφοριών, ο οποίος συναντήθηκε με δύο άνδρες που μπορεί να έχουν βοηθήσει τους φερόμενους αεροπειρατές.
Το FBI μάλιστα το αναφέρει ως «το κύριο κομμάτι των πληροφοριών που έχουν ζητήσει οι ενάγοντες για την επίθεση στους δίδυμους πύργους.
Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον δεν έχει σχολιάσει την έκθεση και ο Λευκός Οίκος διαβίβασε ερωτήσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η προηγούμενη έκθεση για τον ενδεχόμενο ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην επίθεση της  9/11 ήρθε με την απελευθέρωση των εκδοθέντων «28 σελίδων» της έκθεσης 9/11 στις 15 Ιουλίου 2016.
Όπως αναφέρει το Strategic Culture Foundation υπήρχαν εκτεταμένες διαγραφές από το κείμενο για την προστασία των ονομάτων και των πηγών, αλλά το έγγραφο που παρήγαγε ο Λευκός Οίκος ήταν σε μεγάλο βαθμό πλήρες.
Ο Διευθυντής της CIA John Brennan παρείχε κάποιο έλεγχο ζημιών πριν από την δημοσίευση του εγγράφου,  υποστηρίζοντας ότι πολλές από τις πληροφορίες που περιέχονται στην έκθεση αποτελούνταν από «ακατέργαστες» και μη διασταυρωμένες πληροφορίες, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να μην είναι απολύτως αξιόπιστη, ενώ κάποιοι που είχαν δει ολόκληρο το έγγραφο αποκάλυψαν μέσω διαρροών ότι δεν θα υπήρχε «σημείο -κλειδί» που να εκθέτει την άμεση συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας στην επίθεση.
Η δημοσίευση του εγγράφου προκάλεσε μια σύντομη αναταραχή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά, ενδεχομένως, σκόπιμα, η ιστορία εξαφανίστηκε.
Υπήρχαν πολλές νέες πληροφορίες, αν και το μεγαλύτερο μέρος τους χρησίμευσε για να επιβεβαιώσει ή να επεκταθεί σε αυτό που ήταν ήδη γνωστό και αναφερόταν.
Ένα απόσπασμα που ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον αναπαριστούσε πως το 1999 δύο Σαουδάραβες άντρες σε μια πτήση από το Φοίνιξ στην Ουάσιγκτον για μια εικαζόμενη επίσκεψη στη πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας, για να παρευρεθούν σε ένα πάρτι έκαναν πολλές ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια των αεροσκαφών στις εμπορικές πτήσεις και το πώς μπορείς κάποιος να εισέλθει στο πιλοτήριο. Ισχυρίστηκαν ότι τα εισιτήριά τους είχαν πληρωθεί από τη Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας.
Υπάρχει άμεσος σύνδεσμος μεταξύ ορισμένων από τους αεροπειρατές της 9/11 και των υποτιθέμενων πρακτόρων της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, αλλά οι 28 σελίδες δεν παρέχουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να αποδεικνύει συμπαιγνία.
Στην πραγματικότητα, τα αποσπάσματα μάλλον υποδηλώνουν ότι οι Σαουδάραβες ήταν πιο πιθανό να παρακολουθούν κάποιους πολίτες τους οποίους δικαιολογούνταν να υποπτεύονται ότι απειλούν την εθνική ασφάλεια του Βασιλείου.
Ο βασικός παίκτης στην ιστορία που βοήθησε άμεσα ορισμένους αεροπειρατές, o Omar al-Bayoumi, έχει περιγραφεί ως αξιωματικός πληροφοριών "επίσημης κάλυψης", αλλά ο τρόπος με τον οποίο η χρηματοδότησή του από την Πρεσβεία και άλλες επίσημες πηγές κυμάνθηκε για να τον πληρώσει κάποτε ακανόνιστα μάλλον προτείνει ότι μπορεί να ήταν πηγή ή πληροφοριοδότης, όχι ένας πραγματικός κυβερνητικός υπάλληλος.
Αρκετοί άλλοι Σαουδάραβες που προσδιορίζονται στις 28 σελίδες ταιριάζουν επίσης στο ίδιο προφίλ.
Ο Bayoumi ήταν σε τακτική επαφή με τον Fahad al-Thumairy, υπάλληλο του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στο Λος Άντζελες, ο οποίος μπορεί να ήταν ένας πραγματικός αξιωματικός πληροφοριών και ο υπεύθυνος της υπηρεσίας.
Υπήρχαν επίσης σημαντικές ενδείξεις ότι οι φιλανθρωπικές οργανώσεις που χρηματοδοτήθηκαν από τη Σαουδική Αραβία, ορισμένες από τις οποίες συνδέονται με τη Βασιλική Οικογένεια, χρηματοδότησαν τους υποτιθέμενους αεροπειρατές, αλλά το FBI δεν βρήκε στοιχεία ότι εμπλέκονται η κυβέρνηση ή ανώτεροι υπάλληλοι της Σαουδικής Αραβίας.
Η αμερικανική κυβέρνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το έγγραφο δεν έδειξε καμία πρόθεση από το Ριάντ να επιτρέψει στους πολίτες της να διεξάγουν τρομοκρατική επίθεση στο αμερικανικό έδαφος ούτε τη γνώση ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λάβει χώρα.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί όπως αναφέρει το Strategic Culture Foundation, ότι η κυβέρνηση Bush θεωρούσε τη Σαουδική Αραβία ως ειδικό φίλο και να κατευθύνει το FBI και τη CIA να «απομακρυνθούν» από την επιθετική διερεύνηση των επιχειρήσεων πληροφοριών στις ΗΠΑ και παγκοσμίως.
Δεν μπορεί να προσδιοριστεί το κατά πόσον αυτό που προέκυψε από τη μεταγενέστερη μεταβολή δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι επηρεάζει ουσιαστικά τη βιωσιμότητα μιας δίκης που στρέφεται κατά της Σαουδικής Αραβίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης