Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Πορτογαλία ψηφίζει την Κυριακή (6/10) - Τι ακολουθεί;

Reuters: Η Πορτογαλία ψηφίζει την Κυριακή (6/10) - Τι ακολουθεί;
Κυβέρνηση συνασπισμού η πιθανότερη επιλογή για τον Antonio Costa
Εκλογές διεξάγονται στην Πορτογαλία αυτήν την Κυριακή (6/10) με τους Σοσιαλιστές του τωρινού πρωθυπουργού Antonio Costa να βρίσκονται μπροστά στις δημοσκοπήσεις, αλλά χωρίς να εξασφαλίζουν την πλειοψηφία.
Μετά από τέσσερα χρόνια οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, οι Σοσιαλιστές πιθανότατα θα επιδιώξουν μια συμφωνία με ένα ή περισσότερα κόμματα για να παραμείνουν στην εξουσία.
Μια πλειοψηφία φαίνεται για τον Costa τώρα λιγότερο πιθανή από ό,τι πριν λίγες εβδομάδες, όταν το κόμμα του λάμβανε 40% και η αντιπολίτευση βρισκόταν μόλις 15 μονάδες πίσω. Παρόλο που το προβάδισμά του έχει μειωθεί στο μισό, το σενάριο της αυτοδυναμίας δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Απελευθερωμένοι από τους αριστερούς εταίρους με τους οποίους κυβερνούσαν οι Σοσιαλιστές, μια τέτοια κυβέρνηση θα ενίσχυε πιθανώς τους ελέγχους των δαπανών για να επιτύχει δημοσιονομικά πλεονάσματα από το 2020 και να εγκρίνει φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις, τις ξένες επενδύσεις και τα ακίνητα.
Μια συμφωνία με το κόμμα People-Animals-Nature (PAN) είναι το πιθανό νέο σενάριο αυτής της εκλογικής αναμέτρησης.
Εάν οι Σοσιαλιστές υπολείπονται από μια συνολική πλειοψηφία, οι τέσσερις ή περισσότερες έδρες που μερικές δημοσκοπήσεις δίνουν στο PAN θα μπορούσαν να είναι αρκετές για να βοηθήσουν τους Σοσιαλιστές να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Image result for antonio costa
Αν μια τέτοια συνεργασία αποτύχει, ο Costa μπορεί να συζητήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης με τον Αριστερό Συνασπισμό ή το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Αυτά τα κόμματα είναι πλέον πιθανό να κάνουν πιο ριζοσπαστικά αιτήματα σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους, όπως η σημαντική αύξηση των δημόσιων δαπανών, η φορολόγηση των πλουσίων, η αύξηση του κόστους απολύσεων για τις επιχειρήσεις και η εθνικοποίηση των επιχειρήσεων ενέργειας.
Ο Costa, εάν όλα τα παραπάνω αποτύχουν, πιθανώς θα ζητήσει την έγκριση από το κοινοβούλιο μιας μειοψηφικής κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να διαπραγματευτεί με άλλα μέρη για να εγκρίνει νομοθεσία κατά περίπτωση.
Πρόκειται για μια επικίνδυνη επιλογή που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα μακρύ αδιέξοδο παρόμοιο με αυτό που μαστίζει τη γειτονική Ισπανία, η οποία δεν έχει μια κατάλληλη κυβέρνηση εδώ και μήνες και πρόκειται να πραγματοποιήσει επαναληπτικές εκλογές στις 10/9.
Ακόμα και αν οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίσουν στις εκλογές, είναι πολύ απίθανο να έχουν και μια συνολική πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι μια νέα διευθέτηση διακυβέρνησης μεταξύ των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς θα εξακολουθεί να είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Καμία άλλη συμμαχία δεν θεωρείται δυνατή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης